Majoritatea cinefililor adora o poveste adevarata, deoarece exista o conexiune speciala pe care o face un spectator cu o poveste reala despre cineva care sfideaza sansele si triumfa în fata adversitatii. Cu toate acestea, un film biografic standard de doua ore nu poate spune niciodata întreaga poveste.
Imaginati-va ca, dupa ce l-ati vazut pe Oskar Schindler salvând peste 1.000 de evrei de la Holocaust în „Lista lui Schindler”, ati descoperi ca, în viata reala, dupa ce a parasit Germania, industriasul a dat faliment si a fost parasit de sotia sa.
Pentru a evita sa-i dezamageasca pe spectatori, scenaristii si regizorii recurg adesea la „ascunderea sub pres” a unor astfel de amanunte, dupa cum va veti lamuri parcurgând lista de mai jos.
„Piciorul meu stâng”
Sotia lui Christy Brown, Mary Carr, i-a fost infidela si, posibil, l-a neglijat
Drama biografica Piciorul meu stâng, realizata de Jim Sheridan în 1989, prezinta povestea lui Christy Brown (Daniel Day-Lewis), un cetatean irlandez nascut în 1932 cu paralizie cerebrala severa. Corpul sau este aproape paralizat, dar are capacitatea de a-si controla degetele de la piciorul stâng.
Brown triumfa în cele din urma asupra handicapului sau si devine un pictor si scriitor desavârsit. La sfârsitul filmului, Brown descopera dragostea pentru asistenta sa Mary Carr (Ruth McCabe.) Aceasta îl ajuta, de asemenea, sa scrie autobiografia sa din 1954. Sheridan a sarit însa voit peste tragedia relatiei amoroase a lui Brown.
Autoarea Georgina Louise Hambleton sustine într-o carte publicata în 2007 ca sotia lui Brown avea probleme cu alcoolul si si-ar fi înselat sotul, ba chiar l-ar fi batut. „Au existat apropiati ai lui Christy care credeau ca alcoolismul si neglijenta (lui Carr) ar fi contribuit la declinul rapid al acestuia si chiar ca ea a fost poate responsabila de omor prin imprudenta”, a scris Hambleton.
„Titanii”
Antrenorul de fotbal Herman Boone a fost concediat dupa acuzatii de abuzuri
Drama sportiva din 2000 Titanii spune povestea adevarata a antrenorului de fotbal Herman Boone (Denzel Washington), care în 1971 a fost angajat ca antrenor la liceul T.C. Williams – primul an în care echipa a jucat ca o unitate integrata din punct de vedere rasial. Integrarea rasiala era o chestiune dificila la acea vreme, dar echipa lui Williams a depasit rasismul si controversele, câstigând în final campionatul de stat.
Se pare ca filmul biografic îl face pe Boone sa para mai eroic decât ar fi meritat poate. În 1979, directorul WHS, Robert Hanley, l-a concediat pe Boone dupa ce mai multi jucatori si antrenori asistenti au raportat ca acesta era abuziv atât verbal, cât si fizic. Într-un interviu acordat în 2014, Greg Paspatis, unul dintre fostii jucatori ai antrenorului, a declarat „Herman Boone se purta oribil cu toata lumea, indiferent de rasa”.
„Lista lui Schindler”
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Oskar Schindler s-a despartit de sotia sa si a ramas fara bani
Exista multa tragedie si suferinta în filmul epic Lista lui Schindler, realizat de Steven Spielberg în 1993. Filmul câstigator al premiului Oscar detaliaza eforturile eroice ale industriasului german Oskar Schindler (Liam Neeson) de a angaja evrei în fabricile sale în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a-i salva din lagarele de concentrare ale lui Adolf Hitler.
Se estimeaza ca actiunile sale au salvat între 1.000 si 1.200 de refugiati evrei de la Holocaust. Schindler si sotia sa Emilie au emigrat în Argentina în 1949. Industriasul a ajuns sa îsi cheltuiasca întreaga avere pe mita si pe achizitii de pe piata neagra de materiale pentru muncitorii sai.
El si sotia sa s-au despartit în 1957, dupa care industriasul s-a întors în Germania, falit si singur. Si-a petrecut restul vietii traind din donatiile primite de la Schindlerjuden, un termen colectiv pentru unii dintre evreii pe care i-a salvat în timpul razboiului.
„Sunetul muzicii”
Nazisti au transformat vila familiei Von Trapp în sediu al SS
Filmul muzical Sunetul muzicii, realizat de Robert Wise în 1965, are toate premisele unui final fericit la Hollywood. Maria (Julie Andrews) si capitanul von Trapp (Christopher Plummer) se îndragostesc, se casatoresc, iar familia fuge în Elvetia pentru a cauta siguranta si libertate.
Filmul câstigator al premiului Oscar s-a bazat pe memoriile adevarate ale Mariei von Trapp, publicate în 1949. Cu toate acestea, musicalul nu aprofundeaza ceea ce se întâmpla cu vila von Trapp dupa ce familia paraseste Austria. Capitanul von Trapp a aranjat initial ca proprietatea sa fie vânduta unei organizatii catolice misionare. Dar nazistii detineau controlul si nu au tinut neaparat sa-i onoreze dorintele. În 1939, vila a devenit sediul oficial al organizatiei SS. Dupa încheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata americana a returnat proprietatea familiei Von Trapp, care si-a urmat planurile initiale si a cedat proprietatea Bisericii catolice.
GABRIEL TUDOR
Comentarii