Covoarele anatoliene care au fost pastrate sute de ani în bisericile sasilor transilvaneni si se afla în colectia muzeului din Izmir (Turcia) vor putea fi admirate într-o sala speciala, dedicate acestora, pentru ca prezenta lor în bisericile fortificate din Transilvania este un fenomen unic în lume, informeaza Agerpres.
Decizia de a amenaja o sala speciala pentru covoarele „de Transilvania” la Izmir a fost luata dupa ce Lucien Arkas, Mujde Unustasi, directoarea centrului cultural Arkas din Izmir (ce cuprinde si un muzeu al covoarelor anatoliene) si Altug Onder, expert în covoare, au efectuat o vizita de documentare în Transilvania, însotiti de specialistul Stefan Ionescu.
„La Muzeul National Brukenthal din Sibiu, dupa o scurta întrevedere cu managerul Alexandru Chituta, ce a prilejuit un schimb de publicatii, delegatia din Turcia a vizionat covoare din colectia muzeului, fiind impresionati de conditia deosebita a pieselor. În urma acestei vizite domnul Arkas a decis extinderea colectiei muzeului covoarelor anatoliene unde va fi organizata o sala dedicata Covoarelor «de Transilvania» pentru a face cunoscuta în Turcia amploarea fenomenului legat de prezenta covoarelor anatoliene de perioada otomana, pastrate în bisericile sasilor transilvaneni. În acelasi timp se va realiza o prezentare video pentru a ilustra acest fenomen unic”, a declarat Stefan Ionescu.
În 2007, anul Capitalei Culturale Europene, la Muzeul National Brukenthal din Sibiu a fost deschisa o expozitie, unica în lume, de covoare otomane pastrate mai multe secole în biserici evanghelice.
Expuse în 2005, la Roma, iar în 2006 la Berlin, covoarele anatoliene din perioada otomana din Transilvania au atras peste 80.000 de vizitatori la fiecare expunere. În 2007 au fost expuse timp de o luna de zile la Sibiu, dupa care au fost duse la Istanbul.
Cea mai mare colectie de covoare otomane din România este cea de la Biserica Neagra din Brasov – 157 de covoare. Primele covoare turcesti au fost colectionate în Transilvania de la sfârsitul secolului al XV-lea, declara în 2007, specialistul Andrei Kertesz, de la Muzeul National Brukenthal. Unele covoare au fost donate, altele au fost colectionate în urma cu mai mult de patru secole.
Unele covoare otomane se regaseau si în inventarele primariilor, unde au fost folosite ca element de decor pentru pereti sau mese.
La Muzeul National Brukenthal din Sibiu exista o colectie de 50 de piese, dintre care 46 de covoare sunt otomane, restul de patru fiind mai recente. Unele dintre covoarele otomane din Sibiu sunt unice în lume, prin modele, dimensiuni si culori.
Târgul de cArte Alba Transilvana
Scriitoarea Ana Blandiana, jurnalistul Cristian Tudor Popescu si parintele Constantin Necula se numara printre invitatii celei de-a 15-a editii a Târgului de cArte Alba Transilvana, care va avea loc la Alba Iulia între 10 si 12 mai, eveniment la care si-au anuntat participarea peste 70 de edituri.
Potrivit celor prezentate într-o conferinta de presa, de catre managerul Bibliotecii Judetene „Lucian Blaga” Alba, Silvan Stâncel, în fiecare din cele trei zile de desfasurare a târgului, dimineata vor fi ateliere pentru copii si tineri, iar dupa-amiaza, evenimente cu „nume notorii si valoroase”.
„În cifre, pot sa va spun ca cea de-a 15 editie aduce 72 de edituri, vom avea un stand cu jocuri educative, unul cu carte, ca o noutate, în limba maghiara, unul cu carte în limba engleza. Avem în total 49 de evenimente de animatie culturala, 24 de lansari de carte, vom avea cinci lansari de carte pentru copii. Totodata, 12 momente artistice, dintre care trei concerte cu artisti consacrati: Bere Gratis, Florin Chilian si Paula Seling. Mai sunt 12 ateliere pentru copii si tineri, doua expozitii semnate Costel Patrascan si una de afis a Bibliotecii. Avem patru conferinte, 73 de publicatii lansate, dintre care cinci reviste si 68 de carti. Vor fi prezenti la Alba Iulia 57 de scriitori si critici literari. Vom avea un moment dedicat Bicentenarului Avram Iancu, cu cinci carti care vor fi lansate despre Avram Iancu”, a declarat managerul Stâncel.
Potrivit lui Silvan Stâncel, vor fi prezenti la târg Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judetene „George Baritiu” Brasov, cu conferinta intitulata „Dar si robotii se tem pentru viitorul lor”, Ana Blandiana, care va încerca sa raspunda daca „Poate poezia salva lumea?”, Cristian Tudor Popescu, ce le va vorbi celor prezenti despre „Eminescu – un personaj al lui Caragiale”, si preotul Constantin Necula, care va avea conferinta denumita „Cultura cartii. Cartea culturii”.
Târgul se va desfasura pe esplanada Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, iar în caz de vreme nefavorabila, în Palatul Principilor – Sala Dietei si în cladirea Salii Unirii, informeaza Agerpres.
NICUSOR DINCA
Comentarii