Muzeul Quai-Branly din Paris a imprumutat de la Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic 400 de exponate de exceptie, realizate cu un simt artistic remarcabil, pentru a fi prezentate in cadrul unei expozitii care nu inceteaza sa fascineze. Printre ele figureaza sculpturi, basoreliefuri, obiecte din ceramica, vestigii funerare ce continua sa fie studiate pentru a avea o reprezentare cât mai clara a organizarii sociale, a viziunii mayasilor asupra vietii si a mortii.
Muzeul Quai-Branly din Paris a organizat cea mai mare expozitie consacrata acestui popor care a dominat vreme indelungata lumea mezoamericana, de la inceputul mileniului I i.Hr. pâna in secolul al XVI-lea, când a fost distrus de conchistadorii europeni.
Cultura lor impresionanta isi deschide an de an câte o portita prezentului in urma descoperirilor arheologice, cea mai mare parte din vestigiile care fac obiectul noilor descoperiri fiind acoperite de vegetatia luxurianta a junglei in zone din Mexic, Belize, Honduras, Salvador sau Guatemala, unde au fost descoperite importante centre urbane: El Mirador, Tikal, Nakbé etc.
Mayasii au devenit puternici si bogati in urma razboaielor de cucerire a noi teritorii. Suveranii au acordat o atentie deosebita dezvoltarii mestesugurilor si productiilor artistice, pentru a se inconjura de lux si pentru ca victoriile, eroii si faptele de vitejie sa fie reflectate in opere artistice. Au lasat mostenire maiestuoase complexe cu destinatie ceremoniala, piramide colosale, scriitura hieroglifica, un sistem de calcul si de masurare a timpului (celebrul calendar) etc. Intre artistii din cetatile mayase s-a produs o competitie strânsa care a dus la o explozie a productiei de sculpturi, de diverse obiecte din ceramica.
Unul dintre obiectele realizate cu un rafinament de bijutier il constituie un recipient funerar din ceramica (descoperit intr-un sit din Mexic) ce prezinta pe capac o iguana din gura careia iese un cap uman. Pe toate suprafetele sunt pictate diverse reprezentari simbolice si figurative.
Un alt exponat, spectaculos, il reprezinta o sculptura, denumita Regina din Uxmal, care fusese montata pe fatada unei cladiri din situl Uxmal (Yucatan, Mexic). Din acelasi sit provin si un cap din ceramica vopsit in albastru (dominant) si rosu ce-l reprezinta pe zeul ploii, o superba figurina din ceramica reprezentând un batrân care mediteaza in „pâlnia” unei flori, o alta figurina reprezentata intr-o ipostaza dinamica, lucru firesc având in vedere faptul ca este vorba despre un jucator de pelota.
Figurina din ceramica, reprezentând o femeie din rândul aristocratiei, care tine in mâini un disc ce simbolizeaza centrul Universului, constituie o alta dovada a maiestriei artistilor plastici. Dincolo de expresivitate, de bogatia podoabelor, seduce prin modul in care a fost pictata, in culorile pamântului, predominante fiind nuantele de ocru, siena arsa, galben si rosu.
Printre exponate figureaza si câteva mumii reconstituite ale unor personaje de inalt rang si obiectele ofranda care le insoteau in morminte: recipiente din ceramica in care au fost introduse margele din jad, pirita, lame din obsidian, ambra.
DORIN MARAN
Comentarii