Tarile occidentale sunt intens preocupate de utilizarea energiilor alternative sau de utilizarea optima a energiilor fosile profitand de tehnologii avansate. Unul dintre proiectele de acest gen apartine unui inginer francez care a proiectat o instalatie de incalzire a caselor cu granule din rumegus comprimat.
Dominique Michel e expert in sisteme de securitate la Siemens. Printre inventiile sale se numara un aparat care foloseste programe informatice de ultima ora pentru a gestiona optimal incalzirea unei case si a apei. Un aparat in care sunt arse granule fabricate din rumegus puternic comprimat, cu un procent mic de umiditate (lemnul umed mareste emisiile de gaze nocive, murdareste conductele si reduce randamentul energetic). A cumparat 5 tone de granule pe care le-a depozitat langa casa sa cu o suprafata de 80 m2 aflata la cativa kilometri de Paris.
In fiecare seara la ora 19, calculatorul declanseaza un mecanism legat la o pompa care impinge combustibilul in conducte instalate sub alei. Comprimatele ajung intr-o palnie aflata in subsolul casei. Apoi calculatorul asigura trecerea combustibilului in camera de ardere a sobei in functie de nevoile dictate de captatorii de temperatura interioara si exterioara. Cenusa rezultata e degajata doar o data pe luna.
Cele 5 tone de granule echivaleaza cu 2500 litri de petrol permitand incalzirea casei timp de doi ani cu un cost de 500 euro fata de 1000 euro in cazul petrolului, instalatia costand insa 14.000 euro. Succesul ecologic il constituie un minus de 8800 kg de CO2 in atmosfera. Asemenea lui Dominique, mii de francezi s-au orientat spre energia lemnului, achizitionand cuptoare inteligente, cu consum minim si randament care poate atinge 80%.
Zeci de intreprinderi fabrica astfel de instalatii. Fabricantii au tinut cont si de estetica pentru a raspunde exigentelor ambientale, de la cuptoarele strabunicilor pana la cele mai moderne modele. E imposibil de stiut cat lemn e ars in fiecare an in Franta. Rapoartele Ministrului Agriculturii indica 2,5 milioane de metri cubi dar in realitate consumul e mult mai mare si asta datorita faptului ca o mare parte din lemnul destinat incalzirii e vandut pe piata neagra. Cazul granulelor fabricate din rumegus pune o problema speciala.
Rumegusul care provine din industria de prelucrare a lemnului e solicitat deopotriva de fabricantii de placi aglomerate din lemn iar oferta este insuficienta ceea ce impune identificarea de noi surse cum ar fi de pilda deseurile agricole sau rezidurile animale.
DORIN MARAN
Comentarii