Cea de-a doua editie a Festivalului „Vasluiul Medieval”, eveniment organizat de Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui se va desfasura în perioada 4-7 iulie, la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” din localitatea Bacaoani, comuna Muntenii de Jos, care va fi inaugurat odata cu festivalul medieval.
Istoricii considera ca în acea zona a avut loc cea mai mare batalie terestra a Evului Mediu, în 1475, încheiata cu rasunatoarea victorie a lui Stefan cel Mare.
„Am hotarât sa ne mutam acolo si sa organizam o tabara medievala pentru iubitorii acestui fragment de istorie, valorificând astfel acel ansamblu monumental de la Bacaoani. (…) Speram ca festivalul nostru, pe care îl pregatim de ceva vreme, si colegii mei sunt implicati toti în aceasta activitate, sa fie de bun augur. (…) Ar fi fost mare pacat ca ceea ce reprezinta Podul Înalt sa ramâna uitat în negura istoriei”, a declarat directorul Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.
Potrivit organizatorilor, festivalul va debuta cu parada costumelor medievale pe traseul Crucea Garii – Centrul Civic din municipiul Vaslui. Activitatile vor continua cu inaugurarea Ansamblului Monumental, iar pe parcursul celor trei zile de desfasurare vor avea loc expozitii, manifestari artistice si ateliere de armurarie, fierarie, pielarie si monetarie medievala.
„De asemenea, va fi deschis Târgul mestesugarilor «Popasul artizanilor», unde vor fi puse la vânzare cele mai interesante produse realizate din materiale naturale. La locul desfasurarii festivalului va avea loc o tabara medievala. Cavalerii vor campa timp de trei zile, în care copiii si toti cei interesati vor descoperi cele mai palpitante povesti despre luptele si armele folosite în confruntarile din timpul marilor voievozi. Si anul acesta, va fi reconstituita o lupta medievala, cum a fost cea de la Podul Înalt, în care «moldovenii» si «otomanii» vor reda o scena autentica a bataliilor sângeroase din trecutul îndepartat. Copiii vor putea participa la diferite ateliere creative, care le vor stârni imaginatia si le vor da ocazia sa îsi dezvolte abilitatile. O noutate va fi «Târgul de bunatati», la care cei mai priceputi bucatari vor gati, dupa retete vechi, bucate traditionale pentru pofticiosi”, transmite Muzeul Judetean Vaslui.
Pe durata desfasurarii festivalului va fi asigurat transport gratuit pentru vizitatori, pe ruta Centrul Civic Vaslui – Ansamblul Monumental „Podul Înalt” Bacaoani si retur, cursele urmând sa fie din ora în ora, informeaza Agerpres.
Zilele arhitecturii balneare
Patrimoniul balnear revine în actualitate la începutul lunii viitoare în cadrul celei de-a cincea editii a Zilelor Arhitecturii Balneare de la Baile Govora, o initiativa a unor tineri arhitecti care si-au propus sa salveze patrimoniul istoric din statiunea vâlceana si astfel sa o ajute sa-si recapete identitatea culturala.
Anul acesta evenimentul se va desfasura în perioada 8-14 iulie si va cuprinde o serie de activitati precum tururi ghidate despre istoria orasului, expozitii de arhitectura si grafica urbana, ateliere tematice, seri de film si de „storytelling” – arta povestirii experientei prin relatarea unor evenimente, dar si concerte de muzica, accesul publicului fiind gratuit la toate aceste activitati, informeaza Agerpres.
„Zilele Arhitecturii Balneare la Govora spera sa atraga noi entuziasti ai patrimoniului si nu numai, oferind numeroase oportunitati de petrecere a timpului liber si totodata de explorare a unor noi fatete culturale locale. Cu ocazia editiei din acest an, continuam sa diversificam oferta culturala din oras si, prin activitatile din program, sa prezentam localnicilor si vizitatorilor potentialul de activare a cladirilor din statiune”, transmit reprezentantii „Studio Govora”, organizatorul evenimentului.
Tot cu scopul de a apropia patrimoniul balnear de comunitatea locala si de turisti, „Studio Govora” va organiza în luna septembrie si o scoala de vara în cadrul careia cei interesati de arhitectura balneara vor putea explora îndeaproape valorile naturale si culturale care dau identitate acestei localitati, un accent deosebit urmând sa fie pus pe relatia care exista între natura si mediul construit din aceasta zona.
Situata în nord-estul judetului Vâlcea, statiunea Baile Govora a fost înfiintata la sfârsitul secolului al XIX-lea, la insistentele prim-ministrului I.C. Bratianu, dupa modelul statiunilor balneare franceze Vittel, Vichy, Evian sau Aix-les-Bains.
De altfel, si cele mai reprezentative cladiri ale orasului (Hotelul Palace si Stabilimentul de Bai), ca si parcul balnear sunt realizarile arhitectilor francezi Ernest Doneaud si Ernest Pinard.
În patrimoniul orasului exista însa si alte cladiri emblematice din perioada interbelica si care au reusit sa se pastreze de-a lungul regimului comunist, însa în prezent multe sunt în paragina si necesita interventii de urgenta pentru a putea fi salvate în conditiile în care dupa 1989, odata cu stoparea turismului de masa, au fost abandonate si lasate sa se degradeze.
NICUSOR DINCA
Comentarii