Atunci cand apar probleme cu sanatatea si nu ne prea vine sa dam fuga la farmacie sau la sertarul cu medicamente, nu trebuie neaparat sa umblam pe la batrane doftoroaie ori sa cercetam marginile de paduri pentru a depista cine stie ce buruieni de leac miraculoase. Pentru ca, nu de putine ori, imbunatatirea starii de sanatate ne vine chiar din gradina de legume. Iata, mai jos, doua asemenea exemple cat se poate de comune, dar si de eficace!
Un consum zilnic de fasole sau de linte poate ajuta persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 sa controleze mai bine nivelul de zahar din sange si, mai mult decat atat, sa reduca riscul de a dezvolta un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral, potrivit unor studii stiintifice bazate pe experienta tratamentelor blande. De asemenea, in cazul participantilor la studiu care au avut o dieta bogata in fasole riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare a scazut de la 10,7% la 9,6%. Specialistii au impartit 121 de persoane cu diabet zaharat in doua grupuri. Voluntarii din primul grup au consumat leguminoase zilnic, iar voluntarii din cel de-al doilea grup au consumat produse din cereale integrale pentru a stimula aportul lor de fibre, in fiecare zi.
Dupa trei luni, cercetatorii au descoperit ca nivelul de hemoglobina a scazut suficient de important, de la 7,4% la 6,9% in cazul grupului care a consumat leguminoase. Autorii studiului reamintesc faptul ca legumele precum fasolea, nautul si lintea sunt recomandate pentru diabetici tocmai datorita indicelui glicemic mic. Avand in vedere ca un consum zilnic a dus si la scaderea tensiunii arteriale, conform calculelor realizate de cercetatori, persoanele diabetice care consuma zilnic leguminoase isi pot diminua cu aproximativ 10 ani riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, comparativ cu oamenii care mananca zilnic cereale integrale. Specialistii au mai explicat si faptul ca leguminoasele sunt surse bune de fibre si ca sunt asociate cu scaderea colesterolului.
…In principiu, orice gospodina stie ca nu e greu sa gasesti cateva retete de supa sau salata pe care sa le prepari usor folosind boabe de linte. Aceasta are un continut ridicat de proteine si poate constitui un inlocuitor excelent pentru carne. In plus, are si mult fier, atat de necesar pentru accelerarea metabolismului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii