Exista pe piata alimentelor din ce în ce mai multe produse de calitate inferioara, indiferent de provenienta lor. Aceasta înseamna, în primul rând, ca în realitate ele nu hranesc organismul în mod normal si echilibrat, ci doar contribuie la instalarea temporara a senzatiei de satietate.
Mai grav decât atât, fiind vorba si despre sanatate, pot contribui la aparitia unor simptome si boli precum cresterea colesterolului, diabetul, hipertensiunea arteriala, boli de inima, boala Alzheimer si chiar cancer, dublate de obezitate, anxietate si depresie, care pot aparea odata cu acestea.
Va prezentam mai jos o lista cu produse alimentare de baza, care nu ne hranesc cu adevarat, potrivit unor studii si indici oficiali.
– Pâine alba si fainuri rafinate. Faina alba este lipsita de fibre hranitoare, minerale si vitamine. Ea înseamna, de fapt, deseuri de cereale amestecate cu substante chimice pentru a obtine culoarea alba frumoasa. Prin consumul preparatelor din asemenea fainuri apar riscul de crestere în greutate, afectarea tiroidei si deteriorarea organelor. O alternativa sanatoasa – cerealele integrale!
– Sos de rosii la conserva. Este o sursa ascunsa de zahar si poate duce la risc crescut de obezitate, diabet, boli de inima si carii dentare. Pentru a evita aceste probleme, se recomanda rosiile proaspete, fara zahar sau sare adaugata, ci cu propriile condimente.
– Bauturi racoritoare. Sucurile sunt dusmani redutabili ai sanatatii. Ele pot afecta întreg organismul, fie ca este vorba despre piele, zaharul din sânge, hormonii sau starea de spirit. Continutul lor se limiteaza la zahar, coloranti alimentari si conservanti. Nici versiunile fara zahar nu sunt mai bune, deoarece contin îndulcitori artificiali nocivi.
– Margarina este unul dintre cele mai nesanatoase alimente din dieta, o versiune proasta a untului produs din uleiuri vegetale hidrogenate. Grasimile trans pot afecta inima, vasele de sânge si pot scadea nivelul colesterolului. Alternative mai sanatoase sunt untul, uleiul de masline si uleiul de avocado, care pot fi întinse pe pâine.
– Crenvursti si alte carnuri afumate contin numerosi conservanti nesanatosi. Medicii compara efectele consumului de crevursti cu efectele fumatului. Acest produs este bogat în sodiu si toxine care cresc riscul de cancer.
– Chipsurile. Alimentele prajite, deci si acest produs, contin acrilamida, o substanta periculoasa. Aceasta creste riscul de cancer de colon, sân, prostata si de rect. O versiune mai sanatoasa pentru chips poate fi preparata acasa: se stropesc cu putin ulei de masline cartofii taiati felii si cu un praf de sare si se coc la cuptor.
– Îndulcitorii artificiali (aspartam, neotam, acesulfam, potasiu etc.) pot contine mai putine calorii, dar cresc riscul de diabet, hipertensiune arteriala, boli de inima si sindrom metabolic. Multe gume fara zahar contin aspartam, considerat printre cea mai periculoase substante din lume. Înlocuitori sanatosi sunt mierea, siropul de artar, siropul de agave s.a.
Între produsele alimentare curente care nu aduc beneficii pentru sanatate mai sunt enumerate preparatele de tip fast-food, lactatele procesate, sarea iodata consumata în exces, alcoolul, batoanele energizante, cerealele pentru micul dejun, carnea fripta la gratar si altele.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii