Aflata în judetul Iasi, comuna Dolhesti, satul Bradicesti, manastirea, cu obste de calugari, are hramurile „Buna Vestire” pentru biserica de lemn si „Sfântul Ilie” pentru biserica de piatra. Sfântul locas se afla la 56 de kilometri de Iasi si la 45 de kilometri de Vaslui.
Primul asezamânt – biserica de lemn – a fost ridicat în anul 1691 de episcopul Varlaam al Husilor. Construita într-o padure de tei, a fost conceputa drept resedinta episcopala în care sa se refugieze din calea deselor navaliri dusmane, în special ale tatarilor care pradau Husii. Terenul bisericii a fost donat de Maria Racovita, vaduva logofatului Mihail Racovita.
Biserica a fost terminata în 1692, dar în 1739 a fost atacata si pradata de tatari. Acestia au furat pe lânga odoarele de aur si argint si toate documentele schitului, iar calugarii au fost luati în robie. Schitul este refacut în 1756 de episcopul Inochentie si domnitorul Mihai Ghica (1755-1756), ambii retragându-se aici din cauza epidemiei de ciuma. Episcopul Inochentie a adus o serie de îmbunatatiri bisericii adaugând catapeteasma (1766) si pridvorul închis (1768).
Intre 1852-1853 s-au facut ample reparatii la initiativa episcopului Melentie Istrati al Husilor. Cu acest prilej a fost ridicata biserica, afundata în pamânt cu jumatate de metru, au fost placati peretii exteriori cu scânduri de brad, a fost realizata temelia de piatra, au fost spalate icoanele din catapeteasma si pictate ramele de ieromonahul Lavrentie. Lucrarile au fost conduse de Ignatiu Lorenzo, arhitectul orasului Bârlad.
Dupa secularizare, schitul a devenit biserica sateasca si, în 1863, s-au executat noi reparatii. Alte reparatii capitale au fost facute în 1903 si în 1940 a fost construita biserica de piatra. Redeschisa în 1945 ca schit este reînchisa în urma decretului din 1959. Biserica cu toata averea a trecut în parohia satului Bradicesti si se reia viata monahala în 1992.
Biserica veche de lemn, considerata monument istoric, are trei turle în forma de ceapa. Alaturi se afla câteva chilii si biserica de piatra care necesita restaurari. Dintre obiectele de valoare ale schitului trebuie mentionate iconostasul din 1766 si un clopot de bronz din 1779.
IRINA STOICA
Comentarii