„Christmas at the Palace” („Craciunul la Palat”), ce are loc la Muzeul National Brukenthal (Sibiu, Piata Mare, Nr. 4-5) pâna pe 27 decembrie, este cel mai important târg de Craciun organizat într-un spatiu muzeal din Europa.
„Craciunul la Palat este un eveniment foarte apreciat de sibieni si de turisti. Daca ne gân-dim ca anul trecut peste 150.000 de vizitatori ne-au vizitat înseamna ca am facut treaba buna. (…) Este, de asemenea, un eveniment de marketing si divertisment care ne claseaza pe primul loc în Europa”, a declarat managerul muzeului sibian, Alexandru Constantin Chituta.
Potrivit acestuia, „exista un asemenea târg în curtea Palatului Schönbrunn din Viena, însa proiectul nostru este mult mai amplu în ceea ce privesc activitatile. Evenimentul de anul acesta a adus si unele surprize, cum ar fi plasa de lumini de pe strada Xenopol, unde se afla a doua intrare a Muzeului National Brukenthal si evenimentul masa comunitatii, un eveniment de asemenea unic. Expozitia demonstreaza ca Brukenthal este mai mult decât un muzeu! Este important astazi, în defavoarea celor care doresc sa ne limitam foarte mult activitatea, sa aratam ca muzeele trebuie sa devina hub-uri culturale, insti-tutii în care lumea sa vina si sa se simta bine”.
Pâna la sfârsitul anului, unele dintre cele mai frumoase curti interioare din oras va gazdui câteva casute cu produse speciale, zona destinata mâncarii, unde vizitatorii vor regasi cele mai apreciate branduri sibiene si o casuta de unde se vor putea achizitiona diferite produse de brand Brukenthal realizate pentru acest sezon, o zona de foto, o decoratie de peste sase metri înaltime amplasata în mijlocul curtii, luminite si lasere, dar si o scena pe care în zilele de weekend vor urca ANTENNA, Abasc, JazzyBIT, LOWELT, FunkyDrop, SOCERON, Cipi Hampu, Los Vagabondos, Roberto, Mikhy, Szabo, Iustin Borbely.
Editia din acest an aduce si o noua decoratie stradala în Sibiu. Strada Xenopol a prins viata într-un mod spectaculos în aceasta iarna, printr-o instalatie artistica intitulata „Community Lights” („Luminile Comunitatii”).
Potrivit organizatorilor, proiectul reprezinta mai mult decât o simpla amenajare decorativa, este un simbol al solidaritatii, al bucuriei culturale si al unitatii unei comunitati care si-a dovedit, de-a lungul timpului, coeziunea si spiritul inovator. În semn de solidaritate, luminile pulseaza simbolic, creând senzatia unei „respiratii comune”. În acelasi timp, instalatia ofera un prilej de divertisment cul-tural, prin programe variate de evenimente asociate: spectacole muzicale, momente artistice si sesiuni de povestiri comunitare. Acest demers pune accent pe rolul artei ca limbaj universal, capabil sa depaseasca barierele si sa apropie sufletele.
„Luminile Comunitatii” îsi propun sa inspire fiecare trecator sa ia parte la aceasta experienta luminoasa si sa reflecteze asupra puterii comunitatii în momente de provocare si speranta.
Aceasta instalatie va ramâne amplasata pe tot parcursul anului, transformând strada Xenopol într-un loc deosebit de atractiv. Initiativa reflecta angajamentul fata de un Sibiu modern si deschis, în care arta si comunitatea se întâlnesc pentru a crea o poveste de neuitat, informeaza Agerpres. De asemenea, „Craciunul la Palat” din acest an a adus si un proiect apreciat de sibieni si de turisti. În data de 30 noiembrie Strada Xenopol, înspre intrarea din curtea a doua a Palatului Brukenthal, a adunat sute de persoane.
„Cina Comunitatii” este un concept inovator si emotionant care a adus oamenii împreuna în jurul unei mese gigantice. Ideea acestei cine speciale a pornit din dorinta de a aduce mai aproape comunitatea si de a da viata strazii Xenopol, care a devenit pietonala în urma cu 2 ani.
Pornind de la aceasta transformare urbana, a luat nastere ideea mesei comunitatii. Participantii, localnici si turisti deopotriva, au fost invitati sa aduca de acasa mâncare, bauturi calde sau alte bunatati pentru a le împarti cu ceilalti.
Fara vreo intentie comerciala, oamenii au adus placinte cu mere, ceaiuri calde, chiar si o casuta din turta dulce, iar câteva restaurante din zona au contribuit cu platouri în ideea de a crea un dialog în comunitate, de a strânge oameni din toate categoriile sociale la aceeasi masa. Pe parcursul a patru saptamâni „Masa Comunitatii” va gazdui grupuri de colindatori, turisti, dar si persoane care nu se pot bucura acasa de o masa îmbelsugata.
NICUSOR DINCA
Comentarii