In materie de alimentatie, fiecare individ uman are anumite preferinte, iar din cand in cand isi doreste cel mai mult sa consume mancarea respectiva. Totusi, in anumite momente se poate sa simtim nevoia greu de stapanit de a simti concret gustul unui produs sau un anumit fel de gust, aroma si asa mai departe. Este vorba, desigur, despre ceea ce intr-un cuvant numim pofte. Trebuie sa stim insa ca nu neaparat foamea ori o anume lacomie gastronomica trezeste aceste dorinte.
Expertii considera ca poftele apar din mai multe cauze, ce tin de evolutie, factori psihologici ca stresul sau nefericirea si, uneori, nevoia efectiva pentru un anumit tip de mancare. Cercetatorii britanici in acest domeniu spun ca foamea este felul in care corpul se asigura ca primeste energia necesara, sub forma nutrientilor din mancare. Cand avem stomacul gol, organismul secreta un hormon care comunica cu centrul de comanda din creier – hipotalamusul. Astfel se creeaza senzatia de foame si stim cand trebuie sa mancam. Poftele sunt insa mult mai complexe si sunt asociate cu mai multe substante din creier. De fapt, ce ne „spun” poftele noastre de a consuma anumite alimente? Iata cele mai frecvente asemenea dorinte, „traduse” de specialisti de regula in carente ale organismului!
Ciocolata si alte dulciuri. Cauza este de obicei dorinta psihologica pentru a consuma o anumita mancare ce da o stare de bine si o solutie pe termen scurt la probleme. Totusi, ciocolata neagra contine magneziu, antioxidanti si fier, asa ca are in mod cert beneficii nutritionale. De asemenea, stresul este un alt factor pentru dorinta de a manca alimente dulci sau grase.
Carnea. Pofta de carne inseamna ca organismul are nevoie de proteine. In plus, dorinta de a consuma carne rosie poate fi explicata prin deficienta de fier, in special la femeile insarcinate.
Lactatele. Laptele contine nutrienti esentiali, iar pofta de branza poate indica nevoia de vitaminele A si D solubile in grasimi, in special la cei cu o dieta saraca in grasimi.
Pestele. Pofta de somon indica o nevoie de acizi grasi Omega3, cea de ton poate releva nevoia de sare, in special la cineva care consuma predominant alimente cu un continut scazut de grasime si multe fructe si legume, avand un aport mare de potasiu, dar nu suficient sodiu.
Pizza, paste si preparate pane. Poate fi un semn de intoleranta la faina de grau, in cazul pizzei si pastelor, pentru ca, in mod ironic, poftim acele alimente fata de care corpul nostru manifesta intoleranta. Teoria prin care este explicat fenomenul este ca, daca nu digeram sau absorbim corespunzator anumite alimente, corpul nostru le doreste tot mai mult, pentru ca nu primeste substantele de care are nevoie din acele alimente.
Poftele au si o componenta psihologica – dispozitia, in special cea proasta, fiind un factor puternic. Cercetatorii arata ca dulciurile contribuie la calmarea durerii, eliberand opioide, dand astfel o scuza, de pilda, pentru a-i oferi ceva dulce unui copil care s-a lovit. Ciocolata, in special, determina creierul sa elibereze aceste substante care induc o stare de placere. Nu este deci deloc surprinzator ca pofta care apare cel mai frecvent, in proportie de 50% din toate poftele, este cea pentru ciocolata. Sexul persoanei influenteaza si el natura poftelor pe care le resimte.
Potrivit lui Hill, studiile au aratat ca, in general, femeile prefera alimentele dulci, grase si cu valoare energetica mare, in timp ce barbatii se indreapta catre mancaruri mai savuroase, desi nu au fost inca explicate aceste tendinte.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii