Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, construit în secolul al XV-lea, în care a locuit si voievodul Mihai Viteazul, a fost deschis pentru public, în urma finalizarii lucrarilor de restaurare.
„Pentru prima data în istorie, Palatul Principilor Transilvaniei devine accesibil publicului larg, odata cu deschiderea oficiala a muzeului cu acelasi nume. Vizitatorii vor putea admira o prima expozitie de baza, care ilustreaza perioadele istorice marcante, evenimente cheie si transformarile prin care a trecut Palatul Principilor. Între curatorii virtuali ce îi vor întâmpina pe musafirii curiosi se numara si Regina Isabella, care îsi va spune povestea, alaturi de o serie de personaje relevante pentru diversele epoci”, se mentioneaza într-un comunicat. Acestei prime parti a expozitiei permanente îi vor urma în scurt timp alte doua, care vor aduce în prim-plan si mai multe personaje principale: principi, principese, guvernatori si mandatati imperiali care au jucat un rol semnificativ în evolutia Transilvaniei.
Accesul în sectorul expozitional se va face prin Centrul National de Informare si Promovare Turistica Alba Iulia, în baza unui bilet de intrare care va fi eliberat gratuit pe perioada lunii februarie.
Pentru o experienta cât mai relevanta în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumatate în jumatate de ora.
Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei va fi deschis de marti pâna duminica, între orele 9.00 si 17.00, informeaza Agerpres.
Fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat si extins în secolele XVI-XVII. Initial, cladirea a avut drept destinatie resedinta Capitoliului romano-catolic, adica locul unde se redactau si autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost resedinta princiara, iar pentru o perioada de 11 luni, în anii 1599 si 1600, edificiul a servit ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul.
Cladirea a fost grav avariata de turci si tatari, în timpul marilor invazii din 1658 si 1662.
Odata cu cucerirea Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarma, ramânând cu acest statut timp de trei secole.
Serviciu de chatbot la biblioteca
Bibliotecarii din Râmnicu Vâlcea au de câteva luni ca ajutor în interactiunea online cu cititorii si un asistent virtual simpatic.
„LibrIA” este un chatbot care poate fi accesat de pe site-ul Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul”, informeaza Agerpres. Deocamdata, el se afla în faza de „antrenament”, utilizatorii serviciilor institutiei de cultura vâlcene fiind invitati sa contribuie la dezvoltarea lui punându-i cât mai multe întrebari, astfel ca el sa poata sa învete sa raspunda la ele.
„Suntem printre putinele institutii publice din tara care au acest sistem de inteligenta artificiala ce permite accesul la toate resursele de care dispunem. «LibrIA» este o fetita micuta acum, în faza de învatare, de aceea îi invit pe cât mai multi sa acceseze site-ul Bibliotecii «Antim Ivireanul» si sa-i puna întrebari, pentru ca numai asa ea va creste si cu siguranta va deveni un sprijin real pentru toti utilizatorii”, a spus directorul bibliotecii, Remus Grigorescu.
Programul a fost configurat si implementat la Biblioteca Judeteana Vâlcea înca din toamna, împreuna cu profesorul Gheorghe Rusu, cel care a participat la realizarea primului computer fabricat în România si cel care a adus internetul, wi-fi-ul si fibra optica în tara noastra. Profesorul locuieste acum în strainatate, însa are la Vâlcea ajutoare care contribuie la dezvoltarea programului, mai ales ca tot el este cel care în urma cu doi ani a atasat un chatbot si pe site-ul Primariei Galicea, care a devenit astfel prima administratie publica locala din tara care s-a folosit de inteligenta artificiala pentru a comunica usor si rapid cu cetatenii.
„Chatbotii pe site-uri au capacitatea de a interactiona cu utilizatorii într-un mod inedit. Prezinta informatii si pot fi antrenati cu date pe care institutiile, organizatiile doresc sa le transmita catre cetateni. În general, utilizatorii pot sa beneficieze de aceste servicii non-stop, sapte zile din sapte, 24 de ore din 24. De aceea este si un instrument foarte important, pentru ca nu are nici zile mai proaste, nici zile mai bune si, constant, poate oferi informatii cu o promptitudine deosebita. Interactiunea se face direct pe site-ul institutiei”, a precizat Alexandru Baiasu, unul dintre colaboratorii din Vâlcea ai profesorului Gheorghe Rusu.
NICUSOR DINCA
Comentarii