În plin festival de la Cannes, la Paris se lansa People – Jet Set 2, în regia cineastului francez Fabien Onteniente. Nu a fost o pura întâmplare, caci filmul este o parodie la adresa starurilor care urca în fiecare an scarile palatului-gazda al acestui eveniment si care, saptamâna de saptamâna, umplu paginile revistelor de mare succes din Franta – „Voici”, „Gala” si „Paris-Match”.
În plin festival de la Cannes, la Paris se lansa People – Jet Set 2, în regia cineastului francez Fabien Onteniente. Nu a fost o pura întâmplare, caci filmul este o parodie la adresa starurilor care urca în fiecare an scarile palatului-gazda al acestui eveniment si care, saptamâna de saptamâna, umplu paginile revistelor de mare succes din Franta – „Voici”, „Gala” si „Paris-Match”.
Ifose si capricii de bon-ton
Dupa succesul cu primul episod, de acum patru ani, Fabien Onteniente n-a rezistat tentatiei de a face o continuare la Jet Set. Între timp, regizorul n-a somat, tot el este autorul filmului Trei zerouri, în care parodiaza lumea fotbalistilor. Ce-i drept, avea el sa constate dupa aceasta experienta, parca tot mai suculent e domeniul show-biz-ului, cu zâne îmbracate în staniol si surâsuri de complezenta, cu feti-frumosi rapusi de propria lor imagine bine lucrata în salile de forta, cu ifose si capricii de bon-ton.
Caviar pân-la genunchi
Totul începe cu o receptie Pré Catelan. Un ziarist monden cunoscut, Jean-Claude Brialy (Rupert Everett), titular al rubricii „Caviar pân-la genunchi” dintr-o publicatie de mare tiraj, se extaziaza pâna la ridicol în fata evenimentului „sublim” organizat de Charles de Poulignac, marele maestru de ceremonii al jet-set-ului. Evident, în acea seara, toata „lumea buna” a Parisului semneaza actul de prezenta, mai ales ca nici unul dintre abonatii la mondenitati nu concepe sa lipseasca de la un moment… istoric, cel al lansarii unui nou parfum. Startul se da printr-un discurs bombastic de bun venit tinut de însusi Charles de Poulignac.
Tort cu frisca si exploziv
Dincolo de luminile reflectoarelor acestei lumi contrafacute, se tes însa comploturi. În umbra, falsul prieten, dar adevaratul rival al lui Poulignac – Cyril Legall (Elie Semoun, cu alura efeminata, voce cu tonuri înalte si mesa pe frunte) pune la cale esuarea pretiosului eveniment monden. Specialist, la rândul lui, în organizarea de manifestari similare pigmentate cu tot felul de surprize, de data aceasta ii face una nefacuta „prietenului” lui: explozia tortului – atât de mare, ca trebuia sa lase cu gura cascata întreaga asistenta! Tinta farsei nu este oricine, ci chiar presedintele firmei de parfumuri, care comandase petrecerea.
Sex si droguri
Efectul este cel scontat: de la prima ora a zilei urmatoare, tot Parisul snob îl ridiculizeaza fara mila si regrete pe Charles de Poulignac. Acesta stie ca nimic nu va mai sterge urmele dezastrului si, disperat, da fuga la varul sau, fost jet setter, convertit în calugar, caruia îi cere un sfat întelept. Si ce i se spune? Sa paraseasca Parisul si sa se duca la Ibiza, noul paradis, foarte „la moda” de altfel, al iubitorilor de placeri mondene, adica de noapte. Zis si facut: Charles de Poulignac debarca la Ibiza, unde este întâmpinat de o prietena a lui, Camilla (Ornella Muti), devenita Aphrodisia, un fel de regina a hedonismului din localitatea în care se face amor în orice loc iar pilulele de ecstasy se vând si se consuma mai ceva ca guma de mestecat.
Serate cu fite
Ajutat de Camilla, Charles de Poulignac îsi stabileste o tinta foarte precisa: sa se apropie de regele petrecerilor din Ibiza, John John (José Garcia), proprietarul unui mare local de noapte, caruia sa-si ofere serviciile si astfel sa-si relanseze cariera de organizator de „serate cu fite”, pentru a se razbuna pe netrebnicii din Paris. Nu-i usor. John John este o persoana extrem de dificila. Deprimat, obosit, înselat de iubita si, mai ales, blazat pâna peste cap, acest barbat cu muschi de otel declara: „Acum eu am nevoie de stabilitate. Vreau sa fiu femeia din cuplu”. Si ce putea sa faca Charles de Poulignac în acest caz? Îi reda omului gustul vietii, al iubirii, al petrecerilor.
Tristi in plina petrecere
Filmat în adevarate cluburi de noapte din Ibiza, People Jet Set 2 arunca în derizoriu aceasta lume umflata ca un balon, care crede ca viata la cote înalte înseamna doar petreceri, dans, sex si droguri. Regizorul nu dovedeste însa înversunare în abordarea acestui subiect, ci mai degraba o privire amuzata, ba chiar si indulgenta fata de comunitatea homosexuala, pe care totusi o descrie cu ironie, dar fara retineri. În ceea ce-l priveste pe Jose Garcia, în rolul efebului stresat, acesta stie sa dea viata perfect acelui personaj ambiguu, efeminat si totusi barbat.
Fara sa aiba pretentia unui scenariu menit sa revolutioneze istoria cinematografiei, filmul abordeaza tema celor care, desi îsi traiesc viata în mijlocul petrecerilor, sunt macinati de singuratate mai mult decât s-ar putea crede. „Mi-am petrecut 15 ani din viata pentru a distra oamenii si pâna la urma mi-am dat seama ca nu am nici macar un prieten”, se lamenta Charles de Poulignac într-un moment de sinceritate totala. Initiatii pot descoperi în film autentice situatii si tipuri de jurnalisti, paparazzi, atasati de presa, jet-set-eri) iar dincolo de gagurile fara pretentii, dar suficient de savuroase pentru public, pot descifra derizoriul ascuns sub paiete.
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii