Situata în inima Italiei, Florenta este unul dintre cele mai faimoase orase din lume, paradis al iubitorilor de arta, supranumit „Orasul Renasterii”. Cu peste 2.000 de ani în urma era populat de romani si de etrusci, fiind un important centru comercial si strategic situat pe drumul care lega Roma de nordul Italiei.
Dupa caderea Imperiului Roman de Apus, Florenta a trecut prin perioade de dominatie bizantina si longobarda, devenind un oras liber în secolul al XI-lea. Acesta a marcat începutul unei perioade de înflorire, orasul a devenit un important centru bancar si comercial, iar bogatia si faima sa au atins apogeul. Un rol important din acest punct de vedere l-a avut familia Medici, iar printre cele mai stralucite personalitati ale epocii s-au numarat Leonardo da Vinci, Michelangelo si Boticelli.
Dupa Renastere, Florenta a cunoscut si perioade tulburi, culminând cu daunele suferite în timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial. Distrugerile au fost însa remediate si Florenta a devenit unul dintre cele mai importante centre turistice ale lumii.
Pe lânga cunoscutele colectii de arta din celebrele biserici si cele din Palatele Pitti si Uffizi – cel mai vechi muzeu de arta din Europa – trebuie amintit Muzeul Galileo Galilei.
Aflat pe malul râului Arno, gazduit în Palazzo Castellani, în apropiere de Galeriile Uffizi, muzeul evoca istoria activitatii stiintifice din Florenta, totul luminat de figura emblematica a lui Galileo Galilei.
Expozitia permanenta ocupa doua etaje si prezinta singurele instrumente proiectate si construite de Galilei însusi, cele mai importante fiind doua telescoape originale si obiectivul telescopului cu care marele savant a descoperit luna lui Jupiter.
Colectiile Medici ofera privitorului nivelul stiintelor din Toscana secolelor XV-XVIII si etaleaza peste 1.000 de obiecte, de o frumusete exceptionala si cu importanta tehnica majora.
La primul etaj este expus proiectul ambitios al lui Casimo de Medici (1519-1574) pentru sala Guardaroba Nuova din Palazzo Vecchio, devenita în zilele noastre Sala Hartilor Geografice. Tot la acest etaj pot fi vazute harti ale lumii cunoscute înaintea marilor descoperiri geografice, instrumente si manuale de navigatie, toate fiind admirabil conservate.
La al doilea etaj sunt prezentate modele la scara ale experimentelor. Privirile sunt atrase de un birou pentru experimente al lui Peter Leopold, mostenitor material si mai ales spiritual al familiei Medici. El a înfiintat, la 21 februarie 1775, Muzeul Imperial de Fizica si Istorie Naturala. Exponatele de aici sunt cele originale.
La iesirea din muzeu sunt amenajate doua sali în care doritorii, mai ales copiii, sunt invitati sa faca experimente pe baza celor vazute.
IRINA STOICA
Comentarii