Cu cateva saptamani in urma, va prezentam in aceasta pagina (revista „Magazin” nr.3/2008) o serie de informatii si de sugestii referitoare la tratarea uneia dintre cele mai periculoase maladii specifice femeilor: fibromul uterin. Promiteam atunci sa revenim si cu alte sfaturi, iar astazi, prin amabilitatea unui colaborator mai vechi al nostru – domnul Mihai Afteni – iata ca revenim pe aceasta tema, de interes nu doar pentru numeroasele paciente, ci si pentru persoanele din anturajul lor. Adica, din nefericire, pentru inca foarte multa lume.
Fibromul uterin (FUe) reprezinta cea mai raspandita tumoare benigna (crestere necanceroasa) a aparatului genital feminin. Apare în timpul anilor cand femeia poate naste si dispare treptat dupa începerea menopauzei, deoarece e stimulat de estrogen. Graviditatea, contraceptivele orale si estrogenul fac întotdeauna sa creasca FUe.
Totusi, nu s-a depistat cauza exacta a aparitiei acestora, desi în medicina traditionala chineza ele sunt considerate ca avand la origine stagnarea de sange sau de mucozitati si deficienta de energie Qi. Fibromul uterin apare la circa 20-24% din femei, mai frecvent între varstele de 30 si 45 de ani. O treime din cazuri duc la histerectomie (eliminarea uterului, prin interventie chirurgicala). Vom prezenta cateva metode si sugestii ce va vor fi utile, atunci cand veti dori sa va ocupati singure de eliminarea componentelor celor mai neplacute ale bolii.
Exercitiul pentru descoperirea tensiunilor musculare ce favorizeaza FUe ajuta la constientizarea zonelor respective si apoi la eliminarea acestei tensiuni. Asezata într-o pozitie confortabila, lasati-va bratele sa se odihneasca, întinse pe langa corp, cu palmele în jos. Ridicati mana dreapta si tineti-o astfel timp de 15 secunde. Observati daca simtiti bratul încordat sau muschii sunt moi si elastici. Lasati-va mana si bratul sa cada si relaxati-va; muschii bratului se vor relaxa si ei.
In timp ce stati linistita, observati ce alte parti ale corpului sunt încordate, ce muschi îi simtiti încordati si durerosi; e posibil sa existe o durere constanta în unii dintre acestia. Ei blocheaza fluxul sanguin si întrerup alimentarea cu substante hranitoare a tesuturilor. Ca raspuns la oxigenarea insuficienta, muschiul produce acid lactic, care creste, la randul sau, disconfortul muscular.
Exercitiul pentru relaxarea progresiva a muschilor debuteaza în aceeasi pozitie confortabila. Inspirati si expirati rar si profund, apoi strangeti pumnii si tineti-i astfel 15 secunde. Relaxati-va restul timpului si vizualizati partea încordata cum se contracta, devenind din ce în ce mai stransa. Lasati mainile sa se relaxeze, timp în care vizualizati o lumina aurie cum vi se scurge prin tot corpul, facandu-va muschii moi si flexibili.
Acum, încordati-va si relaxati-va urmatoarele parti ale trupului, în ordine: fata, umerii, spatele, stomacul, pelvisul, picioarele, labele picioarelor si degetele. Tineti fiecare zona încordata timp de 15 secunde, apoi relaxati-va corpul 30 de secunde, înainte de a trece la zona urmatoare. Terminati exercitiul scuturandu-va mainile si imaginandu-va cum tensiunea care a mai ramas se scurge afara, prin degete.
Am descris mai sus doar o parte din tehnicile mentale de tratare a FUe. Este foarte importanta în acest sens si dietoterapia, oricat v-ar fi de greu sa va modificati unele obiceiuri alimentare. Consumati putine grasimi si multe vegetale proaspete (circa 50-60% din hrana dv.), pentru a reechilibra functionarea glandelor; grasimea multa înseamna niveluri dezechilibrate de estrogen – o cauza clara a FUe. Se recomanda: boabe întregi de mei, hrisca, ovaz, orez, secara (dar nu grau întreg); fructe si legume proaspete, în special smochine uscate, coacaze negre, banane, stafide si portocale; alimentele pe baza de soia par sa aiba un efect protector.
Din multitudinea de tehnici terapeutice, va mai recomandam hidroterapia constitutionala, care se poate efectua acasa. Pentru aceasta, aveti nevoie de un prosop umed, încalzit sau umezit cu apa fierbinte, atat cat sa nu friga; un prosop plasat în apa racita cu gheata; un pat cu cearsaf si una sau mai multe paturi de lana. Cum se procedeaza? Puneti paturile pe suprafata patului si acoperiti-le cu cearsaful.
Bolnava va fi asezata în mijlocul cearsafului, dezgolita pana la partea superioara a osului pelvian, eventual, cu o perna sub cap. Infasurati-o în cearsaf si paturi, în „stilul mumie”, lasandu-i fruntea libera, apoi aplicati-i prosopul fierbinte pe partea anterioara, de la barbie, la osul pubian. Dupa ce ati terminat, înfasurati-o imediat si lasati-o astfel 5 minute; între timp, pregatiti al doilea prosop, umezindu-l cu apa rece si gheata, iar dupa cele 5 minute îndepartati prosopul fierbinte si aplicati-l pe cel rece.
Lasati astfel timp de 10 minute, apoi verificati prosopul. Daca nu s-a încalzit, îl mai puteti lasa înca 5 minute. Dupa aceasta, întoarceti bolnava pe abdomen si aplicati-i aceeasi procedura pe spate. La încheierea procedurii, aceasta se va odihni timp de 10-15 minute.
Oarecum apropiata de procedura descrisa mai sus, se recomanda si baia de sezut, cu introducerea partii inferioare a abdomenului si a pelvisului în apa. Asemenea tehnici, aplicate corect, va pot ajuta sa evitati solutia extrema, oferita de chirurgie: histerectomia. Totusi, repetam ceea ce am mai sustinut, si anume ca sunt obligatorii consultul si analizele medicale periodice, ca si respectarea unui regim de viata cat mai echilibrat, cu tot ce presupune el.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii