Când vestea înlaturarii lui Benito Mussolini de la putere în Italia a ajuns la Berlin, Führerul nazist a facut o criza de furie. Partenerul sau din Axa fusese în mod evident tradat, alungat din functie de elemen-te neloiale din guvern si din fortele armate.
Hitler a luat în considerare o invazie totala în Italia, rapirea familiei regale italiene, arestarea oficialilor din noul guvern italian si chiar încercarea de a-l întemnita pe Papa ca represalii. În cele din urma însa a fost nevoit sa se multumeasca doar sa-l gaseasca pe Mussolini si sa îl salveze din mâinile noului guvern italian, care urma sa-l judece pe „Il Duce” pentru crimele comise în timpul mandatului.
Un mesaj radio interceptat i-a condus pe germani la locatia lui Mussolini. Dupa ce a fost mutat de sase ori, fostul dictator era detinut la Albergo Rufigo, un hotel de lux din Gran Sasso, în Muntii Abruzzi, la nord de Roma.
Hotelul era oarecum izolat, iar amplasarea sa la 2.000 de metri deasupra nivelului marii sporea masurile de securitate care fusesera deja luate. Hitler l-a convocat pe maiorul SS Otto Skorzeny, un ofiter temerar cu reputatia de „cel mai periculos om din Europa”, si l-a însarcinat sa elaboreze un plan de salvare a lui Mussolini din închisoarea aflata în vârful muntelui. Skorzeny a adunat 90 de soldati alesi cu grija si a stabilit ca cea mai buna optiune pentru operatiunea de salvare era sa îsi trimita oamenii cu planorul, sa învinga orice rezistenta si apoi sa îl duca pe Mussolini în siguranta la bordul unui avion Fieseler Storch.
Pe 12 septembrie 1943, trupele aeropurtate germane au capturat linia de cale ferata care mergea de la fundul vaii pe versantul abrupt al muntelui, asigurându-se ca nicio întarire italiana nu va opri încercarea de salvare.
Oamenii lui Skorzeny au efectuat aterizari precise în apropierea hotelului, au surprins si capturat paznicii lui Mussolini si l-au escortat pe fostul dictator pâna la avionul care îl astepta.
Dupa un zbor cu peripetii, avionul a aterizat în siguranta pe un aerodrom Luftwaffe. Mussolini a urcat apoi la bordul unui bombardier Heinkel He-111 pentru zborul spre „Bârlogul Lupului”, cartierul general al lui Hitler de la Rastenburg, în Prusia Orientala.
GABRIEL TUDOR
Comentarii