Bebelusii încep sa reactioneze la chipuri si sa le acorde mai multa atentie decât altor obiecte din jur mult înainte de nastere, conform unei echipe de specialisti britanici care au efectuat cercetari avansate în acest domeniu. „Am descoperit de mai mult timp ca fetusul este capabil sa distinga obiecte de diferite forme, dar prefera sa observe lucrurile care sugereaza chipuri umane mai mult decât altceva.”, a afirmat Vincent Reid de la universitatea engleza Lancaster. Noile tehnologii, care modeleaza imagini 4D, au permis constatarea ca bebelusi înca aflati în burtica mamei lor ar fi perfect capabili sa caste, sa sughite si sa înghita, „actiuni” pe care oamenii de stiinta le considerasera întotdeauna imposibile.
Datorita unei ecografii realizate în 4D, echipa dr. Reid a examinat peste 40 de viitoare mame. Mai întâi au localizat capul fetusului în abdomenul mamei, apoi, prin intermediul razelor laser au imitat diverse figuri geometrice, dar si o imagine care reprezenta un chip uman. În continuare, deplasând obiectele virtuale, cercetatorii au observat daca bebelusul urmareste manipularile respective. Rezultatul obtinut a permis constatarea ca bebelusii îsi întorceau capul mai frecvent pentru a urmari figurile reprezentând chipuri umane decât, de pilda, triunghiurile, fapt ce demonstreaza ca acestia erau capabili sa distinga formele obiectelor si sa reactioneze la acestea.
Potrivit lui Vincent Reid, aceasta descoperire indica faptul ca dezvoltarea psihologica a bebelusului începe cu o perioada considerabila înaintea nasterii, deschizând astfel calea unor viitoare studii. Specialistii intentioneaza sa realizeze cercetari vizând definirea perioadei în care începe dezvoltarea „autonomiei” fetusului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii