La ora actuala, cea mai performanta metoda de investigare a tubului digestiv este endoscopia. Endoscopul este un aparat sofisticat, cu ajutorul caruia se realizeaza vizualizarea interna a tubului digestiv, respectiv a esofagului, stomacului si duodenului, iar pe partea opusa, a rectului si colonului. O camera video minuscula, amplasata la capatul unui tub din cauciuc, transmite imagini color din interiorul cavitatii examinate. Pe un monitor atasat endoscopului, aceste imagini apar marite de zece pana la de douazeci de ori, ele oferind detalii despre leziunile existente. Capatul tubului „investigator” este flexibil, astfel încat, prin anumite comenzi, el poate fi îndreptat de catre medicul specialist exact în zona de interes.
Depistarea precoce a cancerului
Nici o alta metoda de diagnosticare (ecografia, computer-tomografia sau rezonanta magnetica) nu poate oferi atatea date clinice despre tubul digestiv cum o face endoscopia. In cazul în care pe monitor sunt observate leziuni suspecte, cu ajutorul unor pense minuscule – atasate aceluiasi tub în care se afla si camera de luat vederi! – se recolteaza o cantitate mica de substanta, pentru a-i fi analizata natura: benigna sau maligna. Diagnosticul astfel stabilit este corect în proportie de suta la suta.
Endoscopia este cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului gastric aflat în stare incipienta. Din pacate, de cele mai multe ori, bolnavii ajung la examenul endoscopic doar atunci cand cancerul este avansat si orice tratament devine tardiv. Printre cauzele care duc la aceasta nedorita situatie se regasesc nivelul scazut de educatie sanitara a pacientilor, lipsa durerii si a oricaror simptome pana în faza avansata a bolii si, nu în ultimul rand, îndrumarea incorecta a bolnavului de catre medicul curant. Indicat ar fi ca, în cazul în care prin metode clasice nu se poate stabili clar diagnosticul, bolnavul sa fie recomandat pentru investigare endoscopica, într-unul din laboratoarele specializate.
Microchirurgia endoscopica
Endoscopia nu stabileste doar diagnosticul exact, ci chiar intervine terapeutic prin microchirurgie. Revenind la „tubul-minune”, trebuie sa precizam ca tot acesta poate gazdui si instrumentele minuscule cu care se efectueaza, practic, interventia chirurgicala. Prin aceste operatii se pot elimina tumori de pana la 2,5 centimetri în diametru sau polipi care, chiar benigni fiind, cu timpul risca sa degenereze în cancer. Deci, eliminarea lor are efecte curative si profilactice.
Microchirurgia endoscopica se face „pe uscat”, în sensul ca, pe întreg parcursul ei, nu curge nici o picatura de sange, în schimb, poate interveni în oprirea hemoragiilor gastrice, prin electrocoagulare, prin injectarea unor substante care sa faciliteze coagularea, prin montarea unor mici inele de cauciuc exact în zona lezata sau prin fotocoagulare (cu laser). In ultimii ani, s-a dezvoltat foarte mult interventia pe caile biliare si pe calea pancreasului, cu posibilitatea extractiei de calculi din coledoc.
Se poate întampla ca, în urma eliminarii colecistului, un calcul (pietricica) sa ramana la iesirea din coledoc spre duoden. Daca dimensiunile lui nu depasesc 5 milimetri, se poate efectua sfincterectomie si se extrage, iar daca este mai mare, se faramiteaza si se extrage pe bucatele; în stenozele de cale biliara, prin endoscopie pot fi puse unele proteze, la fel ca în tumorile esofagiene inoperabile. Desi prin aplicarea protezelor nu se rezolva problema de fond, calitatea vietii bolnavului se îmbunatateste.
Fara durere, fara convalescenta
Un examen endoscopic de diagnosticare nu dureaza mai mult de un sfert de ora, iar o interventie chirurgicala, aproximativ 45 de minute. In acest interval, pacientului i se face o anestezie locala la nivelul faringelui sau una generala de scurta durata, prin administrarea intravenoasa a unui medicament. Cu toate ca bolnavul nu este adormit, el nu numai ca nu simte nici o durere, dar uita imediat orice disconfort din timpul interventiei. Endoscopia nu presupune, obligatoriu, internarea în spital, pacientul revenindu-si rapid. Cititorii nostri care au ghinionul sa sufere de boli ale aparatului digestiv sunt sfatuiti sa le solicite medicilor care îi au în grija trimiterea la un laborator endoscopic, pentru a le fi stabilit corect diagnosticul.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii