Istoria este plina de comportamente umane socante si extreme, iar uneori regizorii de film nu trebuie sa exagereze ceea ce s-a întâmplat cu adevarat.
Adesea, viata reala se desfasoara ca un film si s-ar putea ca nici sa nu fiti constienti de unele personaje de film bazate pe figuri istorice reale. Aceste scene de film care s-au întâmplat cu adevarat pot parea inventii ale Hollywood-ului, dar uneori adevarul este mai ciudat decât fictiunea.
Pearl Harbor
Filmul din 2001 al lui Michael Bay, Pearl Harbor, a fost criticat de multe ori de-a lungul anilor. Însa filmul descrie cu acuratete unul dintre cele mai importante momente ale sale, atunci când Doris Miller intepretat de Cuba Gooding Jr. ia o mitraliera pentru a doborî mai multe avioane inamice.
În 1939, când adevaratul Doris Miller s-a înrolat în Marina SUA la vârsta de 19 ani, politica Marinei îi împiedica pe barbatii de culoare sa primeasca avansari, permitându-le doar sa serveasca drept soldati. Postul de lupta al lui Miller era sub punte, unde datoria sa era sa transmita munitia tunarilor navei.
În dimineata zilei de 7 decembrie 1941, când a avut loc atacul-surpriza japonez, Miller s-a postat la mitraliera antiaeriana si a doborât mai multe avioane japoneze.
Dupa ce a ramas fara munitie, s-a întors sub punte si a scos mai multi marinari din apa în flacari. El a fost unul dintre ultimii trei marinari care au abandonat nava, înotând prin 400 de metri de apa si ulei ars pâna la tarm. Miller a devenit primul marinar de culoare care a primit Crucea Marinei.
Salvati soldatul Ryan
Filmul Salvati soldatul Ryan (1998) nu se bazeaza pe o poveste din Al Doilea Razboi Mondial. Personajele sale principale, capitanul John Miller (Tom Hanks) si soldatul James Ryan (Matt Damon) nu erau oameni reali, iar armata americana nu a ordonat unei echipe de soldati sa se aventureze în spatele liniilor inamice si sa salveze un militar ai carui trei frati au pierit în lupta. Cu toate acestea, filmul este cu siguranta inspirat de evenimente si oameni reali.
În 1942, cinci frati din aceeasi familie, familia Sullivans, si-au pierdut viata în timpul bataliei de la Guadalcanal. Ca raspuns, Departamentul de Razboi al SUA a instituit o politica a „unicului supravietuitor”, care prevedea ca membrii familiilor militarilor care au pierit în lupta nu trebuie sa serveasca. Politica a fost pusa în aplicare în 1944, când armata americana l-a adus acasa pe sergentul Fritz Niland, dupa ce cei trei frati ai sai au fost ucisi în misiune. Povestea lui Niland a fost inspiratia directa pentru film. (Desi, spre deosebire de soldatul Ryan, Niland a fost localizat cu usurinta si nu a necesitat o echipa de cautare).
La începutul filmului, generalul George Marshall (o persoana reala) si personalul sau dezbat daca ar trebui sa-l salveze pe soldatul Ryan. Ei îi mentioneaza pe fratii Sullivan, dar factorul decisiv este momentul în care generalul Marshall citeste „scrisoarea Bixby”. Aceasta este o scrisoare pe care presedintele Lincoln a scris-o mamei îndurerate Lydia Bixby, care ar fi pierdut cinci fii în Razboiul Civil. Hotarât sa nu-i permita doamnei Ryan sa aiba aceeasi soarta ca Lydia Bixby, generalul Marshall accepta sa-l salveze pe soldatul Ryan.
The Revenant: povestea lui Hugh Glass
Atacul unui urs din filmul The Revenant este captivant, dar ideea ca un barbat adult sa reuseasca sa se fereasca de un grizzly de 250 de kilograme si apoi sa îl ucida cu un cutit de vânatoare pare neverosimila. Totusi, o versiune a acestei scene i s-a întâmplat cu adevarat padurarului de frontiera Hugh Glass.
În 1823, Glass facea parte dintr-o expeditie pentru a stabili relatii comerciale cu indienii Crow din Dakota de Sud de astazi. Glass era singur în cautarea vânatului când a dat peste o mama grizzly si doi pui. La fel ca în film, ursul l-a atacat pe Glass si l-a sfâsiat. Versiunea cinematografica a atacului nu s-a desfasurat exact asa cum s-a întâmplat în realitate.
În orice caz, Glass a fost grav ranit, având un picior rupt si multe taieturi. Dupa ce ceilalti vânatori l-au abandonat, Glass s-a târât pentru a ajunge în siguranta.
Titanic
Publicul a plâns în timpul filmului Titanic când a vazut cuplul de batrâni care stateau în pat, în timp ce nava se scufunda, renuntând la locurile lor pe o barca de salvare pentru ca altii sa poata trai. Dar o versiune a acestei scene chiar s-a întâmplat.
Cuplul de batrâni erau personaje bazate pe viata reala a cuplului Isidor si Ida Straus. Isidor, în vârsta de 67 de ani, a fost coproprietar al magazinului Macy’s si fost membru al Congresului SUA, iar el si Ida, în vârsta de 63 de ani, au fost pasageri la clasa întâi în fatidica calatorie. Ida a urcat la bordul unei barci de salvare, iar Isidor a refuzat. În loc sa îsi abandoneze sotul alaturi de care traise 40 de ani, Ida a parasit barca de salvare pentru a ramâne cu el în timp ce nava se scufunda.
James Cameron a filmat de fapt acest moment, însa nu se stie daca Ida si Isidor s-au întors în patul lor, asa cum sugereaza filmul.
GABRIEL TUDOR
Comentarii