Albina, cea mai „batrana” insecta de pe Terra, nu inceteaza sa ne uimeasca prin calitatile extraordinare ale produselor pe care le realizeaza. Practic, fiecare element produs in stup reprezinta o sansa in plus acordata sanatatii noastre. Iata un exemplu elocvent. Efectul extraordinar al laptisorului de matca era cunoscut deja de strabunii nostri, dacii, de egipteni si romani, dar si de indigenii din America. Laptisorul de matca este un produs apicol de mare valoare nutritiva si terapeutica, se poate spune chiar miraculos. Este o substanta complexa, produsa de glandele salivare ale albinelor si este destinata, in mod natural, hranirii reginei stupului.
Cercetarea compozitiei si studierea efectelor laptisorului au dus la urmatoarele concluzii:
– este un puternic afrodiziac (prelungeste si mentine tonusul organelor genitale, este un excelent remediu in caz de sterilitate, impotenta sau frigiditate);
– are efect reglator hormonal (este indicat in perturbari ale functiei glandelor endocrine, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal dupa renuntarea la anticonceptionale);
– contine tot complexul vitaminic B denumite „vitaminele fericirii” avand un efect benefic asupra psihicului uman;
– are efect antidepresiv (este foarte util celor care sufera de depresie usoara);
– are efect antiviral, antibiotic si antiinflamator (este foarte util in boli infectioase de diverse tipuri);
– are efect antianemic (este foarte util in unele tipuri de anemii);
– foarte util in cazuri de ateroscleroza, boli de piele, debilitate sexuala;
– incetineste procesele de imbatranire, senilitatea, imbunatateste memoria;
– protejeaza de imbolnavirile cu fungi (micoze);
– reduce nervozitatea, starea de tensiune psihica;
– are rol pozitiv asupra cresterii organismului;
– accelereaza vindecarea ranilor si a oaselor lezate;
– are efect antiinflamator si astfel accelereaza vindecarea in cazul inflamatiilor articulare de origine reumatica;
– in ceea ce priveste actiunea anti-tumorala a laptisorului de matca, cercetari recente arata ca laptisorul are efecte de stopare si prevenire a tumorilor maligne.
Laptisorul de matca contine:
– 12-15% zahar, 5-6% lipide, 12-13% proteine, care sunt alcatuite din 17-20 de aminoacizi;
– aminoacizii esentiali indispensabili organismului, printre care si triptofanul, care asigura un somn linistit;
– substanta gelatinoasa in care se formeaza colagenul, proteina prezenta in tesuturile conjunctive – in piele, cartilaj, oase, dinti, muschi, organe. Colagenul poate fi numit si paznic al tineretii indelungate si al pielii catifelate, cu aspect tineresc;
– vitaminele A, C, E – vitamine cu efect antioxidant. Fortifica sistemul imunitar, anihileaza radicalii liberi si faciliteaza sinteza vitaminei D, care este importanta pentru absorbtia calciului;
– vitaminele B1, B2, B6 si B12 care fac parte din grupa complexului de vitamine B – importante pentru formarea sangelui, sinteza DNA-RNA si pentru procesele metabolice ale organismului;
– acid pantotenic, ale carui efecte antistres sunt bine-cunoscute;
– dintre minerale contine calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu si sulf;
– acizi nucleici, DNA si RNA; 9 hormoni importanti; cateva enzime;
– este cea mai bogata sursa naturala de acetilcolina, hormon tisular cu rol important in transmiterea impulsurilor nervoase (de exemplu, s-a constatat ca la bolnavii de Parkinson sau la suferinzii de boala Alzheimer nivelul acetilcolinei din creier este foarte scazut). Contine din abundenta gamma-globulina, cu efect benefic binecunoscut in lupta impotriva infectiilor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii