Pe 19 februarie s-au împlinit 143 de ani de la nasterea marelui sculptor roman, figura centrala a miscarii artistice moderne. Constantin Brancusi, nascut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobita, din judetul Gorj, este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Din noiembrie 2015, avem o lege pentru declararea Zilei Brancusi ca sarbatoare nationala, stabilita pe 19 februarie, „initiata ca o reparatie morala fata de refuzul si umilirea lui Constantin Brancusi de catre statul roman”, din perioada bolsevica, am adauga noi.
Constantin Brancusi a absolvit, în 1902, Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, iar în 1903 primea deja prima comanda a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucuresti, singurul monument public al lui Brancusi din Capitala!
Trei ani mai tarziu, în 1906, îsi expune lucrarile pentru prima oara la Société Nationale des Beaux-Arts si la Salon d’Automne din Paris.
În 1907 este prezentata prima versiune a Sarutului, care a stat la baza celebrei lucrari „Poarta Sarutului”. Pana în 1914, participa cu regularitate la expozitii colective din Paris si Bucuresti, inaugurand ciclurile Pasari Maiestre, Muza adormita, Domnisoara Pogany.
În 1914, Brancusi deschide prima expozitie în Statele Unite ale Americii la Photo Secession Gallery din New York, unde provoaca o enorma senzatie. Un colectionar american îi cumpara mai multe sculpturi, asigurandu-i o existenta materiala prielnica creatiei artistice.
În acelasi an, ministrul de interne al Romaniei respinge proiectul monumentului lui Spiru Haret comandat cu un an înainte (obtuzitatea politica nu are varsta). Brancusi va pastra lucrarea în atelier si o va intitula Fantana lui Narcis. Brancusi s-a stabilit la Paris, unde s-a stins din viata în martie 1957, fiind înmormantat în cimitirul Montparnasse, lasand mostenire statului roman atelierul sau si un numar important de lucrari. Însa, ca urmare a refuzului regimului de la acea data din Romania, acestea au fost preluate de statul francez.
Abia în 1964, Brancusi a fost „redescoperit” în Romania, de proaspatul regim Ceausescu, drept un geniu national si, în consecinta, ansamblul monumental de la Targu-Jiu cu Coloana (recunostintei) fara sfarsit, Masa tacerii si Poarta sarutului a putut fi amenajat si îngrijit, dupa ce fusese lasat în paragina un sfert de veac, aproape de a fi fost daramat cu tractorul. Ansamblul Brancusi de la Targu-Jiu a fost inclus, în 1991, pe lista preliminara a UNESCO, ansamblul realizat în Romania fiind singura lucrare de arta monumentala de amploare creata de Constantin Brancusi, care avea la data conceperii proiectului (1935-1936) o recunoastere mondiala.
Ca în cazul multor mari artisti, dupa moarte, si cota de piata a lui Constantin Brancusi a crescut semnificativ, ajungandu-se, de pilda, ca sculptura sa din bronz La jeune fille sophistiquée, un portret stilizat al lui Nancy Cunard, sa fie vanduta pe 16 mai 2018 cu 71 milioane dolari, la o licitatie a casei Christie’s din New York, stabilind un nou record de pret pentru o creatie a artistului roman. Cu aceasta ocazie, Brancusi a devenit astfel al doilea cel mai scump sculptor din lume, dupa Alberto Giacometti.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii