In mod curent, tunelul reprezinta un pasaj dintr-o zona deschisa in alta, realizat pe sub pamânt. Totusi, nu întotdeauna imaginea clasica se respecta, astfel ca in lume putem gasi si tuneluri neobisnuite – unele prin dimensiunile lor, altele prin origine, altele prin însusi „materialul” din care sunt constituite. Sa mentionam si ca in 2014 s-au împlinit 20 de ani de la construirea faimosului tunel pe sub Marea Mânecii, care leaga marile capitale europene Londra si Paris.
Cherry Blossom Avenue (Bonn, Germania) este tot un fel de tunel, însa cu o existenta mai degraba periodica, exact la fel ca rodul unui pom fructifer obisnuit. Si legatura nu e întâmplatoare: pasajul, asa cum arata si numele sau, este reprezentat de ciresi care „se imbratiseaza”, primavara spatiul respectiv oferind un spectacol feeric.
Mult mai prozaici, dar destul de atipici au fost francezii din Lyon atunci când au convertit un canal de evacuare urias in tunel pietonal care are si piste pentru biciclisti.
La rua Gonçalo de Carvalho, din Brazilia, pare asemanator sus-amintitului tunel german al ciresilor, insa proportiile sale îl fac mult mai impunator, mai ales atunci când acest veritabil bulevard verde este privit de la inalttime.
Despre Parcul National Sequoia din California am mai scris, dar e bine sa amintim ca arborii cei mai mari de aici au peste 80 de metri inaltime si circa 8 metri diametrul. „Veteranul” botezat General Sherman are însa nu mai putin de 30 de metri in diametru si cântareste peste 2.000 de tone. Ei bine, asemenea giganti, pentru a nu fi dislocati pentru construirea drumurilor din rezervatie, pur si simplu au fost strapunsi, trunchiurile lor masive devenind asadar tuneluri de lemn viu!
In fine, si o informatie-bomba: in anul 2026 chinezii vor deschide cel mai lung tunel feroviar din lume, de 123 de kilometri, perforat pe sub Marea Bohai, prin care trenurile cu pasageri si cu autoturisme vor circula cu 220 de kilometri pe ora. Costul proiectului – 26 miliarde de euro…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii