Intestinul uman este populat de „batalioane” de microbi – „rai”, „buni” si „neutri”, fara de care digestia integrala a hranei si protectia organismului nu sunt posibile. „Ecosistemul” format din 10-100 de trilioane de celule microbiene alcatuiesc microbiota umana, cu peste 1.000 de specii diferite de microorganisme.
Disbacterioza este o stare în care se schimba componenta microorganismelor ce populeaza intestinul (bacteriile folositoare devin tot mai putine, iar cele nocive, mai numeroase), fapt ce duce la dereglarea activitatii tractului gastrointestinal.
Microbii folositori sunt bifidobacteriile si bacteroidele, care ajuta la digestie, protejeaza de alergii, întretin sistemul imunitar si reduc posibilitatea dezvoltarii bolilor oncologice. Dar si tin la distanta „dusmanii”: stafilococii, streptococii, ciupercile din familia Candida etc.
Disbacterioza nu este o boala independenta, ci o manifestare a altor afectiuni sau probleme din organism. Aceasta stare poate însoti gastrita, pancreatita si alte boli ale organelor digestive, la fel poate fi si o consecinta a unei infectii intestinale suportate sau se poate dezvolta în urma administrarii îndelungate a antibioticelor.
Un impuls în dezvoltarea disbacteriozei poate fi chiar si schimbarea regimului alimentar uzual, fapt ce se întâmpla deseori în timpul calatoriilor peste hotare. Pentru asemenea cazuri exista un termen specific: „diareea calatorilor”. Manifestarile cele mai frecvente ale bolii sunt umflarea abdomenului, dureri abdominale, diaree, constipatii si scaun neregulat.
Suspiciunea de disbacterioza apare în cazul prezentei unor simptome precum: balonare, diaree, constipatie, miros neplacut al gurii, greata, reactii alergice la produse inofensive.
Daca boala se va confirma prin analize, se prescrie un tratament specific: dieta strict reglementata, probiotice (microbi „folositori” sub forma de praf si capsule), posibil si antibiotice, pentru a distruge „locuitorii” nocivi din intestin. Simultan, se va desfasura o terapie direct orientata asupra cauzei bolii.
Disbacterioza nu se dezvolta la oamenii sanatosi, fiind un semnal specific al problemelor existente în organism.
La dezvoltarea ei pot duce diferite cauze: – administrarea nesupravegheata a antibioticelor; – infectii intestinale (dizenterie, salmoneloza); – afectiuni ale organelor digestive (gastrita, boala ulceroasa, boli intestinale, pancreatita, litiaza biliara); – operatii la stomac si intestin; – dezechilibrarea alimentatiei (prevalarea produselor fainoase, picante, grase, lipsa unei cantitati suficiente de hrana vegetala si produse aci-do-lactice); – scaderea fortelor de protectie ale organismului.
Din pacate, tratamentul de succes al disbacteriozei intes-tinale nu garanteaza un rezultat pe termen lung. Microflora intestinala este foarte sensibila la factorii externi si reactioneaza la diferite nereguli ale organismului uman.
Pentru a diminua riscul de dezvoltare a disbacteriozei este necesar sa luati antibiotice doar conform unor indicatii medicale stricte, sa tratati la timp si corect afectiunile tractului gastrointestinal.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii