O veche vorba de intelepciune, facand referire la obiceiul inteleptilor antici de a purta barba, spune „Barba non facit philosophum” – Barba nu te face filosof. Este perfect adevarat, intrucat, pentru a deveni filosof iti mai trebuie si alte calitati, pe langa acest accesoriu facial. Dar, daca barba nu te ajuta sa devii mai intelept decat esti, ea poate, cel putin, sa te faca mai atractiv, mai seducator ori mai interesant atunci cand esti de meserie actor, dupa cum releva si exemplele artistilor care, la un moment sau altul al carierei lor, au ales sa poarte barba in filme.
Jean-Claude Van Damme – Captivi in iad
Desi a ramas in memoria colectiva ca eroul spilcuit din „Sport sangeros”, „Soldatul universal” sau „Dublu impact”, Jean-Claude a purtat si barba, intr-un film mai putin cunoscut – In hell, care a rulat pe ecranele romanesti cu titlul „Captivi in iad”. El joaca aici rolul unui muncitor american in Rusia, care ajunge sa fie intemnitat pe nedrept intr-o inchisoare cumplita, unde are de-a face cu totul felul de ticalosi, condusi de generalii… Hrusciov si Eltin! Filmul a fost turnat in Bulgaria (sic!), asa ca din distributie fac parte si numerosi actori bulgari. Desi a recunoscut ca ii placea cum ii sta cu barba, Van Damme s-a ras imediat dupa incheierea filmarilor, pe motiv ca in timpul scenelor de lupta transpira si il manca groaznic pielea!
Kevin Smith – Jay si Bob Tacutul
Barba a devenit un element definitoriu pentru actorul Kevin Smith, celebru odata cu lansarea seriei „Jay si Bob Tacutul”. Desi nu spune un cuvant, personajul e foarte simpatic si o buna parte din aceasta imagine favorabila se datoreaza barbii. Putini stiu ca Smith a fost si regizor si scenarist la aceste pelicule, dar si mai putini ca el poarta barba (nu si plete, ca in film!) si in viata reala, dupa ce, atunci cand si-a dat-o jos, la un moment dat, nimeni nu l-a mai recunoscut si toata lumea l-a indemnat sa si-o lase sa creasca la loc.
Robin Williams – Bunul Will Hunting
Regretatul Robin Williams a ramas in constiinta iubitorilor de filme, intre altele, si ca psihoterapeutul barbos si sfatos din „Bunul Will Hunting”. Filmul a fost o revelatie, la un buget modest, de nici 10 milioane de dolari, reusind sa aduca incasari de peste 225 de milioane si sa cucereasca doua premii Oscar – cel mai bun actor in rol secundar – Williams si cel mai bun scenariu.
Tom Hanks – Naufragiatul
Spre deosebire de Gandalf, care avea o barba falsa, Tom Hanks poarta, in „Naufragiatul”, una reala. I-a trebuit nu mai putin de un an sa dobandeasca aspectul sub care il vedem in film, rastimp in care a slabit aproape 20 kg si s-a ales cu o impozanta podoaba faciala. In toata aceasta perioada, regizorul Robert Zemeckis a oprit filmarile, dar, fire chibzuita, a folosit aceeasi echipa de productie pentru a realiza, in paralel, pelicula „Dincolo de aparente”.
Chuck Norris – Majoritatea filmelor
Specialistul in arte martiale Chuck Norris n-a purtat barba decat in primele lui filme, realizate in tinerete (ca de pilda in cele in care se lupta cu Bruce Lee). Ulterior, barba a devenit un fel de „marca inregistrata” pentru charismaticul personaj, dand nastere, evident, si unui intreg folclor amuzant legat de ea. De pilda, se spune ca Chuch Norris a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind barbosul cu cele mai multe victime la activ, iar o alta gluma afirma ca actorul nu trebuie sa se barbiereasca niciodata, intrucat barba lui creste intotdeauna pana la lungimea perfecta, apoi se opreste singura!
Ian McKellen – Stapanul Inelelor
Era intr-un fel normal ca Gandalf cel Alb din trilogia „Stapanul Inelelor” sa poarte o superba barba lunga si alba, daca tinem seama de faptul ca are o varsta matusalemica – 2000 de ani. Oricum, desi in viata de toate zilele actorul poarta o barba „modesta”, adaugarea barbii albe a vrajitorului Gandalf a fost, pentru el, un chin, intrucat machiajul dura, in fiecare zi de filmare, cel putin doua ore.
George Clooney – Syriana
Pare greu de crezut, dar, potrivit unui sondaj, Clooney a fost considerat de femei mai sexy in filmul „Syriana”, unde poarta barba, decat in alte pelicule, unde apare ras, tuns si frezat. Actorul si-a lasat barba special, din motive de marketing, pentru ca acest thriller geopolitic sa ramana in memoria cinefililor drept „filmul in care Clooney e barbos” si trebuie sa recunoastem ca a pariat corect, rolul aducandu-i un Oscar, pentru cel mai bun actor in rol secundar, in 2006. Un fapt mai putin cunoscut e ca, in urma unei cascadorii ratate, in timpul filmarilor, Clooney s-a ranit grav la coloana vertebrala si a avut niste dureri atat de cumplite incat, pentru o vreme, a cochetat cu ideea sinuciderii.
Al Pacino – Serpico
Inspirata de fapte reale – povestea politistului Frank Serpico, care a declansat o adevarata furtuna, dezvaluind coruptia din sanul politiei new-yorkeze, inainte de a emigra in Elvetia – filmul a fost turnat… in ordine inversa, adica mai intai foarte tanarul, pe atunci (1973) Al Pacino a asteptat sa-i creasca o barba impozanta, pe care machiorii i-o taiau in fiecare zi cate putin, pe masura ce filmarile avansau. Efortul a meritat insa, intrucat pentru acest rol Al Pacino va primi primul lui „Glob de Aur”, in 1974.
GABRIEL TUDOR
Comentarii