În primul rând parintii cunosc foarte bine problema abordata aici, însa nu doar copiii, ci si adultii sufera de infectii respiratorii acute. Febra, secretiile nazale si tusea obstructioneaza sever activitatile cotidiene si perturba mersul normal al vietii.
Este normal ca fiecare persoana suferinda sa caute sa rezove problema, însa cel mai frecvent doar acutizeaza situatia, caci raceala, în cazul aplicarii unui tra-tament incorect, duce la complicatii si genereaza focare de infectie cronica. Sa vedem, asadar, ce nu ar trebui sa facem daca contactam o infectie respiratorie acuta?
Motivul aparitiei temperaturilor ridicate nu este întotdeauna o boala infectioasa. Uneori, acest efect este provocat de deshidratare, de afectiuni ale sistemului nervos central, precum si de alte maladii. În asemenea situatii, combaterea temperaturii este un exercitiu inutil, întrucât în scurt timp situatia se poate înrautati.
Singurul lucru pe care îl poate recomanda medicul sunt infuziile de musetel, galbenele, salvie, eucalipt – pentru gargara si inhalatii. Cu toate acestea, ele trebuie utilizate cu precautie, tinând cont de dozaje si contraindicatii; aspect valabil mai ales pentru copiii cu vârste sub 12 ani si pentru persoanele alergice.
În caz de febra nu este recomandat sa va îmbracati prea calduros pentru a va supraîncalzi. Drept urmare, la cresterea temperaturii corpului trebuie sa faceti totul pentru ca organismul sa piarda caldura, astfel ca îmbracamintea ar trebui sa fie larga si usoara.
De asemenea, nu uitati niciodata ca pacientul are nevoie de aer curat! De aceea, este necesar sa aerisiti camera si sa faceti ca aerul sa fie curat, dar si sa aiba o umiditate suficient de ridicata. Acest lucru faciliteaza respiratia pacientului si reduce guturaiul. Temperatura optima în camera ar trebui sa fie cuprinsa între 20 si 22 grade Celsius, iar umiditatea de 60%.
Majoritatea infectiilor respiratorii acute (conform studiilor în domeniu, cel putin 90%) sunt determinate de virusul respirator sever. Totusi, infectiile respiratorii acute de origine bacteriana sunt putine.
Virusurile traiesc si se reproduc în interiorul altor organisme, în cazul de fata, în celule umane. Antibioticele sunt neputin-cioase, ele fiind indicate doar atunci când exista complicatii bacteriene, pe care numai medicul le poate diagnostica.
Legat si de aspectul semnalat mai sus, trebuie mentionat ca tusea reprezinta o reactie de protectie, care vizeaza eliminarea organismelor straine din caile respiratorii (virusuri, bacterii si altele).
În caz de infectie respiratorie acuta, tusea se transforma destul de rapid în asa-numita tuse umeda, situatie în care antitusivele sunt contraindicate, deoarece împiedica eliminarea sputei. Nu în ultimul rând, medicii precizeaza ca nu trebuie exagerat cu alimentatia.
Lipsa poftei de mâncare este o reactie fireasca a organismului la boala (se reduce secretia de sucuri digestive, se modifica mobilitatea intestinului). Acum, toate resursele organismului se mobilizeaza pentru a lupta împotriva infectiei, iar digestia alimentelor este un proces care necesita multa energie. De aceea, daca pacientul (în special copiii), refuza sa manânce, nu-l fortati!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii