Mariajul reprezinta o sursa inepuizabila de inspiratie pentru creatorii de film, de la aparitia celei de-a saptea arte si pâna in prezent fiind realizate mii de pelicule dedicate relatiilor conjugale. Desigur, variaza modalitatea de abordare, unele filme surprinzând drame umane, altele facând o fina analiza psihologica a celor implicati intr-o casnicie si cele mai multe tratând problemele serioase ale vietii in doi in registru comic. Una dintre cele mai reusite comedii facute pe aceasta tema este Casatorie in stil italian, regizata de faimosul De Sica si jucata de nu mai putin faimosii Sophia Loren si Marcello Mastroiani; o replica moderna a acestui film, in varianta americana insa, pusa in scena in spiritul vremurilor nebune pe care le traim, puteti urmari in curând pe ecranele românesti.
Adevarul gol-golut
Titlul original al filmului este The Heartbreak Kid (versiunea româneasca, destul de relevanta, desi era loc de o traducere mai buna, fiind Cât dureaza o casnicie) dar el n-ar trebui sa ne induca in eroare, intrucât eroul nici nu este pusti, nu are nici inima frânta si nici el nu o frânge pe a altcuiva.
Remake dupa o comedioara realizata in 1972 de Neil Simon si in care au jucat Charles Grodin si pe atunci cvasinecunoscuta Cybill Sheperd (v-o mai aduceti aminte pe Maddie, partenera lui Bruce Willis, din Maddie si David?), filmul regizat de fratii Peter si Bobby Farrelly nu mai pastreaza insa, din sursa lor de inspiratie, decât linia generala a actiunii.
In rest, totul este pus in concordanta cu mentalitatea secolului XXI, de la moravuri la limbaj. Si daca sunteti o fire mai puritana, ati face bine sa mergeti la un alt film: chiar daca este o comedie si nu un action movie inspirat de viata bandelor de drogati ce terorizeaza America, creatia fratilor Farrelly abunda intr-un limbaj deocheat si in scene de un erotism foarte indraznet, incât te intrebi uneori daca nu cumva ti-a ramas ceasul in urma si e deja trecut de miezul noptii…
Afara-i vopsit gardul…
Sa facem insa cunostinta cu personajele acestui film. Mai intâi, protagonistul masculin: Eddie Cantrow. Un individ cam habauc de felul lui, care intelege lumea intr-un mod original, adica tocmai pe dos de cum o interpreteaza ceilalti oameni. Tocmai din aceasta cauza, desi este simpatic, jovial si indraznet, un bon vivreur, cum ar spune francezii, el n-a fost niciodata implicat intr-o relatie serioasa. Si cum anii nu asteapta, domnul Cantrow se trezeste la 40 de ani becher, cu parul aproape alb si, spun toti cei din jurul lui, care nu inceteaza sa-l dadaceasca, „fara nici un rost pe lume”.
Eroul, jucat extraordinar de Ben Stiller, unul dintre cei mai in voga actori de comedie de la Hollywood, se satura in cele din urma de vesnicele reprosuri ale tatalui sau, Doc (septuagenarul Jerry Stiller, chiar parintele lui Ben din viata reala) si ale bunului amic Mac (Rob Corddry) si le promite sa-si puna pirostriile. Cum de farmec si talent in materie de zapacit dame, el nu duce lipsa, o va cuceri rapid pe frumoasa si apetisanta Lila (Malin Akerman), o blonda gen Cameron Diaz, ce pare o creatura angelica dar ascunde o fire diabolica. Dupa doar sase saptamâni de facut curte, Eddie reuseste sa o cucereasca pe Lila si o cere in casatorie, solicitare primita cu obraji imbujorati de serafica faptura…
Buclucuri in paradis
Dupa o nunta ca-n povesti urmeaza o luna de miere ce se vrea de neuitat, din punctul de vedere al trairilor si amintirilor placute, dar care va fi memorabila, la modul… horror. Inca de pe drum, frumoasa blondina incepe sa-si dea in stamba, dovedind ca are un limbaj pe care si un bolnav de sindromul Tourrette ar fi invidios. Eddie este uimit si are impresia ca, in loc sa sarute o broscuta care sa se transforme in printesa, a cam procedat invers…
In plus, proaspata doamna Cantrow se dovedeste cam pofticioasa in materie de amor si il supune pe bietul ei sot la un maraton sexual din care iese de fiecare data sifonat rau. Adio, deci, tabieturi de burlac, de vreme ce pentru Lila nu exista hobby mai placut decât activitatile erotice intense si intensive. Norocul lui Eddie e ca nimfomana lui consoarta face greseala sa stea prea mult la soare, in statiunea mexicana unde au ales sa-si petreaca luna de miere si in consecinta se prajeste ca o hamsie.
Ca sa-si oblojeasca arsurile, ea prefera sa stea in camera de hotel, prilej pentru Eddie de a reusi o binevenita evadare. Barbatul isi gaseste refugiul la barul hotelului si, printre doua paharele de tequila face cunostinta cu Miranda (Michelle Monaghan), o tânara bine crescuta, draguta si cumsecade, tipul next door girl, care il fascineaza total pe ghinionistul insuratel. Miranda nu banuieste ca tipul de la bar este casatorit si desigur ca Eddie nu face nici el prostia sa-i spuna…
„Nu poti porunci inimii”
Intuind ca frumusica Miranda este sufletul sau pereche, Eddie nu stie ce sa mai faca spre a fi in permanenta alaturi de ea, scapând din chingile nesuferitei sale sotii. Ca urmare, asistam la o serie intreaga de gaguri si situatii comice, izvorâte din dorinta tomnatecului sot de a se sustrage datoriei conjugale, spre a flirta cu noua lui prietena. „Nu poti porunci inimii” ar fi sintagma cheie a acestui film si care devine replica favorita a lui Eddie atunci când realizeaza ca Miranda este tot ceea ce Lila nu va putea fi vreodata: o sotie ideala.
Cum scopul scuza mijloacele, regizorii au facut tot posibilul spre a demonstra adevarul zicalei ca dragoste cu sila nu se poate, recurgând la un limbaj cât mai colorat, spre a fi tinuti minte… Umorul este gros, unii l-ar putea cataloga chiar de-a dreptul vulgar, dar, trecând peste inhibitii, se râde cu gura pâna la urechi. Nu-i de mirare ca filmul s-a bucurat in Statele Unite de un mare succes la generatia tânara, care probabil s-a amuzat copios nu doar din pricina comicului de situatie si de limbaj ci mai ales din pricina ideii de casatorie…
GABRIEL TUDOR
Comentarii