Festivalul „Ciobanasul” de la Intorsura Buzaului, unul dintre cele mai vechi si longevive festivaluri de obiceiuri si traditii populare din tara, a implinit anul acesta 50 de ani, iar editia aniversara a fost marcata printr-o serie de spectacole, precum si prin lansarea unui volum despre acest festival.
„50 de ani de traditii si voie buna! 50 de editii reusite, care spun multe despre locuitorii acestor meleaguri dragi noua! Putine festivaluri din tara se pot lauda cu un asemenea trecut!”, a scris primarul orasului Intorsura Buzaului, pe pagina sa de Facebook.
Primaria si Casa Oraseneasca de Cultura Intorsura Buzaului au decis sa editeze volumul aniversar „Festivalul Ciobanasul. Jumatate de secol in slujba culturii populare traditionale romanesti”, care cuprinde, printre altele, o serie de articole aparute in presa locala si nationala, precum si o serie de informatii din arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfantu Gheorghe referitoare la acest eveniment cultural. Dr. Ioan Lacatusu, care s-a ingrijit de aparitia volumului, a mentionat ca acesta ramane „o marturie peste timp” a faptului ca locuitorii Depresiunii Intorsurii Buzaului se numara printre „creatorii si promotorii culturii populare traditionale”.
„La fiecare editie au participat intre 260 si 700 de interpreti si dansatori de muzica populara, in primul rand, formatiile folclorice din Intorsura Buzaului si imprejurimi, urmate de cele din localitatile judetului Covasna si din judetele invecinate, ansambluri folclorice profesioniste si, de fiecare data, interpreti cunoscuti de muzica populara. Dupa 1990, au participat si formatii si interpreti de muzica populara din Republica Moldova, Italia, Ungaria si Serbia. (…) Prezentarea informatiilor referitoare la organizarea si desfasurarea Festivalului folcloric «Ciobanasul», ajuns la editia a 50-a, ne arata, in mod convingator, ceea ce a insemnat si ce inseamna aceasta manifestare culturala pentru orasul Intorsura Buzaului. Dintre multiplele consecinte favorabile ale organizarii Festivalului «Ciobanasul» asupra vietii publice locale mentionam: stimularea activitatii de cunoastere si promovare a culturii traditionale specifice zonei Buzaului Ardelean; intarirea coeziunii locale, a vietii comunitare, inclusiv cu locuitorii orasului plecati in tarile europene; mijlocirea prezentei in zona a unor valoroase formatii artistice si personalitati ale vietii culturale nationale; stabilirea unor trainice legaturi cu romanii din comunitatile istorice, din afara granitelor; inscrierea zonei Buzaului Ardelean in randul regiunilor cu un bogat patrimoniu etnofolcloric”, a mentionat dr. Ioan Lacatusu, in prezentarea volumului.
Printre invitatii festivalului s-au numarat ansamblurile folclorice „Junii Sibiului”, „Cununa Carpatilor”, formatia „Nemuritorii”, corurile „Padurenii” si „Plai intorsurean”, precum si formatiile de dansuri „Romanasul” si „Opincuta”, informeaza Agerpres.
Povesti despre Brancusi
Evenimentul „Sezand la masa cu Brancusi”, parte din proiectul intitulat „dupa Sculptura, Sculptura dupa” s-a desfasurat in luna august la Cazarma U din Timisoara, manifestarile dedicate marelui sculptor in acest an culminand cu vernisarea in septembrie a expozitiei „Brancusi: surse romanesti si perspective universale”.
Coordonatorul relatiei cu presa al proiectului, Delia Barbu, a declarat ca intalnirea „Sezand la masa cu Brancusi” este o altfel de introducere a sculptorului in Timisoara anului 2023, informeaza Agerpres.
„Cred ca cel mai frumos lucru este faptul ca de la deschiderea Cazarmei U ca spatiu expozitional de sculptura, in luna mai, Brancusi a fost adus aici, fara ca el sa fie de fata. Spiritul lui este aici. In cazarma sunt expuse coloanele brancusiene reinterpretate. Iar Laura West, profesor Fulbright la Universitatea de Vest din Timisoara si la Universitatea Salisbury din Maryland, SUA, a prezentat in cadrul acestei intalniri povesti in interpretarea proprie, despre opera marelui sculptor”, a spus Delia Barbu.
„Proiectul «dupa Sculptura, Sculptura dupa» isi completeaza demersul prin cateva evenimente care vizeaza pregatirea publicului pentru intampinarea operei lui Brancusi, parcurgerea unui drum de apropiere constienta, asumata. Ne-am obisnuit sa ne raportam la marile valori ale culturii, fie ca se cheama Eminescu, Brancusi, Enescu sau altfel, simplist encomiastic, cu prefabricate de gandire, ori in cursul perioadei urmatoare cred ca e important sa ne uitam la sculpturile care vor fi aratate la muzeu de-adevaratelea, punandu-ne intrebari, iscodindu-le, poate, lasandu-ne ghidati de emotiile proprii. Doar astfel vom trai, cred, bucuria formatoare care ne poate duce la intelegerea operei sale”, a spus Sorina Jecza, presedinte al Fundatiei Interart Triade, initiatorul proiectului „dupa Sculptura, Sculptura dupa”.
Expozitia intitulata „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” va reuni, pentru prima data in Romania, dupa 50 de ani, in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar si din tineretea acestuia, din colectii muzeale si private din Romania. Va fi expusa si o selectie inedita de fotografii si fragmente filmate de artist. La Muzeul National de Arta Timisoara vor fi prezentate peste 100 de opere ale marelui artist, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima data in Romania.
NICUSOR DINCA
Comentarii