Nu vom veni sa va spunem povesti ca sa va stimulam somnul, care de multe ori nu vrea sa apara, în pofida starii de oboseala accentuate. Desi – am mai afirmat aceasta – chiar exista cu-adevarat o terapie a insomniei si, prin extensie, a psihicului uman, prin poveste. De data aceasta însa va prezentam o serie de leacuri simple, unele destul de cunoscute si în rândul populatiei, menite sa alunge noptile albe.
Valeriana ne cufunda într-un somn adânc. Pe lânga avantajul de a ne ajuta sa adormim mai repede, datorita valerianei nu ne vom mai trezi des noaptea. Explicatia consta în faptul ca aceasta planta calmeaza sistemul nervos si pe cel cardiac, reglând palpitatiile inimii. Avem nevoie de o lingurita de radacina de valeriana maruntita, din care pregatim un ceai. Bem doua cani pe zi, neaparat una cu 30 de minute înainte de culcare.
Tei si mac, amestecul „imbatabil”. Poate ca nu v-ati gândit la o asemenea combinatie, însa florile de tei asociate cu petalele macului de câmp au un efect usor sedativ. În câteva minute ne putem pregati singuri somniferul, cu o lingurita de amestec la o cana de apa clocotita. Un alt ceai, ceva mai complex, dar având acelasi efect mult-dorit contine, pe lânga cele doua plante, o lingurita de radacina de valeriana, una de sovârv si doua de hamei.
Ulei de levantica. Nu-i asa ca numai gândul la o baie fierbinte ne face sa închidem usor pleoapele, „a somn” linistit si linistitor? Efectul îl dublam daca adaugam 10 picaturi de ulei esential de levantica. Pe lânga parfumul îmbietor si relaxant, acesta este si un remarcabil tonic pentru sistemul nervos. Dupa o zi plina, stresanta, cu siguranta ne va reda calmul de care avem nevoie pentru a adormi, în special daca îl folosim si pentru masajul corpului.
Sa nu uitam totusi ca si alimentatia are un rol foarte important în atragerea sau, dimpotriva, în alungarea somnului. Asadar, ce alimente ne ajuta sa adormim si sa dormim mai usor?
Laptele. Baut seara, laptele este un remediu delicios pentru insomnie. Explicatia efectului sau sedativ este simpla: contine triptofan, aminoacid esential pe care corpul îl transforma în serotonina, aceasta fiind un hormon cunoscut mai ales pentru faptul ca da o stare de bine.
Smochinele ne redau calmul. Datorita continutului lor de magneziu, un mineral antistres, smochinele au calitatea de a favoriza absorbtia calciului si potasiului de organism. La rândul lor, aceste doua minerale normalizeaza ritmul cardiac si combat insomnia. De aceea, ele constituie leacul aproape perfect, fie ca vorbim despre persoane hiperactive sau doar putin agitate.
Bananele sunt adevarate somnifere naturale. Magneziul si potasiul din banane relaxeaza muschii, ajutându-ne sa adormim mai usor. Mai mult, regleaza si tensiunea arteriala, reducând în acest fel riscul hipertensiunii sau al producerii unui atac de cord. Un plus de vitamina B6 „oferit” de banane ne va feri de insomnie, de irascibilitate si de senzatia de slabiciune a întregului organism.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii