Insuficienta venoasa cronica este o tulburare de circulatie venoasa care afecteaza membrele inferioare.
Functia principala a venelor este de a transporta sângele de la membre înapoi la inima. Insuficienta venoasa este adesea asociata cu o boala a valvelor venoase, a caror functie este de a împiedica sângele sa curga înapoi spre extremitati.
Atunci când supapele functioneaza defectuos sau se exercita compresie pe traiectoria venei (ca un baraj), aceasta se va dilata si sângele va fi directionat mai dificil catre inima. Prima etapa a bolii se caracterizeaza prin prezenta unor vene varicoase simple pe picioare.
În etapa urmatoare, poate aparea umflarea (edemul) gleznei sau piciorului. Apoi, pielea din jurul varicelor capata o culoare maronie sau albicioasa. În stadiul cel mai avansat al bolii, poate aparea o ranire în zona în care pielea este slabita. Aceasta rana are în general dificultati de vindecare, se adânceste si provoaca un ulcer.
Factorii de risc pentru insuficienta venoasa cronica sunt: – obezitatea; – sarcina si în special sarcinile repetate; – constipatie cronica; – stil de viata sedentar sau stare prelungita în picioare ori asezat, la locul de munca; – picioare plate; – tromboza venoasa profunda; – vârsta (agravarea bolii odata cu avansarea în vârsta).
Tratamentele actuale fac posibila stabilizarea bolii, prevenirea agravarii ei si a complicatiilor acesteia (ulcer de picior, flebita, tromboza venoasa profunda), fara a o vindeca. Insuficienta venoasa este o problema cronica.
– Exista preparate (capsule sau geluri) pe baza de frunze de vita-de-vie sau castan de cal, pentru a tonifica venele si a reduce senzatia de greutate la nivelul picioarelor. Pentru aceste preparate nu este necesara o reteta medicala. Cu toate acestea, ele nu au niciun efect asupra venelor varicoase.
– Purtarea ciorapilor compresivi sau a ciorapilor varicosi (mai grosi si mai rigizi decât primii) are ca efect exercitarea unei presiuni asupra venelor si facilitarea întoarcerii venoase. Ele reduc umflarea si amelioreaza posibilele dureri ale picioarelor.
– Kinetoterapia, prin sedinte de drenaj limfatic, ajuta la mobilizarea si tonifierea gambei, pentru a îmbunatati circulatia sângelui si a reduce edemul.
– Chirurgia este folosita pentru îndepartarea venelor varicoase. Exista diferite tehnici, precum miniflebectomia ambulatorie (venele bolnave sunt îndepartate sub anestezie locala; aceasta tehnica este indicata pentru vene varicoase mici).
– Tratamentul cu laser endovenos: este o tehnica recenta, minim invaziva, care se efectueaza în ambulatoriu, sub anestezie locala (un laser este introdus în vena bolnava sub control cu ultrasunete.
Tehnica este ideala pentru persoanele care au afectare moderata a celor doua vene principale ale retelei venoase superficiale a piciorului: vena interna, care merge de la partea interioara a gleznei pâna la pliul inghinal, si cea externa, care merge de la partea externa a gleznei pâna la suprafata posterioara a genunchiului).
Varicele care sunt prea mari nu pot fi tratate cu aceasta tehnica si atunci este necesara o interventie chirurgicala conventionala.
– Chirurgia clasica: îndepartarea venelor se face sub anestezie epidurala sau generala si necesita o scurta spitalizare. Ar trebui rezervat varicelor mari care afecteaza principalele vene superficiale ale membrelor inferioare.
Pentru a preveni insuficienta venoasa cronica, trebuie sa: – va deplasati în mod regulat, practicati activitate fizica (mers, înot, alergare), pentru a stimula circulatia sângelui si a facilita întoarcerea sângelui la inima; – evitati cresterea în greutate (risc de compresie a venelor); – purtati ciorapi compresivi sau ciorapi pentru vene varicoase daca medicul v-a prescris, mai ales daca exista o predispozitie familiala la varice sau în timpul sarcinii; – evitati constipatia, deoarece împingerea pentru a avea o miscare intestinala face ca sângele sa curga înapoi la picioare; asadar, adoptati o dieta bogata în fibre, hidratati-va suficient si miscati-va regulat; – purtati branturi corective, daca aveti picioarele plate; – evitati sa purtati prea des pantofi cu toc înalt, deoarece împiedica miscarile gambei si venele sa functioneze corect; – renuntati la purtarea centurii, pentru a nu îngreuna circulatia venoasa.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii