• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Chaplin, necunoscutul

Chaplin, necunoscutul

22 noiembrie 2014
in Blitz
A A

Unul dintre cei mai mari actori ai lumii – daca nu chiar cel mai mare, dupa cum sustin milioane de cinefili – Charlie Chaplin a ramas în memoria peliculei prin personajul Charlot, vagabondul romantic, cu suflet mare si buzunare vesnic goale, care lupta împotriva unei lumi crude cu arma lui favorita: umorul. Despre Chaplin s-a spus si s-a scris, aparent, totul. Exista însa si o serie de lucruri mai putin stiute referitoare la viata si activitatea lui, lucruri pe care va invitam sa le descoperim împreuna.

„Vagabondul vulgar”

 Desi generatii întregi au lesinat de râs la filmele cu Chaplin, la debutul lui, pe la 1915, protipendada britanica l-a privit cu stupoare. Era o epoca în care oricum filmele, în general, erau considerate o forma de distractie dubioasa moral si specifica claselor inferioare, iar înalta societate nici nu voia sa auda de „vagabondul vulgar”, cu mers leganat si având, în opinia filfizonilor si mironositelor din high life-ul londonez, conotatii erotice.

Al cui e copilul?

 În 1942, Chaplin a fost implicat în una dintre cele mai scandaloase afaceri din lumea filmului. Actorul, pe atunci casatorit, a avut o scurta idila cu o starleta de la Hollywood, Joan Barry. Dupa un an, tânara s-a înfiintat la tribunal, cerându-i lui Chaplin pensie alimentara.

 A urmat un proces care a facut deliciul presei tabloide americane si în urma caruia actorul a fost obligat sa faca teste de sânge, spre a dovedi ca pruncul nu-i al lui. Dar procurorul acuzarii, Joseph Scott, a cerut rejudecarea procesului, în 1945, dovedind ca testele de sânge nu pot fi admise ca dovezi, problema fiind mult mai complexa – si rezolvata azi prin testele de paternitate, ce arata fara dubii adevarul. Juratii au fost convinsi, iar Chaplin s-a vazut nevoit sa plateasca zeci de mii de dolari mamei copilului.

Neveste la 15 ani

 Daca ar fi trait azi, probabil Chaplin ar fi fost privit cu suspiciune din cauza pasiunii sale absolut bolnavicioase pentru fete foarte tinere. Desi actorul se apara, spunând ca iubeste fetiscanele „asa cum ai iubi un obiect frumos, la care ti-e drag sa te uiti”, realitatea n-a fost chiar atât de idilica.

 Pe platourile de filmare de la „Pustiul” (1921), el cocheta deja cu o pustoaica de 12 de ani, Lita Grey, pe care o va lua în casatorie trei ani mai târziu! Milda Grey i-a fost partenera când nu avea decât 15 ani si doar faptul ca a ramas gravida, un an mai târziu, l-a obligat pe Chaplin sa o ia de sotie.

 Afemeiat incurabil, actorul nu avea însa, spun biografii lui, o parere prea buna despre femei. Din cele circa 2.000 de relatii pe care le-a avut, una singura l-a „prins” cu adevarat, cea cu ultima lui sotie, Oona O’Neill, pe care a luat-o în casatorie când ea avea 17 ani, iar el 52!

 Cum arata femeia ideala în viziunea lui? „E una de care eu sa nu fiu cu totul îndragostit, dar care sa ma iubeasca lulea”. Daca mai adaugam si faptul ca majoritatea partenerelor se plângeau de firea „salbatica” a actorului, care nu se sfia sa le „altoiasca” si în public, avem o alta imagine complet diferita a marelui geniu al celei de-a saptea arte. Psihologii spun ca dispretul manifestat de Chaplin pentru sexul frumos era cauzat de faptul ca, atunci când era foarte mic, iar tatal lui îsi parasise familia, mama lui Chaplin fusese nevoita sa practice prostitutia spre a-si putea întretine familia. De aceea el cauta candoarea fetelor de 15 ani, o calitate atât de rara în acele vremuri…

Hotul propriilor sale filme!

 În 1921, pe când filmul „Pustiul” era în faza de montaj, Chaplin se afla în plin proces de divort de prima lui sotie, Mildred Harris. Dându-si seama ca aceasta va cere confiscarea filmului, pentru a carui realizare actorul cheltuise 500.000 de dolari, suma imensa pe atunci, Chaplin a taiat filmul brut în role foarte mici, pe care le-a ascuns în cutii de cafea si le-a scos ilegal din California, ducându-le la Salt Lake City, unde legile californiene privind partajul dupa divort nu mai erau valabile. Ulterior, el va pune cap la cap cei 122.000 de metri de pelicula, spre a da lumii una dintre cele mai spumoase comedii din era filmului mut.

Chaplin a fost un evreu francez?

 Înca de la începutul carierei sale, Chaplin s-a vazut confruntat cu o acuzatie bizara: aceea ca numele lui adevarat ar fi fost Israel Thornstein si ca nu se nascuse la Londra, ci undeva în Franta. Cum actorul nu avea certificat de nastere, din cauza ca parintii nu-l declarasera, atunci când venise pe lume, zvonul a prins si a tinut ani de zile prima pagina a ziarelor americane, amplificat de pasiunea cinica a actorului de a interpreta personaje evreiesti – barbierul din „Marele Dictator” – sau frantuzesti – Monsieur Verdoux, din filmul cu acelasi nume.

Câti „Charlie Chaplin” au existat?

 Succesul deosebit avut în perioada romantica a filmului mut de productiile cu „Charlot” i-au determinat pe multi sa-l plagieze fara rusine pe Charlie Chaplin. Se estimeaza ca, între 1915 si 1920 au fost facute câteva zeci de filme în care alti actori si-au asumat identitatea lui – evident, producatorii acestora s-au îmbogatit pe spinarea lui Chaplin. Cele mai cunoscute „sosii” ale lui Chaplin au fost actorii Billie Ritchie, Stan Jefferson si Billy West, despre care se spunea ca executa mersul leganat al lui Charlot chiar mai bine decât Chaplin însusi!

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 24-30 noiembrie 2014

Urmatorul Articol

Album de copilarie

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Album de copilarie

Somnul, eterna poveste

„Mi-e frica!...”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.