Fictiunile despre sfârsitul lumii sunt populare indiferent de gen sau de vârsta tinta, deoarece prind foarte bine la public.
Indiferent daca apocalipsa este cauzata de un virus extrem de contagios, de o criza energetica sau de schimbarile climatice, exista de obicei un fond de adevar în spatele ei, ceea ce o face si mai terifianta. În rândurile urmatoare va prezentam ce anume ar putea declansa Apocalipsa, în viziunea a diferiti regizori si scenaristi.
„Dupa 28 de zile” (2002)
Scenariu: Un grup de ecoturisti elibereaza un cimpanzeu dintr-un laborator din Cambridge, purtator al unei zooneze care induce agresivitate. Aceasta devine rapid epidemica si provoaca prabusirea completa a societatii umane.
Este posibil? O boala zoonotica extrem de contagioasa care poate infecta un mare procent din populatie? Da. Oamenii sa fie nepregatiti sa faca fata unei astfel de boli mortale? Da. Un virus zoonotic care induce agresivitate? Da, si acesta exista, dar nu are un nivel de contagiune din film. Expertii considera ca aproximativ 75% dintre bolile virale emergente din ultimul deceniu au avut origini zoonotice. Zika, Ebola, H1N1 si COVID-19 sunt doar câteva dintre ele, dar fiecare a avut efecte devastatoare atât asupra sanatatii publice, cât si asupra economiei mondiale.
În ciuda faptului ca a cunoscut endemii debilitante la nivel regional si chiar o pandemie globala, lumea ramâne total nepregatita pentru orice boala extrem de contagioasa.
„Impact nimicitor” (1998)
Scenariu: O cometa se îndreapta spre Pamânt, iar omenirea are la dispozitie un an pentru a salva planeta de la o extinctie în masa.
Este posibil? Da, dar este improbabil ca o cometa sa distruga toata viata de pe Pamânt la impact. Expertii cred ca este doar o chestiune de timp pâna când un obiect ceresc mai mare se va ciocni cu planeta noastra. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în istorie – de pilda în urma cu 65 de milioane de ani – iar un eveniment similar a avut loc în Cretacic-Paleogen, când aproximativ 75% din speciile de animale din întreaga lume au disparut.
„Expresul zapezii” (2013)
Scenariu: În încercarea de a opri încalzirea globala, omenirea injecteaza aerosoli stratosferici în atmosfera Pamântului. Planul provoaca înghetarea întregii lumi si deschide o noua era glaciara.
Este posibil? Injectarea de aerosoli stratosferici a fost propusa ca o solutie la schimbarile climatice, necesitând eliberarea de particule în atmosfera Pamântului care ar putea reflecta lumina solara înapoi în spatiu. Cu toate acestea, propunerile au fost pur teoretice si niciuna nu abordeaza cauzele schimbarilor climatice.
În schimb, simularile pe calculator au aratat ca dioxidul de sulf din aerosoli ar putea provoca secete majore în Asia si Africa, amenintând sursele de hrana pentru aproximativ 2 miliarde de oameni. Nu se stie daca ei ar putea provoca o era glaciara globala.
„Lumea apelor” (1995)
Scenariu: Calota glaciara de la poli s-a topit, iar nivelul marii creste pâna la 7.600 de metri, scufundând toate insulele si continentele din lume.
Este posibil asa ceva? Nu. Nivelul marii poate creste si va creste în urmatorul secol, dar nu poate scufunda fiecare masa de uscat din lume. Expertii prevad ca, pâna în 2050, coastele se vor ridica în medie cu aproximativ 30 de centimetri mai sus decât nivelurile actuale, dar acest lucru va varia de la o tara la alta. Desi un metru nu pare foarte mare, acesta are potentialul de a ameninta vietile si mijloacele de trai ale multor oameni din anumite parti ale lumii.
„Mad Max 2” (1981)
Scenariu: Dupa ce un razboi global provoaca o criza energetica generalizata, civilizatia umana se prabuseste într-o barbarie bazata pe masini.
Este posibil? Da. Într-o lume atât de dependenta de petrol pentru productie, calatorii si aproape toate procesele industriale moderne, o penurie ar putea fi debilitanta – la fel ca orice deficit major de resurse energetice. De fapt, Mad Max a fost realizat ca urmare a crizei energetice din 1979, care a urmat Revolutiei iraniene.
Petrolul, apa si alimentele sunt toate resurse limitate si, pe masura ce populatia continua sa creasca, penuria va deveni din ce în ce mai evidenta. Economistii au sugerat, de asemenea, ca, în anii urmatori, este foarte probabil ca aerul curat si climatele potrivite pentru viata umana sa devina, de asemenea, limitate. Omenirea înca se straduieste sa afle cum sa rezolve aceasta problema.
GABRIEL TUDOR
Comentarii