Situat in sudul Spaniei, scaldat de apele Mediteranei, orasul Malaga e un loc presarat de monumente istorice si arhitectonice. Unul dintre ele este fortareata maura Alcazaba construita pe o colina in interiorul vechii asezari. De pe terasele sale poti admira minunata panorama a orasului care coboara spre mare parând ca se intinde, ca un covor albastru, spre linia orizontului.
Intre Alcazaba si mare, lânga splendida cladire a primariei, se afla Gradinile Puerta Oscura, cu palmieri, flori si arbusti inmiresmând aerul si oferind orasului culoare si prospetime. Gradinile emana un romantism unic, fiind un exemplu de arhitectura peisagistica. Sirurile de mirt si portocali, apa limpede a fântânilor, cântecul pasarilor, toate fac din acest loc un veritabil paradis amintind poemele lui Garcia Lorca si pun mai bine in lumina stravechile cladiri care le inconjoara.
Construita in secolul al IX-lea, Alcazaba a fost initial o fortareata al carei scop era acela de aparare impotriva raidurilor piratilor, destul de frecvente in zona. Mai târziu, spre mijlocul secolului al XI-lea, Badis el Ziri, regele Granadei, a reconstruit complet vechea cladire, devenita astfel un minunat palat. Trei secole mai târziu, regii Nazari ai Granadei, carora li se atribuie si constructia faimoasei Alhambra, au extins Alcazaba, transformând-o in una dintre cele mai stralucitoare resedinte regale. Acest loc si l-a pastrat si dupa cucerirea Malagai de catre monarhii catolici Ferdinand de Aragon si Isabela de Castilia, in anul 1487 si chiar pâna in secolul al XVII-lea, sub Filip al IV-lea.
Castelul a trecut insa prin lungi perioade de parasire, fiind neglijat cu totul pâna in 1931, când a fost declarat monument national. Munca de restaurare din secolul trecut a fost deosebit de atenta fiind executata sub comanda lui Juan Tembourg. Vizitatorul de astazi poate admira nu doar zidurile exterioare, sustinute de contraforti puternici si impresionând prin aerul lor sobru si impunator, dar si gradinile atât de specifice acestui gen de constructii. De un deosebit efect este Curtea Fântânilor, cu minunatele arcuri de piatra, datând din vremea regilor Nazari si bazinele in care lumina se rasfrânge armonios, creând o senzatie de basm.
Castelul Gibralfaro, din stricta apropiere, a fost si el o fortareata maura, construita in secolele XII-XIV. Totul aminteste o istorie zbuciumata presarata cu lupte si suferinte. Poate nu intâmplator cladirea gazduieste Muzeul de Arheologie al orasului. Se afla aici colectii extrem de valoroase expunând obiecte din Paleolitic si Neolitic si din Epocile metalelor. Multe dintre ele au fost dezgropate in pesterile La Pileta si La Victoria. Sunt de asemenea sali continând obiecte grecesti, cartagineze, romane, egiptene, vizigote si hispano-maure.
Un farmec deosebit il emana mozaicurile din vremuri stravechi, unele din perioada romana, toate anuntând insa viitorul unui oras care, din secolul al XII-lea, va deveni unul dintre cele mai importante centre ale industriei ceramice din tara, industrie care va contribui si ea din plin la infrumusetarea vechilor castele.
IRINA STOICA
Comentarii