Fiindca tot e vremea „acoperitilor”, de care auzim zilnic la televizor, ce-ati spune despre un film cu spioni? Însa spioni adevarati, nu de mucava, agenti secreti fara scrupule, gata sa puna la punct conspiratii tenebroase, afaceri secrete la cel mai înalt nivel, întelegeri de taina, pe care jurnalisti curajosi si total „descoperiti” le dau în vileag? Toate aceste ingrediente ale unui thriller de succes le veti regasi în filmul Kill the messenger (care ruleaza, începând din aceasta saptamâna, si pe marile ecrane din România, cu titlul „Eliminati mesagerul”).
Între droguri si comunism
Pelicula, regizata de Michael Cuesta, ne trimite cu gândul la „Toti oamenii presedintelui”, desi nu beneficiaza de suportul magnific al unor actori de talia lui Robert Redford si Dustin Hoffman. Ca si filmul având ca subiect afacerea Watergate, filmul Kill the messenger a fost inspirat de fapte reale: o investigatie jurnalistica legata de implicarea CIA în traficul de droguri din Statele Unite. Într-o epoca a Internetului, în care eroi sunt cei de talia lui Edward Snowden sau Julian Assange, reporterul frenetic Gary Webb (interpretat de Jeremy Renner – pe care l-ati mai vazut în Misiuni periculoase, Misiune imposibila: Ghost Protocol si alte productii de actiune) pare cu totul demodat, cu degetele lui patate de cerneala tipografica, geanta de jurnalist agatata de umar si blocnotesul omniprezent.
Dar scenaristul Peter Landesman reuseste sa creeze, în jurul acestui personaj venit din trecut, o retea de conspiratii care-i da fiori telespectatorului contemporan, pâna acolo încât acesta se întreaba, ros de paranoia, daca nu cumva situatia din film este cât se poate de reala si de actuala.
Webb e un erou atipic, care intra într-un paienjenis de interese mânat de curiozitatea lui de jurnalist. Pornind de la o banala investigatie, el da de firul unei povesti mult mai incitante: posibilele legaturi dintre un agent CIA si o retea de traficanti de droguri. Într-o perioada în care America se confrunta cu doua mari amenintari – drogurile si agresiunea sovietica, Webb realizeaza ca mesajul de lupta contra narcotraficantilor transmis de presedintele Reagan este unul ipocrit, întrucât CIA încurajeaza traficul de droguri, pentru a înarma militantii Contras, ce luptau impotriva regimului socialist din Nicaragua.
Santajul si filajul
Atunci când jurnalistul îsi face publica opinia, peste tot reactiile fata de el sunt ostile: agentii CIA, deranjati în propria „bucatarie”, îi cer sa-si vada de treaba si sa investigheze lipsa cosurilor de gunoi de prin parcuri sau alte chestiuni mai lumesti. Când el continua sa-si bage nasul în afacerile lor ascunse, „baietii rai” trec la amenintari. Colegii din presa, în special „titanii” de la Los Angeles Times, Washington Post si New York Times, îl invidiaza si-i baga bete-n roate, sugerând ca si-ar fi inventat povestea, din simplul motiv ca n-au ajuns ei primii la ea.
Când amenintarile nu dau roade, se trece la santaj. Începe sa fie urmarit, ascultat, i se pune în cârca o presupusa infidelitate, care îi înstraineaza pe sotia lui (intrepretata excelent de Rosemarie DeWitt) si pe cei trei copii. Dintr-un erou local, jurnalistul se transforma, încet-încet, într-un paria national, acuzat chiar de lipsa de patriotism.
Pe culmile decaderii
In modul în care reda aceasta metamorfoza, Cuesta exceleaza, iar Renner face o partitura de zile mari. El parcurge toate etapele decaderii, de la reporterul convins ca detine adevarul absolut, pâna la somerul care se îndoieste de el însusi si ajunge sa se întrebe daca nu cumva a fost alimentat în mod deliberat cu informatii false. Pe acest fundal de zbucium sufletesc, sfârsitul este previzibil. „Eliminati mesagerul” este nu doar un thriller exceptional – unul dintre putinele de calitate de anul acesta – ci, mai ales, un veritabil manual de jurnalism, oferind exemplul unui reporter care e gata sa se jertfeasca, la propriu, pentru ca adevarul sa triumfe.
GABRIEL TUDOR
Comentarii