Numit, in unele cronici, si Guido, Guy Fawkes a fost membru al unei grupari revolutionare catolice din Anglia, implicat in faimosul „Complot al prafului de pusca”. Acesta viza aruncarea in aer a Parlamentului din Londra si astfel uciderea regelui Iacob I si a intregii aristocratii protestante, la 5 noiembrie 1605. Desi Robert Catesby a fost figura cheie a conspiratiei, Fawkes a fost insarcinat cu punerea in practica a planului, date fiind cunostintele sale militare si experienta in domeniul explozibililor.
Complotul a fost descoperit insa, Fawkes fiind arestat pe cand pazea pulberea de pusca depozitata in butoaie, in subsolurile Parlamentului. Provenind dintr-o familie instarita, Fawkes a imbratisat catolicismul de la o varsta frageda si apoi a fugit din Anglia, inrolandu-se in armata arhiducelui Albert de Austria si luptand impotriva protestantilor olandezi.
Se va dovedi un soldat viteaz dar nu va reusi sa avanseze in ierarhia militara si ca urmare se va intoarce in Anglia, fiind cooptat in conspiratia contra regelui. Din fericire pentru suveran, cele 800 kg de pulbere ascunse in subsoluri, care ar fi aruncat cu siguranta Parlamentul in aer, au fost descoperite intamplator si Fawkes a fost imobilizat inainte de a apuca sa le arpinda, cu o torta. Torturat, el si-a dat in vileag complicii.
Pe 31 ianuarie 1606, mai multi participanti la complot au fost judecati la Westminster Hall si, gasiti vinovati, au fost dusi la Old Palace Yard, unde au fost spanzurati, eviscerati si apoi dezmembrati. Guy Hawkes a scapat de acest sfarsit macabru aruncandu-se de pe esafod si rupandu-si gatul. Incidentul a generat in Anglia una dintre cele mai bizare sarbatori, „Noaptea focurilor de artificii”, care celebreaza esecul complotului lui Guy Fawkes, intre 5 si 6 noiembrie, prin aprinderea de uriase ruguri si lansarea de artificii.
GABRIEL TUDOR
Comentarii