Exista destule persoane care, dintr-un motiv sau altul, cauta cu inversunare sa scada in greutate. Pentru aceasta, folosesc in general doar cai aparent facile si eficace: micsorarea, uneori drastica, a ratiei alimentare zilnice sau testarea unor asa-numite regimuri de slabit, cu sau fara avizul unui nutritionist. Se ajunge astfel in mod frecvent la un paradox: subiectul abia daca „ciuguleste” ceva mâncare, cât sa nu resimta acut hranirea deficitara, si cu toate astea observa cu spaima ca indicatorul cântarului urca tot mai sus. In realitate, nu avem de-a face cu un paradox si va vom oferi in continuare cinci posibile variante a ceea ce se poate intâmpla.
Glanda tiroida functioneaza „la ralanti”
Kilograme in plus, edeme, oboseala, stari depresive. Probabil suferiti de hipotiroidie, boala diagnosticata numai in urma analizelor. Astfel, carentele de iod sau de fier in sânge pot fi acoperite cu suplimente specifice, insa o hipotiroidie serioasa va fi reechilibrata cu hormoni de substitutie. Deocamdata, o singura solutie avem: moleculele chimice.
Medicamente care ingrasa
E greu de suprimat tratamentele pe baza de histaminice, de neuroleptice ori de antidepresive. In acest caz, vor fi tratate efectele lor adverse: se va acorda prioritate eliminarii, in corticoterapii si, de comun acord cu medicul psihiatru, se vor folosi antidepresive cu incidenta scazuta asupra masei corporale.
Corpul este sensibil la supragreutate
Unele persoane chiar nu prea au de ales: ele mostenesc o anume constitutie greu de schimbat. O crestere importanta a masei corporale, la femei, la inceputul perioadei de sarcina, la menopauza, la incetarea practicarii unui sport sau un diabet gestational sunt semne care anunta o insulino-rezistenta (insulina nu mai e consumata de celule si favorizeaza acumularea de grasimi). La acesti subiecti, grasimea se aduna in exces in zona abdomenului. Remediul principal il constituie activitatile fizice si mersul pe jos este ideal, cel putin o jumatate de ora, de trei ori pe saptamâna.
Sunteti o persoana cam mâncacioasa?
Sa zicem, de fapt, „pofticioasa”. De fapt, nu mâncati mult, dar – fara sa va dati seama – va place sa rontaiti câte o bucata de ciocolata, câteva macaroane sau o felie de salam. Adica alimente care furnizeaza multa energie. Ce-i de facut? Mai intâi, un calcul cât mai exact, de unde sa rezulte ce e mai potrivit de mâncat, atât in privinta cantitatii, cât si in cea a calitatii. De dimineata, la prânz si seara – ce mâncati si la ce ore? Lactate, dar de ce fel?
Dulciuri, feculente, zahar, ceaiuri? Sunteti sigur(a) ca, privind la televizor, nu inghititi ceva, chiar fara a mai observa ce bagati in gura? Va treziti noaptea dând târcoale frigiderului? Cheia problemei este mai buna structurare a meselor, cu mai multe proteine (peste, carne, oua, leguminoase). Iar ca sa atingem si un aspect mai delicat, e oarecum dificil sa-i spui unui om sa manânce mai putin, dar simplu sa-l sfatuiesti sa-si intensifice activitatea fizica.
Si prea multa vigilenta strica
Teama de crestere in greutate se traduce, spuneam, prin restrictii alimentare. Mâncam la fiecare masa, dar nu prea mult, nu suficient si cu obiceiul nepotrivit de a suprima feculentele si grasimile. Rezultatul: acestea din urma se acumuleaza, in loc sa fie consumate, deoarece organismul incepe sa-si faca provizii din ceea ce nu mai primeste.
Metabolismul de baza e atât de scazut, incât cea mai mica schimbare duce la ingrasare, fara a mai pune la socoteala faptul ca stresul generat implica marea nevoie de zaharuri si de a mânca mai mereu, cât de putin. Solutia pare si de aceasta data paradoxala: pacientul trebuie sa consume ceva si in afara meselor principale, reintroducând in alimentatie produsele „interzise” pâna atunci.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii