Daca citim ceea ce se scrie si se spune in mass-media legat de vitamina C, pare o adevarata competitie in a denumi cele mai performante fructe si legume care ne furnizeaza acest „ingredient” vital. Toate, sa recunoastem, perfect argumentate, dar nu in sensul realizarii unei ierarhii, care de altfel nici nu-si are rostul atunci cand vorbim despre sanatate. Adevarul este ca, potrivit studiilor de specialitate, organismul nostru poate prelua aceasta vitamina din foarte multe surse, care… nu se intrec intre ele. Va prezentam astazi un asemenea fruct, din pacate care nu se cultiva la noi, dar e prezent in magazinele alimentare de oriunde: kiwi.
Studii recente au demonstrat ca fructul de kiwi contine foarte multe substante nutritive, absolut necesare organismului indiferent de anotimp. Consumul regulat de kiwi protejeaza organismul de diabet si boli de inima, de imbatranirea precoce a celulelor si ii intareste imunitatea. Fructele trebuie mancate cu tot cu seminte, deoarece toti nutrientii (proteine, vitamine, minerale) sunt inmagazinati in seminte. Fructul de kiwi contine mai multa vitamina C decat portocala si mai mult potasiu decat bananele.
– Potasiul este necesar pentru buna functionare a inimii si controlul presiunii arteriale.
– Luteina, bine reprezentata in compozitia fructelor de kiwi, este o substanta care reduce riscul de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si previne cataracta. Dupa porumb, kiwi este considerat, pana acum, cea mai bogata sursa de luteina.
– Cuprul, de asemenea prezent in compozitia fructului de kiwi, ajuta la intarirea oaselor si a sistemului imunitar si la dezvoltarea creierului, avand un rol deosebit in procesul de crestere.
Kiwi are in compozitia sa si magneziu, fier, calciu, vitamina E si B6, acid folic, crom. In plus, inmagazineaza toate tipurile de fibre care protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si diabet, curata colonul si reduc astfel aparitia cancerului de colon. Consumul catorva fructe in fiecare zi scade nivelul colesterolului si reduce riscul formarii cheagurilor de sange, intocmai ca aspirina, fara insa sa provoace ulcer. Chiar daca este foarte bogat in atatea substante hranitoare, kiwi nu ingrasa, un fruct avand circa 45 de calorii.
Datorita continutului mare de vitamina C, kiwi protejeaza caile respiratorii, previne artrita si arteroscleroza, intareste sistemul imunitar, fiind in acelasi timp si un excelent medicament natural pentru ochi. Antioxidantii din compozitia fructului, aproape la fel de multi ca in struguri si portocale, sunt substantele care opresc imbatranirea celulelor. Nu in ultimul rand, continutul bogat de vitamine A si E mentine pielea sanatoasa si ajuta la vindecarea mai rapida a eventualelor boli de piele.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii