Daca simtiti nevoia ca in aceasta lunga vara fierbinte sa va mai racoriti si in acelasi timp sa trageti si-o doza zdravana de ras, avem exact ingredientul care va trebuie: o comedie nici prea-prea nici foarte-foarte, pe tema casatoriei – desi cinicii ar putea obiecta ca pe acest subiect nu se pot face decat drame! O comedie care nu se ridica chiar la nivelul altor productii similare – si nu este nici pe departe Casatorie in stil italian, dar care ramane totusi agreabila, o destinatie cu nimic mai potrivita pentru o dupa-amiaza sau o seara estivala fierbinte…
Un film care da cliseele peste cap
In The Proposal (tradus la noi „Vrei sa te insori cu mine?”) veti avea prilejul sa o revedeti pe Sandra Bullock, mai sexy ca niciodata si mai in verva decat n-am mai vazut-o de mult. Desigur, ea s-a specializat in comedii romantice (In timp ce tu dormeai, Dragoste cu preaviz), asa ca se afla aici ca pestele in apa; in plus, beneficiaza de un partener scolit si el in „romanturi hazlii”, Ryan Reynolds (Desigur, poate ca…). Subiectul, implicand o cerere in casatorie fortata de amenintarea cu o expulzare din Statele Unite a eroinei, nu este nou, mai ales daca ati vazut Carte verde (1990) cu Gerard Depardieu si Andie MacDowell. Dar jocul Sandrei merita vazut, mai ales daca v-ati certat cu prietena sau tocmai ati aflat ca v-a fost refuzata cererea de concediu…
In plus, filmul beneficiaza de un dialog incitant si de o distributie care nu se incadreaza in clisee, reusind sa transforme o formula veche intr-o creatie proaspata si amuzanta. Bullock isi asuma riscul de a o interpreta pe Margaret Tate, directoarea unei edituri de la care pana si personajul lui Meryl Streep din Diavolul se imbraca la Prada ar avea ceva de invatat, in materie de rautate feminina… Caci domnisoara Tate este o scorpie mai afurisita decat cea imaginata de Shakespeare si mai otravitoare decat matraguna. Vesnic la patru ace, cu fuste stramte si tocuri cui, cu o coafura tip „coada de cal” care-i pune si mai mult in evidenta talia de viespe, Tate nu-si slabeste o clipa angajatii, pe care-i terorizeaza, efectiv.
Imblanzirea viperei
„Preferatul” ei in materie de torturi psihologice este un chipes angajat pe nume Andrew Paxton (Reynolds), care trebuie sa-i indure cu stoicism hachitele, pentru ca diabolica directoare il ameninta permanent cu concedierea. El este chiar nevoit sa-si anuleze prezenta la ziua de nastere a onorabilei sale bunici – ce implineste varsta de 90 de ani – doar pentru ca Tate ii cere „sa stai prin preajma week-end-ul asta”. Dar lucrurile iau o intorsatura neasteptata atunci cand Margaret (care are nationalitate canadiana) afla ca viza de State i-a expirat si nu i-a mai fost prelungita. Ca atare, ea urmeza sa fie deportata in Canada si sa-si piarda banoasa slujba.
Doar ca „vipera” nu se lasa cu una, cu doua, ci gaseste o solutie: se va casatori cu Andrew si va putea ramane in America. Tanarul refuza initial, dar mai cu momele, mai cu sosele, mai cu amenintari, la care duduia Margaret este experta, accepta. Dar lucrurile nu merg chiar ca pe roate, intrucat un functionar de la biroul de imigrari se dovedeste foarte bagacios si isi propune sa ii interogheze pe cei doi, spre a vedea daca intr-adevar stiu totul unul despre celalalt, cum se lauda. Pentru a „aprofunda” subiectul, domnisoara Tate are deci de studiat genealogia familiei lui Paxton si, volens-nolens, trebuie sa fie prezenta alaturi de „iubitul” ei la ziua de nastere a bunicii, care locuieste tocmai in Alaska!
Ingredientele unui succes asteptat
Filmul s-a bucurat de un succes imens, inca de la lansarea in Statele Unite, aducand pana acum incasari de 34 milioane de dolari si clasandu-se pe prima pozitie a box office-ului american – este pentru prima oara dupa 1999 cand un film in care joaca Sandra Bullock ajunge aici – atunci se intampla cu Furtuna, peripetii si dragoste, unde ea-l avea ca partener pe Ben Affleck. Spectactorii s-au declarat incantati de The Proposal, chiar daca unele dintre ideile scenaristului Pete Chiarellis par naive, desprinse parca dintr-un sitcom din anii ’70, ca de pilda faza in care un vultur ii fura telefonul lui Margaret. Dar dialogul este ascutit, caustic si bine interpretat de protagonisti. Nu lipsesc nici peisajele tipice pentru Alaska, muntii invesmantati in zapada, apele clare precum cristal si padurile nesfarsite.
In plus, Betty White in rolul „bunicutei Annie” este absolut superba si cu siguranta fiecare dintre noi si-ar dori o asemenea comoara de bunica… Ce se va intampla in final, ramane sa vedeti. Va spunem doar ca nimic nu este predictibil in acest film care, asa cum am amintit, reprezinta, de la un capat la altul o totala contrazicere a cliseelor comediilor romantice. Asa ca nu aveti altceva de facut decat sa va asteptati la un final… neasteptat!
GABRIEL TUDOR
Comentarii