De mii de ani, strugurii au ridicat o redutabila bariera in calea bolilor si a imbatrânirii. Vorbim despre fruct, despre sucul proaspat, despre mustul conservat si stafide, chiar daca si vinul curat, consumat in cantitati riguros dozate, ca medicament, are calitati terapeutice incontestabile. Gustul savuros, dar si efectul lor benefic asupra organismului uman au dus chiar la unele mici extravagante. In plan anecdotic vorbind, „stramosul” inghetatei (exclusiv naturala la vremea respectiva) ar fi fost inventat de nabadaiosul imparat roman Nero, inghetata preparata de el insusi din struguri amestecati cu gheata adusa special din munti, la Roma. Sa vedem insa ce ne mai spun astazi cercetatorii.
Boabele de viata lunga
Beneficiile restrictiilor calorice au fost demonstrate in cazul multor specii de animale, insa intr-un mod inca incomplet la om. Restrictia calorica inseamna micsorarea cantitatii de calorii ingerate, insotita de optimizarea aporturilor in vitamine si minerale, care mareste speranta de viata la animale. Fenomenul diminueaza stresul oxidativ responsabil de imbatrânirea celulelor. Se stie ca resveratrolul, o molecula prezenta in struguri, exercita asupra drojdiei, drosofilei („musculita de otet”) si viermelui de laborator aceleasi tipuri de efecte ca restrictia calorica.
Cercetatorii au reusit recent sa puna in evidenta efecte similare la cobai. Rezultatele facute publice au aratat ca urmarile nefaste ale unui regim hipercaloric asupra longevitatii si a sanatatii sunt neutralizate de resveratrol. Cobaii care primesc acest tratament devin mai sensibili la insulina decât lotul-martor, caruia nu i-a fost administrat. De asemenea, ei au mai multe mitocondrii, un factor de longevitate si de vitalitate.
Iti merge la inima si se suie la cap
In cadrul unor cercetari ample, asupra unor bolnavi cu dializa si a unor persoane sanatoase, s-au obtinut rezultate spectaculoase, tuturor dându-li-se spre consum zilnic câte 100 ml de suc de struguri. Dupa doua saptamâni, toti aveau nivelul colesterolului „rau” mai scazut si pe cel al colesterolului „bun” crescut. La pacientii dializati, un marker al maladiilor cardio-vasculare era considerabil diminuat, sugerând scaderea riscurilor.
La aceiasi subiecti bolnavi s-a testat concentratia unui marker al inflamatiilor asociate cu bolile cardio-vasculare; dupa numai trei saptamâni de cura cu suc de struguri, micsorarea nivelului acestor proteine a fost de 56%, o dovada clara in plus ca acest veritabil elixir ajuta vasele de sânge sa se dilate, favorizând eliberarea monoxidului de azot. Pe de alta parte, teste de laborator in care s-au folosit tratamente cu struguri negri au demonstrat imbunatatirea capacitatilor cognitive si motrice la subiecti vârstnici. Potrivit cercetatorilor, este dovada eficacitatii strugurilor in lupta contra imbatrânirii neuronale si comportamentale.
Combaterea radicalilor liberi
Flavonoidele din struguri s-au aratat mult mai puternic antioxidante la nivelul plasmei, in urma unei cure cu suc, facând implicit sa scada amenintarea radicalilor liberi impotriva ADN-ului. Reamintim ca moleculele numite radicali liberi au un electron liber care reactioneaza cu compusii celulari (membrane, proteine, ADN), deteriorându-i. Este unul dintre rolurile cele mai importante ale substantelor din boabele de strugure, observat in contexte diferite si cu atât mai important, cu cât este riguros argumentat.
Intr-o masura comparabila, consumul de suc de struguri ori al fructului propriu-zis duce la un echilibru ponderal remarcabil. Subiectii testati nu au fost obligati sa tina cure de scadere in greutate, nu au inregistrat scaderi ale apetitului, nici accese de hiperactivitate, singura explicatie fiind ca amintitul resveratrol preintâmpina aparitia obezitatii sau a supraponderalitatii. Speranta oferita de cercetatori, cu suma de rezerve absolut normala in asemenea cazuri, este ca peste cel mult 5 ani vor putea fi scoase pe piata si medicamente impotriva obezitatii si a diabetului. Pâna atunci, mâncati cât mai multi struguri!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii