Cea de-a 9-a editie a Alpin Film Festival se va desfasura în perioada 17-22 septembrie, iar în premiera anul acesta, evenimentul organizat pâna acum în municipiul Brasov se va desfasura simultan la Predeal si Râsnov.
„Am urcat muntele acesta cu voi, pentru voi, si, iata, am ajuns la cea de-a noua editie ce se anunta a fi una speciala, care-ti taie respiratia. Am crezut mereu ca prin cultura, prin film, fotografie si carte, muntele va avea o voce puternica, iar ecourile festivalului vor face ca voi, cei care îl iubiti sa îl iubiti si mai mult. Asadar va asteptam alaturi de noi în aceasta noua aventura la editia numarul #9 a Alpin Film Festival”, a declarat, directorul festivalului, Dan Burlac. Juriul Alpin Film Festival de anul acesta, format din nume consacrate precum Khatuna Khundadze (Georgia), Roberto Zazzara (Italia) si Cosmin Dumitrache (România), va evalua productiile selectate cu o atentie deosebita asupra calitatii artistice si autenticitatea povestilor, în cadrul celor doua competitii ale festivalului: Competitia Internationala si Competitia Româneasca de Film Montan.
În cadrul Galei de deschidere, gazduita la Centrul Cultural Reduta din Brasov, va putea fi vazut „Noua Salbaticie /A New Kind of Wilderness” – Norvegia, regia Silje Evensmo Jacobsen, câstigatorul Premiului Juriului Sundance Festival 2024.
În editia de anul acesta pot fi vazute, de asemenea, filme premiate la cele mai prestigioase festivaluri internationale, printre care: „Cercul Complet/ Full Circle (SUA)”, regizat de Josh Berman, „Subteran / Subterranen” (Canada), regizat de Francois-Xavier De Ruydts, „Mai Puternic ca Niciodata / Stronger Than Ever” – Polonia, regia Marcin Jamkowski, „Sophie Lavaud – Ultimul Vârf / Sophie Lavaud – Le Dernier Sommet” – regia François Damilamo.
Într-o sectiune speciala a acestei editii se va desfasura proiectia seriei „Ciresarii”, „o productie cinematografica emblematica pentru generatia mileniala de montaniarzi români”, dar si „Discover Oltenia”, cea mai noua productie semnata de britanicul Charley Ottley, documentar ce face parte „din colectia de scurtmetraje care a atras atentia publicului international asupra frumusetilor naturale din România.
Totodata, Alpin Film Festival 2024 propune Georgia ca tara invitata, oferind publicului un prilej de a descoperi cultura si traditiile montane ale acestei natiuni, prin intermediul filmului Sarea din Svaneti/ Salt for Svanetia, regizat de Mikhail Kalatozov, cunoscut pentru „Zboara Cocorii”, informeaza Agerpres.
„Pe lânga proiectiile de filme, timp de 6 zile, festivalul va gazdui peste 30 de speakeri cunoscuti din industria sportului, a aventurii si a literaturii de specialitate, oferind participantilor ocazia de a învata direct de la experti. Aceste sesiuni interactive vor acoperi o gama larga de subiecte, de la alpinism, speologie, trekking si schi, pâna la mountain biking si alte activitati în aer liber”, se arata în comunicatul organizatorilor.
Accesul la toate evenimentele si activitatile din cadrul Alpin Film Festival 2024 este gratuit, iar participarea la proiectii se va face pe baza unei rezervari prin intermediul Eventbook.ro.
Târgul Iconarilor si al Mesterilor Cruceri
Evenimentul cu o traditie de doua decenii, va avea loc de vineri, 13 septembrie, pâna duminica, 15 septembrie, la Muzeului National al Taranului Român.
„An dupa an, praznuim împreuna Ziua Crucii cu un târg-expozitie, unde publicul vizitator poate descoperi obiecte-simbol (icoane pictate pe sticla si lemn, cruci, pristolnice, obiecte de cult, incrustatii în lemn, reprezentari iconografice contemporane în diferite tehnici si materiale) care reafirma identitatea si specificitatea institutiei noastre”, transmite institutia muzeala.
Iconarii si mesterii cruceri, care urmaresc în arta lor calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch si serializarile industriale pentru scopuri comerciale, sunt însotiti si de mestesugari din sfere conexe: manufacturarea scoartelor, a ceramicii si a lemnului.
Si de aceasta data, vizitatorii vor fi întâmpinati cu dulciuri de casa, miere si produse apicole, plante de leac, fructe si flori de toamna, iar intrarea la târg este libera.
De asemenea, copiii si adultii sunt invitati sa descopere cum lucrau iconarii vechi izvoade si zugraveau icoane, pictând pe sticla sau pe lemn grunduit ori cum se însemneaza si încrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra, în cadrul unor ateliere tinute de artisti si mesteri iconari.
Acestea sunt programate vineri, 13 septembrie, orele 11.00-13.00 – Atelier de pictura. Tehnica realizarii icoanelor pe sticla, cu Radu Dinca si sâmbata, 14 septembrie, orele 11.00-13.00 – Atelier de pictura. Tehnica realizarii icoanelor pe lemn, cu Angela Ludosanu si orele 13.00-15.00 – Atelier de încrustatii în lemn. Tehnica realizarii încrustarii si cruceritului, cu Vasile Moldoveanu.
Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@ gmail.com, costul unui atelier fiind de 25 lei / persoana, informeaza Agerpres.
NICUSOR DINCA
Comentarii