• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Dacia. Ultima frontiera a Romanitatii

Dacia. Ultima frontiera a Romanitatii

12 decembrie 2023
in Blitz
A A

Un numar de 13 piese din colectia de tezaur a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva, reprezentative pentru perioada romana, sunt prezente într-o expozitie ce a fost vernisata, în luna noiembrie, la Muzeul National Roman (Termele lui Diocletian) din capitala Italiei.

MCDR Deva participa la aceasta expozitie cu obiecte de Lapidarium – statuete, reliefuri si piese cu caracter funerar, obiecte din aur si din bronz, între care se numara si doua placute votive din aur descoperite la Germisara, actuala statiune Geoagiu- Bai.

„Sunt piese foarte valoroase ce fac parte din colectia Tezaur a MCDR. Placutele au fost descoperite în anii ’80 la Germisara, localitatea Geoagiu Bai de astazi, în timpul sapaturilor de la Baile Romane. Sapte dintre cele opt placute votive se afla în colectia MCDR, iar una în colectia Muzeului National al Unirii din Alba Iulia”, a declarat purtatorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel I. Iancu.

Specialistii spun ca aceste placute votive erau o ofranda adusa de oamenii bogati din Imperiul Roman, atunci când se vindecau de boli datorita apelor termale de la Germisara. Pe lista celor 13 piese prezentate în expozitia de la Roma se mai afla înscrise reprezentarea Medusei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa si o statueta din bronz care îl reprezinta pe zeul Mercurius, descoperita în satul Rapoltu Mare.

În perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024, Muzeul National Roman – Termele lui Diocletian de la Roma gazduieste expozitia arheologica „Dacia. Ultima frontiera a Romanitatii”, cea mai mare si valoroasa expozitie româneasca organizata în afara granitelor României în ultimii 25 de ani, curatoriata de Muzeul National de Istorie a României si Muzeul National Roman.

Expozitia marcheaza o dubla aniversare pentru relatia bilaterala româno-italiana: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România si Italia si 150 de ani de la înfiintarea primei agentii diplomatice a României în Italia, informeaza Agerpres.

Acest eveniment-fanion constituie apogeul schimburilor culturale bilaterale si reuneste peste 1.000 de artefacte de la 47 de muzee din România si Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premiera în acest cadru. Artefactele urmaresc evolutia istorica a teritoriului României actuale pe o perioada de peste o mie cinci sute de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VIII d.Hr), o marturie a numeroaselor contacte si schimburi culturale care au avut loc în regiune.

Cadouri de Craciun

Târgul „Cadouri de Craciun”, eveniment traditional organizat în preajma acestei sarbatori de Muzeul National al Taranului Român (MNTR), se va desfasura, în perioada 8-10 decembrie.

„Zeci de mesteri mari, cei mai priceputi olari, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori… vin din toate zonele tarii cu lucruri frumoase, numai bune de târguit” este prezentarea originala a evenimentului.

La târg, care va fi deschis între orele 10.00 si 18.00, vizitatorii vor putea admira si cumpara: jucarii, nuieluse, masti, podoabe, opinci, scoarte, cosuri de nuiele, strachini, oale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, pipernite, gavane, lingurare, linguri, împletituri din panuse, scaunase, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, clopotei, zurgalai, dar si cozonaci, mere, miere, placinte, cofeturi, plante medicinale, tuica etc., informeaza Agerpres.

„De la Nasterea lui Iisus Hristos, ca eveniment biblic, la sarbatorile populare legate de aceasta nastere este acelasi drum ca acela de la dogma la povestile calde si pline de imaginatie nascocite de un popor blând care leaga Nasterea Mântuitorului de bucuria zilei ce creste aducând lumina si anuntând sfârsitul gerurilor”, arata MNTR, citând lucrarea „Sarbatori românesti” de Vlad Manoliu.

„Românii au zeci de povesti despre Craciun. În toate este vorba despre Fecioara Maria, alungata în drum si prigonita, gasindu-si loc pentru nasterea Fiului Sau într-un staul al lui Mos Craciun. Sotia acestuia (Baba Iova, Craciuneasa) o asista la nastere si din aceasta cauza este pedepsita de sotul ei prin taierea mâinilor de la coate. Se spune ca Maica Domnului i-a dat în schimb mâini de aur cu care sa-i înveleasca pruncul. Vazând mâinile de aur ale Craciunesei, Mos Craciun întelege minunea Nasterii Mântuitorului si o accepta. În majoritatea povestilor se vorbeste de boii blânzi, binecuvântati de Fecioara sa manânce putin si sa fie satui, si de caii care au îndraznit sa manânce fânul de pe trupul gol al Copilului Sfânt, fiind blestemati sa nu se sature niciodata si sa aiba carnea tare si atoasa”, se arata în comunicatul MNTR.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Tratarea infectiilor respiratorii acute

Urmatorul Articol

Mâncarurile – „vedetele” ignorate ale filmelor de succes

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Mâncarurile – „vedetele” ignorate ale filmelor de succes

Tema: „DOMNISOARE”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.