Specialistii în patologia somnului (medici somnologi) au remarcat de câtva timp un lucru surprinzator, dar cât se poate de real si totodata foarte îngrijorator: persoanele care dorm bine sunt pe cale de disparitie!
In tarile dezvoltate, zeci de milioane de oameni se declara nemultumiti de somnul lor: de la o noapte „proasta”, lipsita de odihna strict necesara, se ajunge la insomnia prelungita, cu stare de epuizare implicita. A dormi prost din când în când este de înteles, admit somnologii, dar noua nopti din zece nedormite bine presupun o stare avansata de stres care declanseaza acest fenomen nedorit.
Problema devine foarte grava daca insomnia continua, iar riscul este cu atât mai mare cu cât avansam în vârsta („cantitatea” de somn de care avem nevoie se reduce în mod natural) si facem din ce în ce mai multe greseli în stilul de viata cotidian.
În general, se cunoaste cauza acestui fenomen: o problema medicala, vesti neasteptate (mai ales când sunt îngrijoratoare), o decizie importanta – astfel de evenimente personale pot fi suficiente pentru a deranja chiar si pe cei obisnuiti sa doarma bine.
Pe lânga rabdare – starea respectiva va dura câteva nopti! – se poate apela la produse naturiste. De exemplu, în homeopatie, sedativ PC poate fi recomandat în cazurile de emotii frecvente.
În medicina pe baza de plante, medicul sau farmacistul pot recomanda plantele potrivite cazului respectiv; de exemplu, Passiflora, în situatii de suprasolicitare.
Daca, în pofida tuturor încercarilor de remediere, nimic nu functioneaza, se poate lua un somnifer de ultima generatie, dar nu mai mult de patru zile la rând. Daca se depasesc patru saptamâni de nopti proaste consecutive, este vorba despre insomnie cronica. Un medicament poate fi cauza (anumite antihipertensive, corticosteroizi etc.) sau o patologie responsabila de durerea nocturna.
Alteori însa, medicul descopera „sindromul picioarelor nelinistite” – nevoia imperioasa de a-si misca picioarele, frecvent cauzata de anumite senzatii inconfortabile si neplacute, în special la nivelul membrelor inferioare, dar poate afecta si membrele superioare sau trunchiul (în medie, circa 10% din populatia adulta este afectata). În astfel de cazuri, exista tratamente specifice, care nu au legatura cu somniferele. Pe de alta parte, când nimic nu functioneaza, este timpul unui consult la un medic specialist.
De asemenea, persoanele mai riguroase pot tine un jurnal de somn, de preferat pe trei saptamâni, lucru ce va ajuta medicul sa detecteze si sa trateze o boala de baza si, prin urmare, sa corecteze erorile din stilul de viata comise de pacient. Poate fi un proces lung, dar este singura modalitate de a reveni la un somn acceptabil.
Va prezentam succint cele cinci „chei” recomandate de specialisti pentru un somn bun:
– schimbati suportul de pat (arcuri si saltea) la cel putin fiecare 10 ani;
– dormiti într-o camera linistita, în întuneric total;
– dupa ora 16:00, opriti consumul de stimulente (cafea, ceai, cola, alcool);
– faceti cel putin 20 de minute de activitate fizica pe zi;
– identificati o activitate relaxanta, cum ar fi ascultarea muzicii, de efectuat cu o ora înainte de culcare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii