Fie ca suntem gurmanzi, fie ca doar ne place sa ne hranim sanatos si igienic, sa recunoastem ca nu ne este indiferent cum arata mâncarea, iar modul în care ne apare alimentul pus pe masa ne poate atrage mai mult sau mai putin. E bine sa stim însa ca, de pilda, culorile atât de diverse ale acestui mic „rau necesar” ce ne ocupa deseori agreabil o parte din zi ne transmit un mesaj foarte important si precis.
Un „cod” explicit al hranei
Alimentele capata culoare în functie de continut. De exemplu, fructele si legumele portocalii contin beta-caroten, precursorul vitaminei A, care este totodata si pigment. În functie de ceea ce contine fiecare aliment, acesta putem spune ca primeste o culoare care are si însemnatate terapeutica.
Fructele si legumele de culoare rosie sunt excelente pentru mentinerea sanatatii inimii si a vaselor sangvine. Aceste alimente contin antioxidanti care scad stresul oxidativ – un factor de risc pentru ateroscleroza si boli cardiace, reduc colesterolul „rau” din sânge si micsoreaza tensiunea arteriala. Alimente naturale rosii sunt: capsunele, visinele, ciresele, rosiile, unele fructe de padure, macesele etc. Acestea trebuie sa aiba si pulpa rosie, nu doar coaja. Alimentele portocalii sunt bogate în betacaroten, precursorul vitaminei A, care este esentiala atât pentru mentinerea sanatatii pielii, cât si a vederii. Practic, fara vitamina A din celulele specializate ale retinei nu am putea vedea! Puteti consuma din belsug alimente portocalii în zilele când va expuneti la soare ori sunteti pe plaja, întrucât ele va protejeaza în mod natural de arsurile solare. Exemple de alimente portocalii: pepene galben, morcov, dovleac, portocale si alte citrice înrudite cu ele etc.
Sanatate si viata lunga
Alimentele galbene sunt bogate în nutrimente pentru piele, având efecte antiîmbatrânire. Ele sunt totodata bune tonice cerebrale si de aceea sunt recomandate în perioadele de suprasolicitare intelectuala, combatând si depresia. Între aceste alimente se numara nucile, alunele, arahidele, caju si alte seminte, mai exact fructele oleaginoase. Alte fructe galbene: mango, avocado, ananas, grapefrut, pere, iar plante pentru ceaiuri – sunatoarea, musetelul etc.
Alimentele verzi scad glicemia, trateaza anemia, previn cancerul. Fie ca ne referim la fructe si legume necoapte, fie la plante medicinale si la alimente ajunse la maturitate în culoarea verde, este cert ca acestea sunt alimentele cele mai bogate în nutrimente energizante pentru organism. Contin chiar substante mai rar întâlnite în natura, iar unele dintre acestea au proprietati speciale (germenii si mladitele). Alimentele verzi sunt bogate si în fier, fiind recomandate în dieta suferinzilor de anemie si, de asemenea, în tratarea afectiunilor respiratorii, dar si în dieta diabeticilor. Iata câteva dintre alimentele verzi: patrunjel, busuioc, cimbru, marar, menta, fructe verzi, struguri, corcoduse, mladite si germeni, mere etc.
O arta de savurat în liniste!
Ne apropiem de capatul spectrului colorat al gastronomiei vegetale, mentionând alimentele albastre si indigo – cele mai puternice antioxidante din natura. Ele sunt cele care „pateaza” mâinile, hainele sau vesela în mov-închis (de altfel, asa le recunoastem). Unele dintre ele au culoarea indigo-închis, încât se considera ca ar fi negre, iar cu cât culoarea este mai închisa, cu atât sunt mai bogate în cel mai puternic antioxidant din natura: resveratrolul. Alimente indigo: afine, fragi, struguri negri, prune, vinete etc.
În fine, alimentele violet sunt recomandate ca hepatoprotectoare sau în regenerarea ficatului, dar si în protectia tubului digestiv. Ele ajuta la eliminarea stresului si pot trata insomnia, contribuind la obtinerea unui somn de calitate. Dintre acestea, enumeram: sfecla rosie, murele, zmeura, ceapa rosie etc. În concluzie, atunci când va asezati la masa, e bine sa savurati mirosul bucatelor si sa va desfatati papilele gustative, însa luati aminte si la „curcubeul” din farfurie, pentru a sti caror zone de sanatate li se adreseaza peisajul gastronomic.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii