Sunt un bun ascultator de muzica clasica si un iubitor al muzicii de jazz, cea care s-a nascut din muzica clasica si a ramas singurul domeniu muzical care mai are azi ceva de spus in domeniul compozitiei muzicale. Nu degeaba, cel mai frumos vals a fost scris de compozitorul rus Dmitri Sostakovici si a aparut in Suita pentru orchestra de jazz in 1938, fiind cântata la Moscova in acelasi an.
Asadar, muzica clasica si jazz, o gradina paradisiaca pentru melomani, dar si titlul recitalului de pian al Madalinei Pasol din debutul seriei de evenimente intitulata „Serate Muzicale in Bucuresti”, organizate in Centrul istoric al Capitalei, in salile spectaculoase din Palatul Camerei bucurestene din Str. Ion Ghica nr 4, de Lanto Communication si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
Concertul a avut loc pe 27 octombrie, si scriu acum câteva cuvinte despre acest eveniment cultural si muzical pentru ca ideea unor serate muzicale in Bucuresti mi se pare o initiativa demna de lauda, mai ales azi, când muzica indragita de tineri, si nu numai, este atât de departe de gradina paradisiaca despre care vorbeam la inceput. Si apoi, pentru ca toti cei care vor dori sa asculte muzica buna, vor putea admira si arta de calitate in Centrul istoric al Bucurestiului, la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, edificiu de prestigiu al arhitecturii bucurestene, construit intre anii 1907 si 1911, dupa planurile arhitectului Stefan Burcus.
De la clasic la jazz a cuprins lucrari de Mozart precum „Alla turca”, dar si variatiuni de jazz pe o tema de Mozart „Ah vous dirais-je, Maman” cu un aranjament al artistei. In program s-a cântat si D. Marinelli, Pride and prejudice, George Gershwin, 3 Preludii si A. Piazzolla, in aranjamentul Madalinei Pasol, Libertango, precum si Concertul in Do major pentru violoncel si Orchestra RV 399, interpretat alaturi de Ava Pasol la violoncel.
Pentru cei care nu stiu prea multe despre Madalina Pasol, sa spunem ca artista s-a nascut intr-o familie de muzicieni, „primind primele lectii de pian de la bunicul sau, solist al Orchestrei Radio din România, iar la vârsta de 9 ani a debutat cu Orchestra de Camera Sinfonietta, la Ateneul Român”. Madalina Pasol a urmat cursurile Universitatii de Arte din Berlin. „In turneele sale, Madalina Pasol a concertat ca solista, sau in formatii camerale impreuna cu solisti si artisti de renume mondial, activitatea sa artistica fiind recunoscuta prin premii, burse si diplome la concursuri nationale si internationale. Din anul 2014 Madalina Pasol s-a dedicat promovarii tinerelor talente, a artistilor români si valorilor culturale nationale, pe plan regional si international in cadrul Institutului de Arte, având rolul de presedinte al acestei Institutii.
Sa mai amintim ca Madalina Pasol a fost prezenta cu un concert extraordinar si la editia din aceasta vara de la Sala Mare a Ateneului Român a Festivalului international Vara Magica.
Vorbind despre rolul Seratelor muzicale din Bucuresti, Iuliu Stocklosa, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti spunea ca el este acela „de a contribui la educarea societatii prin transmiterea valorilor si asigurarea accesului la muzica clasica, arta, cultura – pentru a creste o noua generatie cu educatie prin cultura”.
Important este faptul ca seria evenimentelor va continua cu prezenta unor alti artisti de marca, dupa cum scrie QMagazine.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii