Daca toata lumea, mai nou, merge la shopping, ca nu se mai cade sa spui cumparaturi, de ce n-ar putea exista si un roman al zilelor noastre ca un mix (ca nu se mai poate spune amestec) de sex si shopping? Recent, la Humanitas Fiction, in colectia Raftul Denisei a aparut romanul Sex, shopping si un roman, scris de britanicul, nascut la Zürich, Alain de Botton.
Sex, shopping si un roman este „o diagrama a mintii indragostite, o formula inedita a aventurii romantice, printre ingredientele careia se regasesc rock’n’rollul si filozofia, economia de piata si revistele glossy, curentele de moda si multa banalitate. Alain de Botton surprinde momentele universale ale vrajirii si dezvrajirii din acest parcurs, punand intrebari despre sex, cumparaturi, romane, tipologia sarutului, ge-lozie, iar Flaubert, Descartes, Platon, D.H. Lawrence, Rousseau, George Bernard Shaw sau Proust ii raspund printre randuri”.
Desi poate parea un talmes-balmes, unii ar putea spune ca „numai un romancier de mare talent poate transforma intamplarile si rutina dintr-o poveste de dragoste obisnuita intr-un studiu rafinat despre iubire in lumea contemporana”. Despre ce este vorba? Alice lucreaza in publicitate, Eric in domeniul bancar. In casa ei domneste stilul vintage, iar in apartamentul lui, minimalismul monocrom. Ea are complexe, el este dezinvolt. Amandoi sunt insa tineri si atrasi unul de altul, asa ca toate diferentele dintre ei sunt argumente ale indragostirii. Intre cosmopolita Londra contemporana si paradisul insulelor tropicale, povestea de dragoste a lui Alice si Eric parcurge toate etapele imaginabile.
La finalul ei, dupa ce binomul celor doi indragostiti tinde, pentru o scurta vreme, spre un triunghi amoros, cititorul va trebui sa transeze, alaturi de protagonisti, eterna dilema a cuplului:„extremele se atrag, sau cine se-aseamana se-aduna? Iata si o mostra de stil semnata Alain de Botton: Socant de incompatibila in conceptia romantica despre dragoste este ideea ca cineva s-ar putea implica intr-o relatie nu pentru frumusetea ochilor cuiva, sau pentru rafinamentul intelectului sau, ci pur si simplu pentru a evita contemplarea unui sir de seri petrecute in singuratate… Lui Alice ii era greata sa se gandeasca la iubire in termeni atat de pragmatici, nevoia de a te multumi cu individul pocit peste care dai din intamplare la piscina, de a te acomoda in mod las cu produsul defectuos al mediului social in numele unor imperative biologice si psihologice josnice. Desi traiul zilnic impune nuante, desi transcendenta e rareori inclusa in categoria vietii adulte, stia ca nu s-ar putea niciodata multumi cu mai putin decat uniunea sufleteasca atat de elocvent descrisa de poeti si regizori de film pe taramul vrajit al esteticii.
Alain de Botton, nascut in 1969, este fondatorul scolii londoneze The School of Life (2008), care promoveaza o noua viziune asupra educatiei, si al organizatiei Living Architecture (2009). Pana acum i-au aparut 14 carti de factura eseistica, dezbatand intr-o maniera neconventionala teme fundamentale precum dragostea, religia, frumosul etc. A debutat la 23 de ani cu Eseuri de indragostit (Essays in Love, 1993, Humanitas Fiction, 2013), Sex, shopping si un roman (The Romantic Movement. Sex, Shopping and the Novel) aparand un an mai tarziu. Este tradus in peste 30 de tari.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii