Patriarhia Româna anunta lansarea oficiala a aplicatiei „Calendarul Ortodox” pentru dispozitive mobile cu sisteme de operare Android si iOS.
Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Patriarhiei Române, aplicatia vine în sprijinul credinciosilor Bisericii Ortodoxe Române care doresc sa fie informati despre sarbatorile religioase, vietile sfintilor, rânduielile si particularitatile liturgice ale fiecarei zile. Textele ce redau vietile sfintilor sunt culese din surse autorizate, iar, în perspectiva, aplicatia va integra textele si icoanele din structura Sinaxarului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române.
Abordarea grafica este declinata din conceptul vizual identitar al Centenarului Patriarhiei Române. Logo-ul are ca simbol central Crucea Patriarhala înconjurata de 12 ace mari reprezentând cele 12 luni ale anului si un total de 52 ace mari si mici reprezentând cele 52 de saptamâni ale anului calendaristic, animate într-o miscare cu o durata de 60 de secunde. Cadranul obtinut din aceste elemente semnifica timpul sfintit de omul credincios care pune în centrul vietii sale Crucea Mântuitorului Iisus Hristos”, precizeaza Agerpres.
Viitoarele versiuni ale aplicatiei vor contine functionalitati noi care vor îmbogati experienta de utilizare: modul de cautare, notificari speciale pentru sarbatorile marcate cu cruce rosie si date importante, notificari personalizate pentru onomastica persoanelor din lista de contacte, redarea vietilor sfintilor în format video si audio, widget, liste cu rugaciuni, vizionarea sau ascultarea în direct a slujbelor de la Catedrala Patriarhala.
Informatiile utilizate sunt aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar aplicatia este disponibila gratuit în Google Play Store si Apple App Store. Detalii despre aplicatie pot fi consultate pe website-ul oficial www.calendar. patriarhia.ro.
Muzeu al comunismului
Peste 50 de persoane din judetul Covasna, dar si din afara acestuia, au donat diverse obiecte pentru viitorul muzeu al comunismului, aflat în curs de amenajare în incinta fostei Fabrici de tigarete din municipiul Sfântu Gheorghe, printre cele mai inedite numarându-se o lada cu conserve fabricate în 1987 si un aparat de supraveghere mascat într-un pachet de tigari.
Viitorul muzeu se va întinde pe o suprafata de 3.000 de metri patrati în cladirea fostului depozit de tutun si va fi inaugurat în vara anului viitor.
„Expozitia, desfasurata pe trei etaje, va prezenta interactiv, pe perioade distincte, cele mai marcante momente ale secolului XX din Europa Centrala si de Est, punând accent pe deceniile de socialism de stat. În luna mai a anului trecut, autoritatile locale au lansat un apel de donatii, cu scopul de a colecta obiecte si documente care sa evoce perioada 1948-1989. (…) Primul donator a sunat chiar în ziua lansarii apelului: o doamna din Bucuresti. De atunci, colectia a crescut considerabil, dar mai sunt necesare multe obiecte pentru a reda fidel epoca”, potrivit site-ului Primariei Sf. Gheorghe, care a facut un apel catre cetateni sa contribuie cu obiecte care evoca perioada 1949-1989.
Muzeul are deja o colectie consistenta de mobilier din anii ’70-’80, radiouri, pelicule de film, radiatoare electrice, reviste si carti din epoca, masini de cusut, valize, râsnite, patine, insigne si alte decoratii, casetofoane, sobe, masti de gaze, inscriptii, precum si o masina de scris donata de o persoana din Galati.
Printre cele mai interesante descoperiri se numara o lada plina cu borcane de conserve sigilate din 1987, care au supravietuit miraculos trecerii timpului. De asemenea, muzeul a primit cutii originale de detergent Dero si un aparat de fotografiat de supraveghere mascat într-o cutie de tigari cu filtre false.
Fiecare obiect are o poveste, inclusiv o stema a Republicii Socialiste România, care a decorat primaria din Ozun. Aceste steme erau produse în serie din ghips alb si livrate nevopsite. În 1982, primarul de atunci a aflat ca preotul ortodox dintr-un sat vecin avea talent artistic si i-a cerut sa o picteze.
Autoritatile locale au precizat ca muzeul mai are înca nevoie de diverse obiecte pentru a recrea atmosfera epocii comuniste, cum ar fi tapiserii, afise, fete de masa crosetate, ceasuri, uniforme scolare, de pionieri, muncitoresti sau militare, jucarii, produse de igiena si cosmetica, copii dupa acte de expropriere, fotografii de la evenimente publice, înregistrari video si altele.
„Cu siguranta, multi dintre dumneavoastra îsi amintesc cum era viata în anii ’60, ’70 si ’80. Cum era societatea, cum se traia în comunitate, cu toate contradictiile si absurditatile acelei epoci – ce însemna sa stai ore întregi la cozi, sa cumperi pâinea pe cartela, sa obtii portocale doar pe sub tejghea. Noi am crescut în acel sistem si consideram ca este datoria noastra sa îl prezentam copiilor nostri”, a scris primarul orasului pe pagina sa de Facebook.
NICUSOR DINCA
Comentarii