Folosite pentru combaterea durerii, analgezicele acopera o familie de medicamente numeroasa. În timp ce unele pot fi utilizate pentru automedicatie, altele necesita prescriptie medicala.
Durerea este un sentiment subiectiv, iar pentru a o atenua, exista o clasa de medicamente numite calmante. Acestea amelioreaza simptomele patologice, fara a trata cauza. Dupa cum rezuma schematic medicii, atunci când apare o durere, nervii din zona în cauza sunt stimulati si transmit un mesaj creierului prin alti nervi specializati, care trec prin maduva spinarii.
Informatiile primite de la acesti nervi sunt interpretate de creier ca un mesaj de durere, iar rolul analgezicelor este acela de a intercepta mesajul. Ele sunt astfel clasificate în trei categorii, dupa nivelul de blocare a mesajului dureros, dar si în functie de capacitatea lor de a bloca acest semnal.
– Analgezicele de nivel I actioneaza în primul rând asupra nervilor periferici. Acestea includ paracetamol, ibuprofen, aspirina etc. si trateaza durerea usoara pâna la moderata.
– Analgezicele de nivel II, în cea mai mare parte, actioneaza la nivelul maduvei spinarii. Unul dintre acestea este codeina (sau tramadol), de exemplu. Ele pot trata durerea moderata pâna la severa.
– Analgezicele de nivel III actioneaza la nivelul creierului si trateaza durerea intensa sau durerea rezistenta la analgezicele de nivel I si II. Morfina sau fentanilul sunt reprezentantii acestei categorii de analgezice.
Atentie la automedicatie! Anumite analgezice (cele de nivelul I) sunt disponibile fara reteta medicala, caz în care e recomandat sa alegeti paracetamolul. Acestea din urma trebuie totusi consumate în cea mai mica doza si pentru cel mai scurt timp posibil, deoarece o supradoza poate duce la leziuni hepatice grave.
La rândul lor, ibuprofenul si aspirina prezinta mai multe riscuri de utilizare decât paracetamolul. De exemplu, primul este contraindicat persoanelor care sufera de ulcer gastric sau duodenal, probleme de sângerare, insuficienta hepatica, boala cronica de rinichi etc. În ceea ce priveste al doilea, prezinta un risc alergic si nu trebuie utilizat de catre persoanele cu astm bronsic sau care au o boala cu risc de sângerare (în special ulcer gastric).
În cele din urma, în caz de durere persistenta sau când cauza nu este identificata, consultati medicul, care va decide asupra tratamentului analgezic potrivit de pus în aplicare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii