Membru al Casei dinastice de Habsburg, împaratul Ferdinand al II-lea al Sfântului Imperiu Roman s-a nascut la 9 iulie 1578, la Graz (astazi, al doilea oras ca marime din Austria, dupa Viena). Tatal sau a fost Charles al II-lea, arhiduce de Austria, iar mama a fost Maria Anna de Bavaria. De altfel, Casa de Habsburg a dat împarati pentru Sfântul Imperiu Roman în mod continuu între 1438 si 1740. Numele acestei Case dinastice provine de la Castelul Habsburg construit în 1020 de contele Radbot, în Elvetia, la Klettgau. Otto al II-lea, nepotul lui Radbot, a fost primul care a preluat numele citadelei.
Educatia lui Ferdinand al II-lea a fost atribuita iezuitilor si ulterior el a studiat la Universitatea Ingolstadt. Apoi a preluat teritoriile mostenite (era var cu arhiducele Maximilian al III-lea, regent si Mare Maestru al Cavalerilor Teutoni). Obtinând sprijinul ramurii spaniole a Casei de Habsburg, Ferdinand a devenit succesiv rege al Boemiei (în 1617, prin alegerea Dietei), apoi rege al Ungariei si în 1619 împarat al Sfântului Imperiu Roman. Trebuie subliniat ca împaratul acelui imperiu era ales prin votul printilor-electori, dupa Reforma care a înlocuit numirea împaratului de catre papa.
Catolic devotat, Ferdinand al II-lea nu a vrut sa tina seama de libertatile religioase oferite protestantilor de împaratul Rudolf al II-lea. Incidentele grave provocate de atitudinea împaratului au condus la revolta din Boemia a protestantilor si ulterior la „Razboiul de 30 de Ani”. Astfel, domnia lui Ferdinand al II-lea (1619-1637) a coincis cu o vasta perioada a acestui razboi, care a durat între 1618 si 1648. Practic, a fost un razboi foarte distructiv între catolici si protestanti, în întreaga Europa. Beligerantii au fost statele anti-habsburgice (Suedia, Anglia, Saxonia etc.) si statele habsburgice (Sfântul Imperiu Roman, Imperiul Spaniol, Ungaria, Regatul Croatiei etc).
În perioada acestui îndelungat razboi, Ferdinand al II-lea a vrut sa faca o miscare diplomatica prin pacea de la Praga (1635) cu Saxonia, dar nu a oprit razboiul. Împaratul a murit în 1637, la 58 de ani. Inima i-a fost pastrata într-o biserica din Viena.
PAUL IOAN
Comentarii