• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Gandul care aduce boala

Gandul care aduce boala

27 februarie 2019
in Consultatii fara plata
A A

„Gandeste pozitiv, pentru a fi sanatos!” Un asemenea imperativ le pare multora o idee lipsita de temei real, rizibila, o aberatie, desi tot mai frecvent însasi medicina se pliaza pe ea tot mai mult, iar efectele nu sunt deloc neglijabile. Dimpotriva!

 Nu e mai putin adevarat ca, daca în general medicina de tip occidental se raporteaza cu prioritate la date concrete, palpabile, medicii si terapeutii orientali (cu precadere cei din tarile estice si sud-estice ale Asiei) cunosc si practica de milenii tratamente în care leacurile asa-zis „materiale” – iar aici ne referim si la medicamente – se folosesc simultan cu anumite practici, din care nu lipseste punerea în functiune a mentalului, a gandirii neaparat pozitive.

Nu va reprimati emotiile pozitive!

 Persoanele stresate si îngrijorate se îmbolnavesc de ulcer, tinerii care nu au suficienta încredere în ei se confrunta cu acneea, iar cei care sunt nemultumiti de realizarile lor fac boli de ficat. La polul opus, oamenii optimisti, încrezatori, cei care nu îsi pierd speranta se vindeca mai repede si sunt mai putin predispusi afectiunilor de orice natura. Totodata, se spune ca o minima cantitate de stres poate fi mobilizatoare si ajuta la obtinerea de rezultate bune în activitatile pe care le întreprindem, dar dozele mari de stres au impact negativ asupra sanatatii.

 Psihosomatica, mai putin cunoscuta în tara noastra, studiaza legaturile dintre afectiunile fizice si modelul de gandire pe care îl abordam în viata de zi cu zi. Cercetatorii în acest domeniu sunt de parere ca dezechilibrele emotionale pe care le resimtim la nivel psihic, neluate în seama, se transforma în timp în afectiuni fizice. Drept urmare, cand rezistenta psihica cedeaza, începe sa fie afectat organismul. Tulburarile emotionale suprimate (stres, anxietate, sentimentul singuratatii, al neîmplinirii, furia reprimata) favorizeaza eliberarea de substante chimice în organism – adrenalina, cortizolul (hormonul stresului) care în cantitati mari afecteaza buna functionare a organelor interne si reduc productia de „substante bune”, endorfinele  (moleculele fericirii).

 Pe de alta parte, modelul de gandire pe care îl abordam poate sa dea rezultate foarte bune în lupta pe care organismul o duce cu bolile. Este foarte important sa accentuam faptul ca psihosomatica si medicina alopata nu se exclud, ci, dimpotriva, lucreaza împreuna. Astfel, medicamentele trateaza efectul, iar psihosomatica ne poate ajuta sa percepem cauzele profunde.

Protejarea „liniei defensive” si digestia

 Atunci cand mediul este perceput ca fiind neprietenos (temperaturi mici, curent, un mediu tensionat, un mediu stresant), organismul reactioneaza prin cresterea barierei de protectie a mucoaselor: nas înfundat, hipersecretie de mucus, stranut. Nu întamplator, racelile sau virozele respiratorii apar atat la adulti, cat si la copii, în momente de consum afectiv.

 Afectiuni ale pielii pot aparea în cazul persoanelor anxioase, cu nevoie crescuta de a detine controlul sau în cazul persoanelor dependente emotional. În aceeasi idee, acneea, specifica adolescentei, este o respingere inconstienta a mediului social si în acelasi timp indiciul neîncrederii si nesigurantei de sine în raport cu exteriorul si cu judecata celorlalti.

 Sistemul digestiv, reprezinta si el un indicator important în contextul de fata. Medicina alopata face deseori legatura dintre ulcer si stresul profesional, teama de ziua de maine si încercarea persistenta de a rezolva dificultati profesionale/materiale.
 Afectiunile stomacului oglindesc modul în care procesam resursele disponibile. Hiperaciditatea gastrica este expresia unei „macinari” mentale excesive în raport cu resursele materiale, iar persistenta ei timp îndelungat se va repercuta în gastrita, simbolul stresului material, financiar, sau în ulcer, care semnalizeaza deja o stare de îngrijorare si de tensiune continue.

    Afectiunile duodenului apar atunci cand din stomac sunt evacuate prea repede alimente. Este asadar simbolul grabei, al incapacitatii noastre de a ne bucura de experiente mici precum momentul mesei. În ce priveste constipatia, ea apare pe fondul încrancenarii, al dorintei de a fi în control si de a rezolva toate problemele; e apanajul celor care depind foarte mult de parerile si de aprecierile celorlalti.

Furia, blocajele, lupta cu vitregiile vietii

 Se stie ca ficatul transforma principiul alimentar în energie. De aceea, forme de energii subtile ca dezamagirile, deceptiile, nemultumirea de sine sau supararea pe propria persoana sunt principalii dusmani ai acestuia. Atunci cand ficatul sufera, sigur exista ganduri toxice care paraziteaza mintea. Prin urmare, este indicat sa constientizam ce factor anume ne produce furie sau nemultumire.

 Un alt reper vital, tensiunea arteriala crescuta, constituie simbolul organic al unei ,,presiuni a vietii”. Organismul functioneaza cu toate motoarele turate si obliga tesuturile sa primeasca sange; altfel spus, ti se sugereaza ca trebuie sa continui sa lupti, sa faci fata în orice conditii! În acelasi timp, hipotensiunea arteriala are legatura cu perceperea lipsei de protectie si de securitate, resimtite la nivel emotional. Asadar, logic, persoanele hipotensive au nevoie constanta de afectiune, de siguranta si de echilibru.

 Tulburarile din sfera genitala reflecta diverse blocaje sau neacceptari în raport cu activitatea sexuala, dar pot denota si rusine, incapacitate de manifestare sexuala, conflict între concepte educationale si simtire. Chiar si o îngrasare a corpului în zona organelor genitale poate sugera anumite dezechilibre în perceperea relationarii sexuale.

 În schimb, în cazul copiilor exista o stransa legatura între frica si mictiunile necontrolate noaptea, în pat, care exprima cel mai evident frica acelui copil fata de cineva sau ceva. Daca dereglarea se prelungeste la varste mai mari, ea e dovada fricii copilului de agresivitatea cel mai probabil parentala. Copiii batuti, agresati, certati violent vor prezenta enurezis nocturn.

 Ca o scurta concluzie: este indicat sa tinem cont de faptul ca ameliorarea fizica a unei boli nu ar trebui sa fie considerata suficienta daca nu aduce si o îmbunatatire a calitatii vietii persoanei respective. Odata cu vindecarea fizica este de dorit sa aducem si cateva modificari în acest sens: timp rezervat meselor si odihnei, eliberarea frustrarilor si a nemultumirilor, constientizarea blocajelor.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Brancusi, contemporanul nostru

Urmatorul Articol

Insula lui Robinson

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Insula lui Robinson

Chipurile fantasticului

Lalibela, orasul bisericilor din piatra

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.