Regizorul, scenaristul, actorul si producatorul american, de origine britanica – Charles Chaplin – este nu doar unul dintre cei mai îndragiti comici ai primului secol de cinema, ci si cel dintâi autor complet din istoria celei de-a saptea arte. Numele sau este sinonim cu acel personaj unic intrat în mitologia filmului: vagabondul cu aer de respectabilitate, îmbracat într-un costum ridicol, cu melon, baston si plastron, toate ponosite, dar purtate cu mare morga, mereu în conflict cu lumea înconjuratoare, mereu urmarit, fugarit, alungat, singur, ne-iubit, dar campion al supravietuirii, ajutat fiind de spiritul sau descurcaret, inventiv, smecher.
Regizorul, scenaristul, actorul si producatorul american, de origine britanica – Charles Chaplin – este nu doar unul dintre cei mai îndragiti comici ai primului secol de cinema, ci si cel dintâi autor complet din istoria celei de-a saptea arte. Numele sau este sinonim cu acel personaj unic intrat în mitologia filmului: vagabondul cu aer de respectabilitate, îmbracat într-un costum ridicol, cu melon, baston si plastron, toate ponosite, dar purtate cu mare morga, mereu în conflict cu lumea înconjuratoare, mereu urmarit, fugarit, alungat, singur, ne-iubit, dar campion al supravietuirii, ajutat fiind de spiritul sau descurcaret, inventiv, smecher. Tap ispasitor pentru suferinta universala, paseste prin viata pe linia fragila dintre persecutat si persecutor, în care cruzimea si cinismul fata de semenii care-l chinuie sau îl ignora se îmbina cu o atitudine masochista fata de drama marginalizarii pe care o traieste.
Dar, dincolo de personajul fara egal creat pe ecran, însasi biografia lui Chaplin este o legenda si ea a facut adesea subiectul unor filme sau a fost povestita de scriitori. Un „amanunt” deloc lipsit de importanta este cel legat de simpatia lui politica fata de miscarea comunista. S-a spus adesea ca marele cineast chiar ar fi avut de beneficiat de pe urma acestei optiuni, oferindu-i-se diferite favoruri. Motiv pentru care în 1956 chiar guvernul din tara sa natala l-ar fi sanctionat. Dintr-o serie de documente secrete scoase recent la iveala si publicate în „Sunday Telegraph”, reiese ca guvernul conservator al Angliei din epoca respectiva ar fi respins propunerea de a-l înnobila pe Chaplin, de teama ca acest gest ar stârni valuri de mânie în rândul opiniei publice americane care detesta comunismul si pe simpatizantii miscarii. De altfel, istoricul cinematografiei – Kevin Brownlow – sustinea într-o lucrare a sa ca imaginea lui Chaplin era grav afectata în America înca din 1935, de la aparitia filmului Modern Times (Timpuri noi), o virulenta critica la adresa capitalismului, dublata de refuzul sau categoric de a cere cetatenie americana. Doua… insolente de neiertat din perspectiva americana. Asa se face ca Chaplin, renumit deja pentru opiniile sale de stânga, a fost nevoit la începutul anilor ’50 sa paraseasca Statele Unite. N-a revenit nici în Anglia, preferând sa se stabileasca în Elvetia. În 1971, i se acorda însa Premiul Oscar onorific „pentru inestimabila contributie la transformarea cinematografului în arta acestui secol”. Mai primise un Oscar în 1928 pentru The Circus (Circul). Parea ca americanii îl iertasera, asa ca englezii au prins curaj si au revenit asupra propunerii din 1956: aflat la vârsta de 86 de ani, cu 18 luni înainte de a parasi aceasta lume, lui Chaplin i s-a acordat onoarea de a fi înnobilat de regina Marii Britanii. Interesant este faptul ca, în ciuda optiunilor sale politice, Chaplin s-a dovedit a fi un versat om de afaceri, foarte adaptat economiei de tip capitalist. Începând din 1923 a fost producatorul propriilor sale filme.
Rolurile favorite ale vedetelor de la Hollywood
Daca majoritatea actorilor de la Hollywood sunt întrebati despre rolurile lor preferate...
Comentarii