• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cultura populara traditionala

Cultura populara traditionala

2 octombrie 2023
in Blitz
A A

 Festivalul „Ciobanasul” de la Intorsura Buzaului, unul dintre cele mai vechi si longevive festivaluri de obiceiuri si traditii populare din tara, a implinit anul acesta 50 de ani, iar editia aniversara a fost marcata printr-o serie de spectacole, precum si prin lansarea unui volum despre acest festival.

 „50 de ani de traditii si voie buna! 50 de editii reusite, care spun multe despre locuitorii acestor meleaguri dragi noua! Putine festivaluri din tara se pot lauda cu un asemenea trecut!”, a scris primarul orasului Intorsura Buzaului, pe pagina sa de Facebook.

 Primaria si Casa Oraseneasca de Cultura Intorsura Buzaului au decis sa editeze volumul aniversar „Festivalul Ciobanasul. Jumatate de secol in slujba culturii populare traditionale romanesti”, care cuprinde, printre altele, o serie de articole aparute in presa locala si nationala, precum si o serie de informatii din arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfantu Gheorghe referitoare la acest eveniment cultural. Dr. Ioan Lacatusu, care s-a ingrijit de aparitia volumului, a mentionat ca acesta ramane „o marturie peste timp” a faptului ca locuitorii Depresiunii Intorsurii Buzaului se numara printre „creatorii si promotorii culturii populare traditionale”.

 „La fiecare editie au participat intre 260 si 700 de interpreti si dansatori de muzica populara, in primul rand, formatiile folclorice din Intorsura Buzaului si imprejurimi, urmate de cele din localitatile judetului Covasna si din judetele invecinate, ansambluri folclorice profesioniste si, de fiecare data, interpreti cunoscuti de muzica populara. Dupa 1990, au participat si formatii si interpreti de muzica populara din Republica Moldova, Italia, Ungaria si Serbia. (…) Prezentarea informatiilor referitoare la organizarea si desfasurarea Festivalului folcloric «Ciobanasul», ajuns la editia a 50-a, ne arata, in mod convingator, ceea ce a insemnat si ce inseamna aceasta manifestare culturala pentru orasul Intorsura Buzaului. Dintre multiplele consecinte favorabile ale organizarii Festivalului «Ciobanasul» asupra vietii publice locale mentionam: stimularea activitatii de cunoastere si promovare a culturii traditionale specifice zonei Buzaului Ardelean; intarirea coeziunii locale, a vietii comunitare, inclusiv cu locuitorii orasului plecati in tarile europene; mijlocirea prezentei in zona a unor valoroase formatii artistice si personalitati ale vietii culturale nationale; stabilirea unor trainice legaturi cu romanii din comunitatile istorice, din afara granitelor; inscrierea zonei Buzaului Ardelean in randul regiunilor cu un bogat patrimoniu etnofolcloric”, a mentionat dr. Ioan Lacatusu, in prezentarea volumului.

 Printre invitatii festivalului s-au numarat ansamblurile folclorice „Junii Sibiului”, „Cununa Carpatilor”, formatia „Nemuritorii”, corurile „Padurenii” si „Plai intorsurean”, precum si formatiile de dansuri „Romanasul” si „Opincuta”, informeaza Agerpres.

Povesti despre Brancusi

 Evenimentul „Sezand la masa cu Brancusi”, parte din proiectul intitulat „dupa Sculptura, Sculptura dupa” s-a desfasurat in luna august la Cazarma U din Timisoara, manifestarile dedicate marelui sculptor in acest an culminand cu vernisarea in septembrie a expozitiei „Brancusi: surse romanesti si perspective universale”.

 Coordonatorul relatiei cu presa al proiectului, Delia Barbu, a declarat ca intalnirea „Sezand la masa cu Brancusi” este o altfel de introducere a sculptorului in Timisoara anului 2023, informeaza Agerpres.

 „Cred ca cel mai frumos lucru este faptul ca de la deschiderea Cazarmei U ca spatiu expozitional de sculptura, in luna mai, Brancusi a fost adus aici, fara ca el sa fie de fata. Spiritul lui este aici. In cazarma sunt expuse coloanele brancusiene reinterpretate. Iar Laura West, profesor Fulbright la Universitatea de Vest din Timisoara si la Universitatea Salisbury din Maryland, SUA, a prezentat in cadrul acestei intalniri povesti in interpretarea proprie, despre opera marelui sculptor”, a spus Delia Barbu.

 „Proiectul «dupa Sculptura, Sculptura dupa» isi completeaza demersul prin cateva evenimente care vizeaza pregatirea publicului pentru intampinarea operei lui Brancusi, parcurgerea unui drum de apropiere constienta, asumata. Ne-am obisnuit sa ne raportam la marile valori ale culturii, fie ca se cheama Eminescu, Brancusi, Enescu sau altfel, simplist encomiastic, cu prefabricate de gandire, ori in cursul perioadei urmatoare cred ca e important sa ne uitam la sculpturile care vor fi aratate la muzeu de-adevaratelea, punandu-ne intrebari, iscodindu-le, poate, lasandu-ne ghidati de emotiile proprii. Doar astfel vom trai, cred, bucuria formatoare care ne poate duce la intelegerea operei sale”, a spus Sorina Jecza, presedinte al Fundatiei Interart Triade, initiatorul proiectului „dupa Sculptura, Sculptura dupa”.

 Expozitia intitulata „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” va reuni, pentru prima data in Romania, dupa 50 de ani, in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar si din tineretea acestuia, din colectii muzeale si private din Romania. Va fi expusa si o selectie inedita de fotografii si fragmente filmate de artist. La Muzeul National de Arta Timisoara vor fi prezentate peste 100 de opere ale marelui artist, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima data in Romania.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Cele mai bune filme despre medici si boli

Urmatorul Articol

Depresia sezoniera nu cunoaste anotimpurile!

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Depresia sezoniera nu cunoaste anotimpurile!

O istorie gravata in aur

Amintirile culorilor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.