Tulburarea afectiva sezoniera este adesea asociata cu anotimpul rece, dar in realitate poate aparea oricand. In timp ce perioada calda a anului este considerata ca fiind vesela si stralucitoare, avand capacitatea de a ridica starea de spirit a oamenilor, efectele tulburarii afective sezoniere pot aparea si in lunile insorite.
Vorbim despre o tulburare de dispozitie in care depresia apare in acelasi timp in fiecare an. Conditia este cea mai legata de perioadele anului, cum ar fi iarna, cand exista mai putina lumina solara.
Un studiu de anul acesta a descoperit ca lumina Soarelui si ceasul biologic pot fi perturbate in timpul schimbarilor sezoniere, care interfereaza cu neurochimia, cum ar fi serotonina, care agraveaza simptomele depresiei.
Lumina Soarelui este necesara pentru producerea de melatonina, iar faptul ca avem prea putina (tulburare afectiva sezoniera de vara) sau prea multa melatonina (tulburare afectiva sezoniera de iarna) poate provoca schimbari de dispozitie, probleme de somn, tristete, iritabilitate si alte simptome. In plus, s-a remarcat ca prea multa lumina solara, caldura si umiditatea excesive si opiniile personale negative despre propria persoana pot contribui la depresie.
In cazul depresiei de vara, se pot experimenta scaderea poftei de mancare si insomnia, neliniste, agitatie, anxietate si episoade de comportament violent. Exista insa modalitati de a combate simptomele tulburarii afective sezoniere de vara:
– limitarea expunerii la lumina naturala (nu mai mult de 13 ore pe zi);
– pastrarea unei atmosfere racoroase, proaspata (cel mai frecvent, cu ajutorul aerului conditionat, mai ales noaptea);
– psihoterapie;
– medicamente antidepresive.
Pe langa tratament, urmatoarele sfaturi pot ajuta la gestionarea simptomelor tulburarii afective sezoniere: – acceptati ca tulburarea afectiva sezoniera de vara este o probabilitate fireasca; – fiti calmi; – nu neglijati somnul (ca ora de culcare, durata de dormit, conditii etc.); – faceti miscare zilnic (cel putin o plimbare de o jumatate de ora, de preferat dimineata devreme si seara, mai tarziu); – adoptati o dieta sanatoasa (multe legume si fructe) – neaparat, hidratati-va suficient, chiar daca nu va e sete.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii