Filmele pe care le îndragim cu totii pot fi un festin pentru ochi, dar adevarul este ca preparatele culinare care apar în ele ne încânta la fel de mult. De câte ori nu am salivat vazând personajele din filme delectându-se cu mâncaruri gustoase si am trait o experienta senzoriala asemanatoare cu degustarea efectiva a acelor mâncaruri?
În lista care urmeaza va propunem sa redescoperim împreuna importanta – adesea trecuta cu vederea – pe care mâncarea o are în scenariile cinematografice.
Taurul furios (1980)
O friptura gatita prea tare stârneste furia boxerului Jake LaMotta în filmul sportiv violent al lui Martin Scorsese. Reflectiile culinare ale personajului interpretat de Robert De Niro („Daca o frigi prea mult, friptura nu mai e buna. Îsi înfrânge propriul scop”) si rasturnarea cu furie a mesei sunt lucruri care ne impresioneaza – dar ne gândim ca probabil o reactie similara am putea avea de fiecare data când la un restaurant ni se pune în farfurie o friptura care a stat prea mult la gratar.
Goana dupa aur (1925)
Dansul legendar al lui Charlie Chaplin cu doua chifle bine rumenite a fost reprodus si parodiat de atâtea ori, încât este incredibil ca unii îsi mai amintesc care a fost sursa originala de inspiratie.
Desi nici macar Chaplin nu a fost primul care a încercat aceasta gluma (Fatty Arbuckle a facut un numar oarecum similar în filmul The Rough House din 1917), interpretarea Vagabondului, care misca din sprâncene si ridica din umeri, în timp ce executa cu pâinicile pasi de balet este de neegalat.
Baieti buni (1990)
Una dintre cele mai faimoase scene de film implicând mâncarea, o scena care aproape te face sa-ti spui „Ce grozav e sa fii gangster!” este cea de la jumatatea controversatului film al lui Martin Scorsese, când o gasca de mafioti – inclusiv Henry Hill ( Ray Liotta) si Paulie ( Paul Sorvino) – sunt trimisi la închisoare pentru diverse acuzatii.
Dar sederea dupa gratii pare mai degraba o vacanta prelungita, departe de sotiile lor, decât o pedeapsa grea. Nu numai ca au ocazia sa traiasca împreuna, departe de restul lumii, dar manânca mai bine decât majoritatea dintre noi, cei de afara.
Paulie taie usturoiul în felii subtiri cu o lama de ras între doua înghitituri de whiskey, în timp ce Johnny Dio prajeste o friptura medium-raw, cu un trabuc masiv atârnându-i în gura. Sigur, sosul de rosii al lui Vinnie are cam multa ceapa, dar cine se poate plânge?
Nasul (1972)
Singurul element de rosu mai omniprezent decât sângele în filmele cu mafioti este, cu siguranta, sosul pentru paste. Cei care doresc sa îsi faca propriul sos nu au decât sa urmareasca înca o data prima serie din filmul Nasul. Liderul mafiot Peter Clemenza – acelasi individ sadic care rosteste replica „lasa arma, manânca niste cannoli” în alta parte din film – ofera o reteta decenta pentru un sos grozav: „Începi cu putin ulei. Apoi prajesti niste usturoi. Apoi arunci niste rosii, pasta de rosii, le prajesti; te asiguri ca nu se lipesc. Îl pui la fiert; bagi pe urma toti cârnatii si chiftelele. Si un pic de vin, si un pic de zahar – stii, asta e trucul meu.”
Rocky (1976)
Este imposibil sa nu te opresti si sa numeri în minte în timp ce Rocky Balboa (Sylvester Stallone) sparge nu unul, nu doua, ci cinci oua crude într-un pahar si le bea la 4 dimineata, înainte de a începe unul dintre antrenamentele sale epice din Philadelphia. Nu este o priveliste placuta – înghititurile prelungite, galbenusul de ou care se scurge pe tricoul lui – dar a mânca precum un campion la categoria grea nu este la îndemâna oricui.
GABRIEL TUDOR
Comentarii